A gyerekkori szabadság sportága

Máté Áronnak, a parkour kiemelkedő magyar alakjának is a legrosszabbkor jött a koronavírus-járvány, a világbajnokság elmaradt, de a terme újra megnyílhatott,

Szentváry-Lukács Vajk mellett Máté Áron a parkour egyik kiemelkedő hazai alakja, sőt nem olyan régóta az egyik honi sportegyesület elnöke.

„Két egyesület van Magyarországon, a Magyar Parkour Egyesület és az Országos Parkour Sportegyesület, Szentváry-Lukács Vajk az előbbi, én pedig az utóbbi elnöke vagyok – kezdte a 26 esztendős Máté Áron. – Ez a sport nemcsak a mindennapjaim szerves része, hanem a hivatásom is egyben. Már öt éve tartok edzéseket, közben elvégeztem Hollandiában a nemzetközi parkour edzőképzést.”

No de hogyan lesz valaki ennek az extrém sportnak a szerelmese?

„Pécsen az általános iskolában kezdtem, még csak hobbiszinten. Akkor még kosárlabdáztam, de ismertem a helyi parkourosokat, figyeltem, mit művelnek. Online videókat néztem, és elkezdtem magamtól gyakorolni. A gimnáziumban erősödött ez a vonal, ám elsősorban még mindig kosaraztam. A Testnevelési Főiskolán aztán már minden ebédszünetemet és szabadidőmet egy tornateremben töltöttem, és gyakoroltam. Otthagytam a kosárlabdát, és csak a parkourral foglalkoztam. Tetszett a mozgás szabadsága, nem voltak szabályok, arra mehettem, ugrálhattam, amerre szerettem volna. Egy kicsit a gyerekkori szabadságot véltem felfedezni a sportágban.”

 

Máté Áron a háztetőn. Fotó: Julian Linden

 

Tavaly év elején megnyitották Magyarország első parkourtermét, a Hall Of Parkourt, ahol profi körülmények között oktatják a fiatal, feltörekvő nemzedéknek a sportág alapjait.

„A Hall Of Parkourt tavaly éppen a koronavírus-járvány kirobbanása előtt nyitottuk meg, így nem sokáig élvezhettük a terem adta lehetőségeket. Előtte a környékbeli iskolákban elkezdtük promotálni a termet és a sportot, aminek nagy sikere lett, sokan érdeklődtek. Aztán mentünk vissza a második bemutató körre, de szóltak, hogy zár a suli. Éppen amikor elkezdtünk volna gőzerővel dolgozni. Meglehetősen nehéz helyzetbe kerültünk. Ott volt az új termünk, fizetni kellett a bérleti díját, és nekünk is meg kellett élni valahogyan. Nem volt könnyű időszak, ám túléltük mi is és a terem is, reméljük, most újult erővel, nagy érdeklődés közepette tudunk nekiállni.”

Nagyon úgy fest, Magyarország jó úton jár a járvány elleni harcban, lassan Máté Áronék teljes gőzzel üzemeltethetik parkourtermüket.

„Ugyanúgy nyithattunk ki, ahogy az edzőtermek. Azok a tizennyolc év felettiek, akiknek van védettségi igazolványuk, jöhetnek. Az iskolások a napokban térhettek vissza, vártuk már őket. Nekünk nem volt meg az a kiskapu, hogy a profi versenyzőket foglalkoztathatjuk, mivel a parkournak még nincs sok igazolt sportolója. Sok egyesület, amely nagy számú profi versenyzőt foglalkoztat, rég kinyithatott, ám mi nem tartoztunk ebbe a körbe.”

Jó úton jár a sportág népszerűsítése, egyre több gyerek látogatja az edzéseket, sőt akad olyan szülő is, aki a gyermekével együtt jár a tréningekre.

 

Hall of Parkour. Fotó: Máté Áron

 

„Nagyon sok gyerek jár hozzánk, mert a parkour sokkal szabadabb, játékosabb, mint más sportágak. Remek közösség alakult ki, elképesztő az a pozitív energia, amely árad a kis társaságunkból. Egyéni sport, a hiperaktív srácoknak kifejezetten ajánlom. A szülőknek is tetszik, mert elfáradnak a gyerekek, a srácok pedig élvezik, hogy nem kínzás közepette purcannak ki, érdekli őket, amit csinálnak. Nemrég Budapesten, az amerikai suliban voltunk promotálni, és hatalmas sikerünk volt. A bemutatónk előtt a tesitanárok már elkezdték az alapokat oktatni, majd elhívtak minket, és tartottunk egy igényes bemutatót. A zárás alatt rengeteg üzenetet és telefonhívást kaptunk, hogy mikor nyitunk, jönnének a gyerekek, elkezdenék tanulni a parkourt. Persze nem kizárólag kiskorúak érkeznek hozzánk, felnőttek is jönnek. Van, aki előtte biciklizett, vagy mást sportolt, ám megtetszik neki a parkour, és itt ragad. Nem egyszer előfordult olyan is, hogy az apuka a kisfiával együtt érkezett, és a kisfiú ügyesebben vett egyes akadályokat, mint a sportos apa.”

Máté Áron maga is aktív versenyző. A koronavírus-járvány keresztülhúzta a tavalyi világbajnokságát, ám reméli, az ősszel újra várnak rá nemzetközi megméretések.

„Amíg bírok, versenyzek, meglátjuk, meddig megy. A nemzetközi viadalok nem indulnak el a közeljövőben, úgy néz ki, hogy csak a nyár végén, esetleg az ősz elején. Tavaly lett volna Japánban a parkour-világbajnokság, amelyen én is részt vettem volna, ám a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Itthon sok házibajnokságot szervezünk, hála istennek, a Hall of Parkournak köszönhetően jó lehetőségeink vannak. Korábban elkezdtük kidolgozni saját versenyrendszerünket, csak sajnos a koronavírus-járvány közbeszólt, de mindenképpen folytatjuk. A célunk, hogy olyan utánpótlásbázist hozzunk létre, amely a nemzetközi versenyeken jó eredményt érhet el. Vannak jelöltjeink, ám még rengeteg gyakorlás vár rájuk.”

Címlapfotó: Kiss Bálint

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott
Félre a túracipővel, bakanccsal: túrázás mezítláb

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.