Ninja Warriors: újra indul a harcos

Gyömrei Máté, a 2017-es verseny győztese az idén is elindul a megméretésen. A veszprémi sportember tudatosan készült, s csatlakozna az eddigi hat, a pályát hibátlanul teljesítő Ninjához. Interjú.

Tavaly ön nyerte meg a Ninja Warriors versenyt, pedig az utolsó előtti akadályban hibázott a fináléban. Az idei sorozatban másként csinál valamit?

Igazából ugyanúgy készültem, mint eddig – kezdte Gyömrei Máté. – Sokat másztam falat, elvégeztem az ehhez kapcsolódó erősítéseket, de a tavalyi tapasztalatok alapján változtattunk is. Elkészítettünk egy-két akadályt, amely a műsorban szereplőkhöz hasonlít, azokon gyakoroltunk, és a veszprémi tornacsarnokban is sok feladatot végeztem el, mert erőben jól állok ugyan, de ügyességben még fejlődnöm kell, sőt az ügyességi akadályok voltak, úgymond, a gyengéim.

Ha úgy vesszük, ezek a pályák egy falmászó kvalitásainak abszolút megfelelőek.

Inkább azt mondom, kicsit előnyben vannak a falmászómúlttal rendelkezők, mivel sok az olyan feladat, amelyben a kar erejére, erős felsőtestre van szükség.

Veszprémi csapattársaimmal a Ninja Warriors mellett több olyan versenyen is szerepeltünk, amelyen lógós, kapaszkodós akadályfeladatokkal egészítették ki például a futópályát.

Ezért szeretjük a military runokat, a Spartan Race-t, a különböző Challenge-versenyeket vagy az olyan crossfitviadalokat, amelyeken nem kell nagy súlyokat emelni, mert az nem illeszkedik a falmászófelkészülésbe. Szeretjük a kihívásokat, a változatosságot, a sport terén, úgymond, mindenevők vagyunk.

A különböző felkészítő versenyeken nem kellett nehéz súlyokat emelgetnie

Mikor kezdődött a falmászó-pályafutása?

Édesanyám találta nekem ezt a sportot. Korábban futballoztam és atletizáltam, de mindkettőt abbahagytam. Anyu azonban nem akarta, hogy sport nélkül teljenek a mindennapjaim, ezért keresett nekem mást. Akkoriban újították fel a Padányi általános iskola tornatermét, amelyben mászófalat is építettek, engem azonnal megfogott a hangulat, a társaság, és gyorsan jöttek a sikerélmények is. Magyar bajnokságokon, Magyar Kupákon dobogós helyezéseket értem el, és részt vettem egy Európa-bajnokságon is, ahol negyvenvalahányadik lettem. Akkor jöttem rá, profiként sok keresnivalóm nem lehet ebben a sportágban, mert rengeteg energiát felemészt, ráadásul önköltséges, és nem éri meg a befektetés. Inkább tanultam, és hobbiszinten sportoltam tovább.

A hobbiszint mit jelent? Ha egy srác szeretné követni a példáját, napi hány órát fordítson a sportra?

Elsősorban az informatikusi munkám, a feladataim határozzák meg, mennyit sportolok, de szinte mindennap fordítok időt magamra.

A heti három mászásom öt-hat órát jelent egy héten, háromszor végzek erősítő edzést, s ebből két óra tornatermi, ügyességi munka.

Emellett pedig fontos a keringés fokozása is, így vagy heti egyszer másfél órát, vagy heti kétszer negyven-ötven percet futok. A falmászást egyébként bárkinek tudom javasolni, ha csak nem műkörömmodell, mert olyan sport, mint a futás: teljesen átmozgat, megerősíti az izmainkat, elősegíti az egyensúlyérzékünket, és nagyon jól kikapcsol, feltölt. Tényleg élvezetes minden perce.

A falmászás valamennyi izmot megmozgatja

Térjünk vissza a Ninjákhoz. A műsor mennyit változtatott az életén?

Semennyit. Noha még ma is sokan felismernek, gratulálnak az utcán, de én ugyanaz a srác maradtam, aki voltam. Ugyanúgy elmegyek dolgozni, élem a hétköznapi életem. Élménynek, kihívásnak nagyszerű volt a műsor, közben pedig kicsit megélhettem, milyen reflektorfényben lenni, illetve mit is jelent a lámpaláz, de ennél többről nincs szó. Remek kaland ez a verseny, ezért indulok újra, és bízom benne, ezúttal esetleg sikerül hibátlanul teljesítenem a pályát.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.