Tíz haláleset extrém sport közben

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy extrém sportot űzni nemcsak élvezet, hanem életveszély is egyben. Hiába a bátorság és a sokéves tapasztalat, sokan az életükkel fizetnek a szenvedélyükért. 

Az alábbiakban olyan megrázó haláleseteket mutatunk be, amelyek extrém sportok űzése közben következtek be. Ami ezekben közös, hogy az áldozatok ismert, nagy tapasztalattal rendelkező sportolók voltak.

Jay Moriarity, 2001
Az amerikai Jayt akkor ismerték meg a hullámlovaglás rajongói, amikor 16 éves korában a Surfer magazin címlapjára került az észak-kaliforniai Mavericksnél végrehajtott mutatványának köszönhetően. Halálát mégsem a hullámokban, hanem az óceán fenekén lelte: víz alatti merülés gyakorlása közben búvárfelszerelés nélkül merészkedett olyan mélységbe, ahonnan már nem tudott épségben visszatérni. A vízfelszínre történő visszaérkezés közben ájult el és halt meg 22 évesen.

Dwain Weston, 2003
Az ausztrál Dwain az egyesült államokbeli Colorado államban lelte halálát, amikor egy társával együtt egy repülőből kiugorva szárnyasruhás ugrást hajtott végre. Egy szakadékot átívelő híd felett kellett volna elsuhannia, helyette 193 km/órás sebességgel a szikláknak csapódott.

Halálhíre mindenkit megdöbbentett, hiszen a 30 éves bázisugró a halála előtt egy évvel, 2002-ben lett a szakág világbajnoka.

Malik Joyeux, 2005
A francia származású, Tahitiben nevelkedett Malik hivatásos sárkányrepülő és hullámlovas volt, aki élete során számos versenyt nyert meg. 2005. december 2-án a Hawaii-szigetek északi partjainál egy két és fél méteres hullám letaszította a szörfdeszkáról, és bár az első hullámcsapás még vélhetően nem végzett a fiatal tehetséggel, az azt követő hullámok végleg maguk alá temették a versenyzőt. 25 éves korában érte a halál.

Jimmy Hall, 2007
Jimmy a Hawaii-szigeteknél fekvő Oahu-szigeten élő üzletember volt, aki leginkább fehér cápákkal úszva kápráztatta el a turistákat. Halálát mégsem az emberre életveszélyes tengeri ragadozók, hanem egy ejtőernys ugrás okozta a Baffin-szigetek hegyei között, dokumentumfilm-készítés közben. Mindössze 41 éves volt.

Mark Sutton, 2013
A brit kaszkadőr 2012-ben még a londoni nyári olimpiai játékok megnyitóünnepségén ejtette ámulatba a nézőket azzal, hogy egy helikopterből kiugorva hajtott végre James Bond-szerű ejtőernyős ugrást. Egy évvel később azonban a Svájci-Alpokban egy szárnyasruha-repülő versenyen 200 km/órás zuhanás közben megpördült és egy hegyoromnak csapódott. 42 évet élt.

Caleb Moore, 2013
A 2013-as Téli extrém sportok versenye leginkább a 25 éves Caleb Moore haláláról marad emlékezetes: a fiatal amerikai sportoló hójárójával éppen egy hátraugratást hajtott végre, amikor elvétette az esési szöget, és a gépe orral a hóban landolt. Az esést követően Caleb ugyan saját lábán hagyta el a pályát, de olyan súlyos mellkasi és fejsérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően, néhány nap elteltével meghalt.

Dario Barrio Dominguez, 2014
Dario egy rendkívül népszerű főzős műsor házigazdája volt egy spanyol televíziós csatornán. A főzés mellett másik szenvedélye a szárnyasruha-repülés volt, amely a halálát okozta. A spanyol séf két társával a Sierra de Segura hegyekben rendezett nemzetközi repülős fesztivál keretében hajtott végre ugrást, ejtőernyője azonban nem nyílt ki, így egy hegyoromnak csapódva szörnyethalt. Dario 41 évet élt.

Kuraudo Toda, 2015
A japán Toda a motorversenyzés megszállottja volt, aki 2008-ban Suzuki-motorok tesztelése közben szenvedett maradandó sérülést: mellkastól lefelé megbénult. Toda mindezek ellenére sem hagyott fel a sporttal: mutatványait úgy hajtotta végre, hogy egy speciális szerkezet segítségével lebénult lábait a motorhoz rögzítették. Egy gyakorlás során motorjával egy szivaccsal kibélelt gödörbe esett, amelyet ő és barátai készítettek azzal a céllal, hogy megóvják Todát a halálos kimenetelű esésektől.

Igen ám, csak a forró motortól meggyulladt a szivacs, és mivel Toda a motorjához volt rögzítve, nem tudott időben kiszabadulni, és a lángok martalékává vált. 34 évesen érte a szörnyű halál.

Erik Roner, 2015
A lelkes német extrém sportoló fiatalembert egy kaszkadőrmutatvány közben érte a végzet, amikor két társával együtt „ártatlannak” tűnő ejtőernyős ugrást hajtott végre egy hírességeknek szervezett kaliforniai golfverseny megnyitóján. A szerencsétlenül járt fiatalember a fák közé csapódott, és az életét már nem tudták megmenteni, 39 évet élt.

Uli Emanuele, 2016
Mutatványnak indult, tragédia lett belőle. Fiatal kora ellenére a bázisugrásban, egész pontosan a szárnyasruha-repülésben rutinos olasz Uli Emanuele akkor lelte halálát, amikor a Svájci-Alpokban egy hegyorom csúcsáról ugrott le. A közösségi médiában zajló élő közvetítésnek köszönhetően a drámai eseményeknek rajongók ezrei lehettek szomorú szemtanúi. A precizitásáról híres bázisugró mindössze 29 évet élt.

Bázisugrás: a „halálosztó”

  • Bár nem állnak rendelkezésre pontos adatok, az extrém sportok közül a bázisugrás szedi a legtöbb áldozatot
  • Óvatos becslések szerint is minden 60. bázisugró veszti életét
  • A blincmagazine.com nevű internetes magazin 1981 áprilisáig visszamenőleg 364 bázisugró halálesetét regisztrálta. A legutóbbit 2019. április 3-án jegyezték fel
  • A bázisugráson belül a szárnyasruhás ugrás a „leghalálosabb” műfaj
  • Szárnyasruhás ugrás közben 220 km/órás zuhanási sebességet is el lehet érni

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.