A túlsúly nem mentség!

A plusz tíz-tizenöt kilogrammra fogod, miért nem akarod elkezdeni a testmozgást? Nos, akadnak gyakorlatok, amelyeket extra testtömeggel is bátran elvégezhetsz a konditeremben.

A túlsúly megkeseríti az ember életét, kellemetlenné teszi a hétköznapokat, s olykor pocsék életérzést kölcsönöz. Megoldás létezik, még akkor is, ha nagyobb, tíz-tizenöt kilogrammos felesleggel küzdesz. Ilyenkor viszont nagyon fontos, hogyan kezdjük el a testmozgást, mivel a túlzott munka könnyen taccsra vághatja az ízületeket.

Ugrálás kizárva!

Alapszabály, az ugrálás és a súlyzók esztelen emelgetése az elején szóba sem jöhet! A túlsúly jelentősen terheli az izmokat, az inakat, az ízületeket és a csontokat. Ez nemcsak azzal jár, hogy egyes gyakorlatokat nehezebben végzel, hanem jócskán megnő a sérülés kockázata is. Érdemesebb néhány kezdőbarát, egyszerű otthoni gyakorlattal indítani, amelyek segítenek az alapvető edzettség kialakításában, kímélik az ízületeidet, és olyan jó mintákat rögzítenek az izommemóriádban, amelyek az összetettebb, nehezebb mozdulatok során is hasznodra válnak.

 

A túlsúly legyőzése ellen bárki tehet a konditeremben

 

Legalább heti háromszor!

Az edzéseket érdemes legalább heti három alkalommal úgy végezni, hogy egy hét alatt a tested minden izomcsoportját megdolgoztasd. Egy ennek megfelelő edzésterv összeállításában személyi edző segíthet, aki később – a fejlődésed szerint – nehezítéseket is javasolhat. A következő gyakorlatsor mozdulatait végezd kétszer egy-egy percen keresztül 10 másodperc szüneteket tartva, így bemelegítéssel és nyújtással együtt fél óra alatt végzel.

Első gyakorlat: Vállszélességű terpeszállásban tedd tarkóra a kezedet. Emeld fel a combodat, oldalra kifordítva a lábadat, és próbáld a könyöködet a térdedhez érinteni. Kissé előrehajolhatsz, de ne ejtsd előre a vállad. Váltogasd jobbra-balra az érintést.

Második gyakorlat: Állásban emeld fel váltogatva hol a jobb, hol a bal lábadat úgy, hogy a combod vízszintes legyen. Tartsd meg néhány másodpercig, majd válts lábat.

Harmadik gyakorlat: Támaszkodj meg a térdeden és az alkarodon, majd hátrafelé emeld fel a képen látható módon hol a jobb, hol a bal lábadat. Pár másodpercig tartsd, és csak utána válts lábat.

Negyedik gyakorlat: A női fekvőtámasz alaptartását tartsd kétszer 30 másodpercig, de ne csüggedj, ha eleinte nem megy. Támaszkodj a térdeden, ügyelj rá, hogy a tenyered a vállad alatt legyen, és a tested egyenes maradjon.

Ötödik gyakorlat: Állj térdelve terpeszben, majd dőlj oldalra, míg le tudod tenni a tenyeredet, és kinyújthatod a lábadat. A tested maradjon egy síkban, ne told ki a fenekedet.

Hatodik gyakorlat: Teljes felülés helyett végezz kisebb félfelüléseket. Ahelyett, hogy a karral lendítenél, a hasadat dolgoztasd, és figyelj rá, hogy ne emeld meg a lábad.

Hetedik gyakorlat: Támaszkodj meg hátrafelé a könyöködön, majd próbáld – a lehető legjobban nyújtva – kissé felemelni a lábaidat. Néhány másodperc után tedd le, majd emeld újra.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.