Bringás bukás miatt ugrott a Mr. Olympia

A világ legrangosabb testépítőversenyének tartott eseményt bemutató sorozatunkban az amerikai Cedric McMillanről írunk, aki egy buta baleset miatt kénytelen kihagyni a decemberi viadalt.

Nehéz megállapítani, mekkora veszteség érte azzal a világ legrangosabb testépítőversenyét, a december 17. és 20. között Las Vegasban esedékes Mr. Olympiát, hogy a négygyermekes amerikai sportoló, Cedric McMillan kulcs- és kézcsonttörés miatt nem vehet részt rajta. Az Arnold Classic 2017-es győztese, az amerikai tengerészgyalogság tagja óriásit esett hegyi-kerékpározás közben, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy le kellett mondania a részvételt.

A szomorú hírt egyik barátja, Fouad Abiad jelentette be hivatalos YouTube-oldalán. Mint kiderült, kulcscsonttörése még csak hagyján, ám kézsérülése annyira súlyos, hogy nem indulhat a világ testépítőinek csúcseseményén.

 

Fotó: Csiba Jaszujosi/AFP

 

A balesetet McMillan így idézte fel:

„Hegyről lefelé mentem, éppen be akartam venni egy kanyart, amikor kicsúszott a hátsó kerekem, és elvesztettem az uralmat a bringa felett. Az első, ami bevillant, hogy miképpen állok meg. Nem emlékszem, minek estem neki, amikor lerepültem a kerékpárról. Tehetetlenül gurultam, beütöttem a bal csípőmet és a vállamat. Egyetlen célom volt, hogy minél hamarabb megálljak. Próbáltam kézzel kitámasztani, de az lett a vége, hogy iszonyatosan bevertem a kézfejem.”

Az esés következtében több ujja is kificamodott, ami csak tovább hátráltatta a felkészülésben. McMillan ugyanis a balesetet követően megpróbált edzeni, és hogy kímélje sérült testrészeit, elsősorban a hátát, a lábát és a mellizmát erősítette, a vállát pedig egy kezet tehermentesítő emelőpánttal trenírozta.

Az idei Mr. Olympiát december 17. és 20. között rendezik meg Las Vegasban. Íme a már kvalifikált testépítők névsora.

William Bonac (Hollandia), Hadi Csupan (Irán), Rafael Brandao (Brazília), Maxx Charles (Egyesült Államok), Brandon Curry (Egyesült Államok), Nathan DeAsha (Nagy-Britannia), Mamdu Elsszbiaj (Egyiptom), Regan Grimes (Kanada), Phil Heath (Egyesült Államok), James Hollingshead (Nagy-Britannia), Dexter Jackson (Egyesült Államok), Hunter Labrada (Egyesült Államok), Li Szung Csol (Dél-Korea), Juan Morel (Egyesült Államok), Lukás Osladil (Csehország), Justin Luis Rodriguez (Egyesült Államok), Antoine Vaillant (Kanada), Iain Valliere (Kanada), Akim Williams (Egyesült Államok), Roelly Winklaar (Curacao)

Miután azonban beszélt orvosával, belátta, a jelenlegi körülmények között nem tudna rendesen felkészülni a versenyre, ezért úgy döntött, a jövőre összpontosít, mert 2021-ben semmilyen körülmények között sem szeretné elmulasztani az Arnold Classicot, amelyet az Ohio állambeli Columbusban rendeznek meg. Legutóbbi versenyén, az idei Arnold Classicon a hatodik helyen végzett.

McMillan nem az egyetlen, akinek sérülés miatt kell kihagynia a Mr. Olympiát: a 212 font (96 kg) alatti kategóriában hétszeres győztes Flex Lewis, művésznevén a Walesi Sárkány, most lépett volna először színpadra a férfiak nyílt versenyében, de egy sérülés az ő számításait is keresztülhúzta.

Visszatérve McMillanre: először rögzítőkötést írtak elő neki, ám mivel nem hordta, begipszelték a karját, a sérült kézfejében pedig öt csappal rögzítették az ujjait a csuklójához. Az amerikai testépítő – aki ebben az évben túlnyomórészt katonai karrierjére összpontosított – először 2013-ban vett részt a Mr. Olympián, akkor a 12. helyen végzett. Azóta öt alkalommal indult a rangos eseményen, 2016-ban a hetedik, 2017-ben a tizedik, 2018-ban a kilencedik, tavaly pedig ismét a hetedik helyet szerezte meg. McMillan magyar közönség előtt is fellépett, a tavaly Budapesten rendezett Fitparade Hungary Pro Grand Prix-n győztesként vonult le a színpadról.

A Mr. Olympia eddigi győzteseinek nevét ide kattintva olvashatják el.

Címlapfotó: Csiba Jaszujosi/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.