Fitnesz

Amikor már kínos az izzadság

Unod, hogy patakokban folyik rólad a víz edzés közben? Nehezen veszed rá magad a nagy nyári melegben a mozgásra? Íme néhány tipp, amely segíthet, hogy a forróságban se hanyagold el a tréninget.

Utálatos dolog az izzadság.

Csípi a szemet, kellemetlen foltokat hagy, a szagról nem is beszélve… Márpedig nyáron elkerülhetetlen, hogy izzadság mellett tréningezz. De vajon mik azok a trükkök, amelyek alakítják a komfortérzetünket, hogyan kerülhetjük el, hogy a nyári forróságban se kelljen folyamatosan az izzadságot törölgetnünk a szemünkből?

Víz: Az első, ami talán a legfontosabb is, hogy ha már rászántuk magunkat az edzésre, figyeljünk nagyon a megfelelő folyadékpótlásra. A nagy melegben minimum napi három liter vizet kíván a szervezet, és ez csak több lesz az edzés hatására. Ne várd meg, amíg szomjas leszel, mert az a dehidratáltság első jele.

Akklimatizálódás: Ha edzőterembe jársz, könnyű dolgod van, hiszen a fűtött-hűtött helyiségben minden évszakban azonos a hőmérséklet. A szervezetednek azonban megterhelő lehet, ha a 25 fokos teremből egyből a 35 fokos napsütésre mész ki, éppen ezért fontos a fokozatosság: bár jó, ha a terem egész hűvös, nem akkora a váltás, ha az öltözőben már közelebb van a hőmérséklet a kintihez.

Kerülni a napsütést: Ha otthon edzel, próbáld a kora reggeli, akár hajnali órákra időzíteni a tréninget. Persze nem jó hajnalban csak azért felkelni, hogy izzadság nélkül tréningezhess, de valamit valamiért… Ilyenkor a legfrissebb a levegő. Ahogy a szakemberek nem ajánlják, hogy a déli órákat a napon töltsük, úgy az edzést sem jó akkor végezni.

Zuhanyzás: Sokan azt gondolják, a legjobb úgy lehűteni a testünket, ha jéghideg vízzel zuhanyzunk. Tévhit! Csak még jobban fogsz izzadni. Langyos vízzel jobb hatást érünk el, mint túlságosan hideg vízzel való tusolással.

Ruházat: Fontos a megfelelő ruházat kiválasztása. Mindenképp olyan anyagból készüljön az edzésruházat, amely nem melegít, hanem légáteresztő, így kevésbé izzadsz benne. Minél vékonyabb az anyaga, annál kevésbé fokozza a meleget. Nagyon sok helyen kifejezetten sporthoz készült ruhadarabok kaphatóak – az más kérdés, hogy egyáltalán nem olcsók…

Nedves törölköző: Akár egy borogatás. Legyen nálad egy kisméretű törülköző, amit időnként nedvesíts be hideg vízzel. Így tudod magad hűteni edzés közben. Figyelj arra, hogy hamar felmelegedhet, ezért többször öblítsd át, ha szükség van rá. Töröljük át vele az arcot, tarkót, csuklót.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.