Az edzés három lelke!

Cikkünk szerzőjéhez  a kerékpározás sohasem állt közel, ezért messziről elkerülte a fitnesztermekben az úgynevezett indoor cycling órákat – mára kiderült, rosszul tette.

Bringázás – soha! Ez a fogadalom éveken át tartotta magát, csakhogy a fitnesztermi kerékpározást egyre többen dicsérték körülöttem, ráadásul az erőnléti edzőm, Körtvélyessy Ákos igazi szaktekintély, spinning-mesteredző, ezért úgy éreztem, ki kell próbálnom, hogy mi lehet a jó az egyórányi tekerésben.

A TRX-edzésem után kezdődött az indoor cycling óra, ezért azt gondoltam, szép nyugodtan, megfigyelőként veszek részt, és eldöntöm, ez jó-e nekem vagy sem. Ákos beállította nekem a bringát, és kezdetét vette az egyórás, őrületes tekerés, amibe pár perc után magam is belendültem, és toltam keményen a többiekkel.

Azt kell mondanom, egészen magával ragadott! Nagyon jól felépített óra volt, bemelegítéssel, kemény edzéssel és levezetéssel.

Az ember egy pillanatra sem tud másra figyelni, mint az edzésre, az edző instrukcióira s az ehhez passzoló brutális zenére. Emiatt nemcsak fizikailag dolgozott meg, hanem mentálisan is jót tett, mert arra az egy órára teljesen kikapcsolt mindent az agyamból – így már látom előre, hogy ezeknek az óráknak is rendszeres látogatója leszek.

A személyes élményemen túl, hogy átfogóbb képet kapjatok erről a kardió edzésfajtáról, Körtvélyessy Ákost kértem meg, mutassa be alaposabban, hogy minél többen kedvet kapjatok s bátran elmenjetek az ilyen típusú órára.

Körtvélyessy Ákos szakértő segítségével ismerkedhetünk meg egy újabb, ragyogó edzésformával

Milyen bicikliken tekerünk az órákon, s ez az eszköz miben különbözik egy szobakerékpártól?

Ezek a biciklik nem otthoni használatra valók – érkezett a válasz a szakértőtől. – Sokkal masszívabbak, sokkal nehezebbek és strapabíróbbak egy szobakerékpárnál. Az indoor cyclinget csoportos edzésre tervezik, a lelke pedig az a húsz kilogrammos, fix meghajtású lendkerék, ami az igazi kerékpáros élményt adja a résztvevőknek. Az indoor cyclingen ugyanabban a pozícióban tekerhetünk, mint a valódi országúti kerékpáron, míg a szobabringa kialakításánál ez nem feltétlenül szempont, mert ott széles, kényelmes a nyereg, függőleges a testpozíció, ráadásul ott van még a sok „kütyüprogram”, a kijelzőpanel.

Miért jobb így edzeni, mint otthon?

Mert az indoor cycling method edzés másik lelke a zene! Ennek kiválasztása, összeállítása és közvetítése az edző, pontosabban az instruktor feladata. Egy-egy zenei összeállítás nem terem csak úgy a fán, hosszú órákat, sőt napokat el kell töltenie az edzőnek azzal, hogy a leginkább érzelemgazdag zenéket válassza ki a tekeréshez. Az instruktor további feladata, hogy edzés közben ügyeljen a bringások biztonságára és kényelmére.

Fontos, hogy segítse a kezdőket abban, már az első edzés során is megtalálják az örömöt, a szépet és a szabadságot!

Ezenkívül beállítja a kerékpárt a testalkatuknak megfelelően, s ad néhány információt a biztonságos tekerésről. Otthon mindez nem lehetséges!

Hogyan épül fel egy óra?

Az indoor cycling method csoportos óra tiszta tekerési ideje negyvenöt perc. A részvevők elfoglalják helyüket, akinek szükséges, az óravezető beállítja a bringát. Elindul a zene, és ezzel kezdetét veszi a csoda! Mindegy, honnan jössz, ki vagy, mit csinálsz, itt, a teremben összehoz minket a közös edzés élménye! Alapvetően a mozgások nagyon egyszerűek: sík terep és hegymenet, ezen belül pedig állva vagy ülve kell tekerni. Az edzés végén van tíz perc levezetés, nyújtás. Itt nincs koreográfia, nincs verseny, nincsenek elvárások! Ez az igazi szabadság, amit mindenki élvezhet, aki részt vesz egy-egy ilyen órán!

Edzés közben az egyenletes ütem, a zene ritmusának pedálozás közbeni követése, a jelenben való létezés legteljesebb élményét adja!

Miért jön valaki ilyen edzésre tekerni?

Azért mert jó. Mert ilyenkor önmaga lehet. Minden más „eredmény”, a kalóriák égetése, a szép lábak, a vidám közérzet, az erős szív, tüdő, keringési rendszer fejlesztése „csak” ennek hozadéka.

Milyen edzettségi szinttel érdemes elkezdeni ezt az edzésformát?

Mivel tekerni csak egyféleképpen lehet, ezért ugyanazon az edzésen vesznek részt mind a kezdők, mind a régebbi kerékpárosok. A különbség csak annyi, hogy mindenki magának, a saját edzettségi szintjének megfelelően állítja a lendkerékre ható ellenállást, ami az edzések harmadik lelke!

Még a futballisták is élvezik! Az angol válogatott tagjai az oroszországi világbajnokságon nyomták a pedált a zene ütemére

Itt nincs „nehéz” edzés, csak túl sok ellenállás, és nincs „könnyű edzés”, csak túl kevés ellenállás! Hozzáteszem, egyik sem jó! Az a jó, ha az ellenállás a lehető legjobb!

A kerékpározás, különösen annak beltéri formája az egyik legbiztonságosabb edzési forma kezdők, előképzettség nélküli sportolók számára!

Szükséges-e speciális ruházat, cipő?

Alapvetően nem szükséges, de lehetséges. Ha valaki elkötelezett indoor cycling-rajongóvá válik, előbb vagy utóbb beszerez magának egy-egy kerékpáros kiegészítőt, például bringásnadrágot, -cipőt, vagy -kesztyűt, ezzel még élvezetesebbé téve a kerékpározást. Azonban lehet tekerni egyszerű tornacipőben, rövidnadrágban, pólóban is.

Mit vigyünk magunkkal az edzésre?

Egy palack sima ásványvízre mindenképpen szükség lesz. Előzzük meg a szomjúságot! Ne azért igyál, mert szomjas vagy, hanem azért, hogy ne legyél szomjas! Óriási különbség! Azt a sportolót, akit utolért a szomjúság, az már eleve tíz-tizenöt százalékkal kevesebbet tud teljesíteni! A szabadban tekerve a testünk hűtése megoldott a menetszélnek köszönhetően. A teremben nincs menetszél, ami megszárítsa a testünket az izzadságtól. Hiába van klíma, a testmeleg belülről jön, úgyhogy kell egy kisméretű törülköző is az edzéshez. Ennyi az egész, és már kezdhetjük is.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.