Az első Mr. Olympia

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia-verseny, s 1965 óta íródó történetében több ikonikus testépítő is győzött. Új sorozatunkban elsőként Larry Scottot mutatjuk be.

A „Scott-pad” kifejezést talán az is ismeri, aki csak úgy benézett már egyszer egy edzőterembe, viszont aki még nem gondolkozott azon, honnan is ered az elnevezés, annak eláruljuk: hősünkről, Larry Scottról (és az ő bicepszei nyomán) született meg a Scott-pad elnevezés. A pad „gazdája” 1938. október 12-én az Idaho állambeli Blackfootban született, a gépész Wayne Scott fiaként. Az amerikaifutballhoz túl kicsi volt, a kosárlabdához rövidek voltak a karjai, így a középiskolában a tornacsapathoz csatlakozott, és – mint azt a fitnessvolt.com írásában is olvashatjuk –

17 évesen még csak 120 fontot, azaz 54 kiló nyomott, míg karrierje csúcsán már 40 kilóval volt nehezebb. Nagyjából 40 kiló izommal.

A kemény munkának köszönhetően a középiskolában elérte a 77 kilót, majd 1959-ben, 21 évesen a Mr. Idaho viadalon be is mutatkozott a profi testépítők között, később Kaliforniába költözött, ahol bronzérmet szerzett egy helyi versenyen. Akkoriban még nem voltak ennyire népszerűek a különböző táplálékkiegészítők, de találkozott Rheo O. Blairrel, és a fehérjeporait is használva két hónap alatt újabb négy kiló izmot pakolt magára. Blair egyébként is fontos szerepet játszott a sikereiben, hiszen Scott volt az első testépítők egyike, aki kiemelt hangsúlyt fektetett a táplálkozásra és a táplálékkiegészítőkre. Blair mellett Vince Gironda nevét kell kiemelnünk, aki akkoriban az egyik legkeresettebb edző volt, s amikor Scott megnyerte az 1960-as Mr. Californiát, kijelentette, szerinte nem érdemelte meg a sikert, mondván, még nincs „kész”.

 

Larry Scott fénykorában – Fénykép: amazon.com

 

Larry Scott, Gironda és Blair közös munkáját aztán éveken keresztül sikerek kísérték, Scott megnyerte a Mr. Pacific Coast (1961), a Mr. America (1962) és a Mr. Universe (1964) viadalt is, és ekkoriban kezdett igazán ismertté, sőt híressé válni. Viszonylag gyengébb genetikai adottságai ellenére is sikeres volt, hatalmas mennyiségű munkát végzett, és úgy tartották, a legszebb kar- és vállizmokkal dicsekedhet. A sikerek pedig természetesen a népszerűséget is magával hozták, ráadásul az 1960-as években kezdtek egyre ismertebbek és felkapottabbak lenni a testépítők (és versenyeik), így ebben az időszakban nem volt olyan magazin, amelynek címlapjáról ne a tökéletes izomzatú Larry Scott mosolygott volna vissza az olvasókra, sőt Joe Weider magazinjában szerzőként is megjelent.

 

Fáradhatatlanul edzett a sikerekért – Fénykép: muscleandfitness.com

 

A már említett Mr. America és a Mr. Universe megnyerése után az 1965-ben induló Mr. Olympia volt az egyetlen hiányzó siker Scott kollekciójából, rögtön meg is nyerte az első kiírást, 1966-ban megvédte címét – majd mindössze 28 (!) évesen bejelentette visszavonulását, hogy családjára és üzleti érdekeltségeire fókuszálhasson. És bár 1979-ben Kanadában még két verseny erejéig visszatért, az új generáció tagjai már elhomályosították korábbi csillogását. Visszavonulása után személyi edzéssel és táplálékkiegészítőkkel foglalkozó cégét vezette, egyedi edzőtermi gépeket és egészségügyi kiegészítőket forgalmaztak.

„Motiváld az elméd és a tested követni fog” – emlegette rendszeresen Larry Scott,

aki a táplálkozást és bicepsz-, tricepsz- és vállgyakorlatokat illetően is újító volt, rengetegféle gyakorlatot próbált ki a szintén innovatív Gironda útmutatása mellett, s talán nem túlzás kijelenteni, úttörő volt a kiegészítők és az edzésmódszerek terén is. Azt vallotta, azért is jó annyi különböző gyakorlatot kipróbálni, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. 2014. március 8-án, 75 éves korában otthonában, Salt Lake Cityben hunyt el, halálát az Alzheimer-kór szövődményei okozták.

Nyitókép: pinterest.co.kr

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en
Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.