Börtön helyett inkább Mr. Olympia-cím

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia-verseny, sorozatunkban ezúttal az egyetlen brit győztest, a hatszoros első Dorian Yateset mutatjuk be.

Ausztria, Olaszország és Nagy-Britannia – ez a három európai ország adott eddig győztest a Mr. Olymián összesen 15 elsőséget elhódítva, ebből hat fűződik a brit Dorian Yates nevéhez, aki nemcsak hat diadala, hanem tekintélyes termete miatt is különlegesnek számít a testépítők között.

Dorian Yates a 179 cetije mellé „civilben” 141, míg a versenyeken 125 kilót nyomott, hatalmas hát(izm)a miatt is kapta az Árnyék nevet. No meg azért, mert feltűnt a semmiből (a nyilvánosságot is rendre kerülte), és mindenkit háttérbe szorított.

Karrierje során 15 nagy versenyen lépett színpadra, ebből 13 alkalommal diadalmaskodott, kétszer második lett, 1992 és 1997 között senki sem tudta legyőzni!

Az egyik ezüstérmét az 1991-es Mr. Olympián szerezte, akkor még Lee Haney mögött végzett, hogy a következő hat évben sorozatban szállítsa a sikereket. Mégpedig úgy, hogy rendre sérülések gyötörték, 1997-ben például úgy nyerte meg a Mr. Olympiát, hogy a verseny előtt három héttel leszakadt a tricepsze. Sokak szerint utolsó sikere évében a második helyezett, egyiptomi-szerb származású Nasszer El Szonbati érdemelte volna meg az első helyet.

Csupasport magazin: Fejjel mentünk a falnak

Milyen érzés kissé túlsúlyos hobbifocistaként kipróbálni az új olimpiai sportágat, a falmászást? Miért jó, ha van egy, de inkább több őrangyal? Hogy kellene elkerülni a tízméteres esést?

Erről és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.

Sikerei különlegességét nemcsak hatalmas háta adta, hanem az is, hogy a klasszikus testépítő-iskolával ellentétben ő a HIT-edzésekben (magas intenzitású tréning) hitt, és ennek megfelelően készült.

„A gyakorlatok intenzitása a kulcs, az izom növekedéséhez ezt az intenzitást kell növelni, és túlléphetünk a határokon. Ha nem az intenzitás számítana, akkor tizenkét órát lennék naponta az edzőteremben – de nem így van, sőt negyvenöt percnél többet már káros edzeni. Mindig meg kell próbálni az előző edzésnél is erősebben dolgozni, hogy ezzel is fejlesszük az izmokat” – hangsúlyozta Dorian Yates a perfectfitmagazine.com oldalnak adott 2016-os interjújában.

A magas intenzitású edzés persze keményen próbára teszi az izmokat, tökéletes állapotban kell lenni hozzá. Elképzelhető, hogy ez a módszer is hozzájárult Yates sérüléseihez, viszont vitathatatlan, hogy meghatározó alakja a testépítésnek. Mr. Olympia-győzelmével kezdődött el az úgynevezett tömegszörnyek korszaka a testépítésben, bírálói felrótták neki, hogy „felfújt” gyomra az inzulin, valamint a növekedési hormon mellékhatása lehet.

Dorian Yates már 1987-ben megvásárolta Birminghamben a Temple streeten található edzőtermet, majd 2006-ban további négy Temple Gym nyílt az ő „égisze” alatt. Birmingham persze nem véletlen, hiszen édesapja halála után a Yates család oda költözött, s 13 évesen ott kezdett el edzeni.

Nem volt egyszerű gyerekkora, több zűrös ügybe is belekeveredett, egy ízben féléves elzárást kapott a fiatalkorúak fogvatartási központjában, ahol aztán hamar hírnévre tett szert hatalmas termetével. Itt jött rá, hogy ha nem változtat az életén, börtöntől börtönig vándorol.

Felesége a brazil fitneszmodell Glauce Ferreira, akivel a 2008-as Arnold Classicon találkoztak először. Fia, Lewis segíti a testépítéssel kapcsolatos vállalkozásaiban, hiszen táplálékkiegészítőkkel, ruházattal foglalkozó cége is van.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.