A Ms. Olympia aranykora és ami utána jött

A neves versenyt bemutató sorozatunk első részében a női testépítés kezdetéről írtunk, a folytatásban pedig az eseményekben és változásokban gazdag első két évtizedéről adunk rövid áttekintést.

Nyolcvanas évek, az aranykor

Vélhetően aranybetűs dátumként vonul be a női testépítés történelemkönyvébe 1980, akkor rendezték meg ugyanis az első Ms. Olympiát. A korábbi női testépítőversenyekkel ellentétben a résztvevők nem viselhettek magas sarkú cipőt, és pózolással egybekötve kellett megmutatniuk izmaikat a pontozóbíróknak és a közönségnek.

A kor szelleméről, illetve a hölgyek erőfeszítéseiről sokat elárul, hogy kezdetben Miss Olympiának hívták az eseményt, leginkább azért, mert sokan még mindig egyfajta szépségversenyként tekintettek rá. Az első győztesnek, az amerikai Rachel McLishnek még vékonyabb, kifejezetten atletikus testalkata volt, ám amint látni fogjuk, a későbbiekben a Ms. Olympián induló hölgyek is egyre inkább a maszkulin izomzat mellett tették le a garast.

Noha 1981-es verségét követően McLish egyszer (1982) visszahódította címét, egy évvel később azonban a szintén amerikai Carla Dunlap ült fel a világ trónjára. A vékony izomzatú McLish nem nyert több Ms. Olympiát, és sokak szerint nem véletlenül. Ekkor már ugyanis új szelek fújtak a női testépítésben, aminek köszönhetően a domináns izomzat került előtérbe. Erre a legjobb bizonyíték az amerikai Cory Everson, aki 1984 és 1989 között sorozatban hatszor nyert, elsősorban kimondottan férfias testalkatának köszönhetően.

 

Cory Everson 1984-ben. Fotó: Getty Images

 

John Romano szerint – ebben az időben ő tudott a legtöbbet a testépítés és a fitnesz világáról – a nyolcvanas évek második fele volt a női testépítés aranykora. Nemcsak azért, mert rengetegen látogatták a női testépítőversenyeket, hanem mert a sportolók jelentősen befolyásolták a közvéleményt is.

Sikerei után Cory Everson abbahagyta az aktív versenyzést, a kilencvenes évek elején pedig számos akciófilmben és televíziós show-műsorban is szerepelt, és ő volt az első női testépítő, aki Hollywoodban is szerencsét próbált.

Persze nem mindenki volt oda a férfias női izmokért: sokan továbbra is úgy vélték, a hölgyek acélteste fenyegetést jelent az emberek nőkről alkotott képére. Emiatt aztán sokan hagyták abba a versenyzést, és vonultak vissza a civil életbe, pedig a 21. századi női testépítő felsőtestekhez képest az ő izomzatuk jóval kecsesebb volt.

 

A 20. század utolsó évtizede: férfiasan vagy nőiesen?

A kilencvenes években két hölgy osztozott meg testvériesen a Ms. Olympia trónján: az amerikai Lenda Murray és Kim Chizevsky-Nicholls. Előbbi 1990 és 1995 között nyert hat címet, utóbbi – 1996 és 1999 között – kénytelen volt beérni néggyel.

A televízió először 1991-ben közvetített a Ms. Olympiáról, akkor harminc résztvevővel. A nagyközönségnek is szemet szúrt, hogy a második helyen végző ausztrál Bev Francis jóformán olyan izomzattal állt színpadra, mint amilyen a férfi versenyzőknek van. Ez a nemzetközi szövetség Profi Ligája nemtetszését váltotta ki, ezért az 1992-es eseményen arra kérték a pontozóbírókat, hogy ítélethozatalkor a nőiesebb fizikumot részesítsék előnyben. Talán ennek is köszönhető, hogy az 1990-es évek első felét uraló Murray már jóval „visszafogottabb” testalkattal hódította el a címet az új évezredben, 2002-ben és 2003-ban.

Mindezeket azért is fontos megemlítenünk, mert az évezred utolsó évtizedében a női testépítést is elérték a szteroidok – főként Chizevsky-Nichollst érte ez a vád –, s ennek a Profi Liga sem tudott gátat szabni. Így nem maradt más lehetősége, mint hogy különböző, máig is létező kategóriákat hozott létre a hölgyeknek: a bikinit, a figure-t, a női testépítést (women’s bodybuilding), a fitneszt és 2019-től a wellnesst.

Chizevsky-Nicholls 1999-ben szerezte meg utolsó Ms. Olympia-címét, ám ez a verseny mégsem emiatt marad emlékezetes. A viadalt ugyanis majdnem törölni kellett, mert a jegyek csak nagyon lassan fogytak, így egy hónappal a Ms. Olympia előtt az esemény promótere, Jarka Kastnerova jobbnak látta, ha lefújja a rendezvényt. Szerencsére jött a megmentő, a FLEX magazin, amely ezúttal nem ellopta, hanem megmentette a show-t (bár ez értelmezés kérdése), és 50 ezer dollárt ajánlott fel a szervezőknek. Az eset azért vonul be a rendezvény históriás könyvébe, mert a következő évtől – érthető okokból – már ugyanazon a hétvégén tartották a profi férfiak és nők testépítő-olimpiáját.

Mindennek tetejébe az esemény promótere, Jim Manion levelet küldött minden női versenyzőnek, hogy a jövőben a zsűri különösen az egészséges megjelenést, az arcot, a sminket és a bőr színének tónusát értékeli.

De ez már egy másik történet kezdete.

A Ms. Olympia eddigi győzteseinek nevét ide kattintva olvashatják el, és szintén itt találják a 2021-es eseményre kvalifikált testépítők nevét.

Címlapfotó: Cory Everson/Getty Images

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en
Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.