A legfontosabb edzés a regenerálódás

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy csak edzenek, edzenek, edzenek, holott a szervezetnek a regenerálódás jelenti a legtökéletesebb felkészülést.

Aki sportol, annak a regenerálódásra fokozottan oda kell figyelnie. Ha idős, ha fiatal. A fiatalabbak gyorsabban töltődnek fel, és ritkábban sérülnek meg, negyven felett azonban a regenerálódási folyamatok lelassulnak, az ízületek és az izomzat sem olyan rugalmas már. Nekik szánom az alábbi tanácsokat, amelyeket saját magam tapasztaltam ki.

1. Aludj eleget és jól!

A legújabb kutatások szerint nem igaz, hogy kötelező napi nyolc órát aludni, mert aki nem teszi, annak garantálhatóan valamilyen krónikus betegség teszi majd pokollá az életét. A jó erőben lévő, jó fizikumú emberek alvásigénye kevesebb. Viszont nekik is ügyelniük kell rá, hogy ez az alvás jó időben – lehetőleg minél többet aludjanak éjfél előtt – és jó minőségben történjen. Ilyenkor termelődnek ugyanis azok a hormonok, amelyek hozzájárulnak az egészségük megtartásához, az öregedési folyamatok lassításához. Akinek még nem elég napi hat óra alvás, mert csak nemrégiben kezdett sportolni, és a szervezete nem vette fel a ritmust, nem állt rá a sportolói életmódra, az törekedjen időben is a minél több alvásra.

2. Figyelj arra, hogy mit eszel!

Edzés, futás után minél előbb, lehetőleg egy órán belül fogyassz fehérjedús élelmiszert, jó, ha gyorsan felszívódó szénhidrát is van benne, mert az segíti a fehérje beépülését is. Erre azért van szükség, mert a fehérje nemcsak segíti az izom épülését, de megakadályozza az izom leépülési folyamatát is, edzés után az utóbbi miatt van jelentősége. S amikor azt írom, hogy egyél fehérjét, nem arra gondolok, hogy fehérjén kell élni – de a futás és az erősítő edzések igénybe veszik az izomzatot. Súlyzós edzések esetén kiemelt jelentőségű a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása, hiszen az izom nem magától az edzéstől, hanem az edzést követő pihenés ideje alatt, megfelelő tápanyag bevitele mellett fejlődik.

Összességében úgy gondolom, hogy az étkezés alapját a hús, hal, tojás (fehérjék) mellett a zöldségek és jó zsírok kell, hogy adják, aki nem követi a ketogén diétát – ahogy én sem –, annak lassú felszívódású, rostban gazdag szénhidrátot is érdemes fogyasztania, lehetőleg gluténmenteset.

3. Melegíts be, vezess le, nyújtsál!

Tudom, unalmas végighallgatni sokadszor, hogy fontos a bemelegítés, levezetés és nyújtás, mégsem lehet elégszer elmondani: igenis szükség van rájuk. A legújabb trendek persze a nyújtás fontosságát megkérdőjelezik, saját tapasztalatom azonban az, hogy elengedhetetlen a beiktatása edzés, illetve futás után.

A megrövidült, igénybe vett izomzatot óvatosan, statikus nyújtással hozzá kell segíteni a gyorsabb regenerálódáshoz, és az ízületeknek is jót tesz, ha a mobilitásukat fejlesztjük.

4. Lazulj el, az is kell!

Az edzés sokk a szervezetnek. Ha folyamatosan sokkolod, ha az izomzatodat, a keringési rendszeredet, az idegrendszeredet rendszeresen terheled új ingerekkel, és a végsőkig feszíted a húrt, annak sérülés, betegség lesz a vége. Edzés után engedj ki, nyújts, vegyél egy fürdőt, hallgass zenét, lazulj el egy kicsit, meglátod, a szervezeted meghálálja.

5. Ne félj attól, ami új!

Ugyan én sem követek minden trendet, ami új, mert rengeteg ostobaság is van közöttük, de sok igen hasznosat is találni a tárházban. Ilyen például az SMR-henger, amely ugyan nem helyettesíti a jó masszőrt, de rendszeres használata igenis jó hatással van az izomzatra. Ugyanennyire hasznosnak találom a jégszaunát, amely serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait, apróbb sérülések, bőrproblémák, immungondok esetén kiváló megoldás lehet, ezenkívül felgyorsítja a regenerálódási időt. A szauna régi ismerős, és természetesen jó barát, minden sportolónak melegen ajánlom.

6. Mozdulj, ha baj van!

Ha úgy érzed, megsérültél, azonnal cselekedj! Először próbáld ki a szokásos praktikákat, borogasd magad gyógykrémmel, használj állott vizes borogatást, jeleld a problémás részt. Pihentesd, de a mozgást ne hagyd abba, a keringésfokozás minden sérülésnek az ellenszere. Fordulj szakemberhez, masszőrhöz, manuálterapeutához, kranioszakrális terapeutához vagy orvoshoz, ne várd meg, amíg elhatalmasodik rajtad a baj.

De ha betartod azokat a tanácsokat, amelyeket az első öt pontban megírtam, szinte kizárható, hogy szükség legyen a hatodikban leírtakra.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta komoly versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.