Ünneplés nagy távval, kis ajándékkal

Hogyan is ünnepelne Rakonczay Gábor az Antarktiszon? Természetesen nagy távval, amelyet az időjárásnak köszönhetően jó körülmények között tett meg társaival.

Miközben idehaza mindenki a bejglit fogyasztja, már kétszer-háromszor összeveszett a családdal, és legalább ugyanennyiszer kibékült, Rakonczay Gábor több ezer kilométerrel arrébb, az Antarktiszon rendületlenül menetel célja felé, hogy első magyarként a szárazföld széléről indulva elérje a Déli-sarkpontot. A magyar extrém sportoló szempontjából remek nap előzte meg a december 24-ét, hiszen szikrázó napsütésben, minimális szélben és mínusz 20 Celsius-fokban (ez kellemesnek számít arrafelé) haladt három társával.

A négytagú expedícióra rá is fért a jó időjárás, hiszen nemrég a zord körülmények kényszerpihenőt parancsoltak a kalandoroknak. Két napig tombolt a vihar, így kis túlzással senki az orrát sem dughatta ki a sátorból.

A sátor egyébként az erős havazásnak köszönhetően került biztonságba, a hófal védte meg az erős széltől, de az oldalait így is jég borította. Rakonczayt persze semmi sem zökkentette ki, így türelmesen várta a vihar végét, és ha már így alakult, pihent.

Ennek megfelelően aztán a vihar elültével, december 21-étől erős napokat teljesítettek, különösen december 23-án.

„Reggel zsinórban három darab 3.6 kilométeres szakaszt vezettem, amivel eléggé sikerült feldobni a hangulatot, meg is lett estére a 27.3 kilométer, amely meglehetősen elegáns távnak számít errefelé – idézte a jókedvű Rakonczayt az expedíció sajtószolgálata. – De ami ennél is fontosabb: mindenkinek áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! Mi is ünneplünk majd, a terv szerint ismét egy huszonöt kilométer feletti távval…”

Rakonczay egyébként nem vihetett magával nagy ajándékot, hiszen a szán anélkül is elég súlyos volt, ám felesége csomagolt neki egy pillekönnyű apróságot. Természetesen az ünnepi vacsora sem úgy fest, ahogyan azt itthon megszoktuk. A sportoló még az Antarktiszra repülés előtt, Chilében étkezett – a fogalmaink szerint – normálisan. Azóta speciális, vízben oldódó készételeket fogyaszt, a napi szakaszok között pedig úgynevezett snackekkel, müzliszeletekkel, csokikkal, chipsekkel pótolja az elégetett energiát. Van mit, hiszen naponta 7000 kalóriát használ fel.

Közösségi oldalán videóval jelentkezett, amelyben elmondta: az már biztos, hogy neki fehér a karácsonya. Egyúttal megköszönte a biztatást és a szurkolást, mert mint fogalmazott, ez sok ezer kilométerre a hazától is sokat számít.

Rakonczay novemberben indult el, hogy első magyarként a szárazföld széléről indulva elérje a Déli-sarkpontot, és már kevesebb mint 400 kilométer választja el attól, hogy megvalósítsa álmát.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.