edzés szülés után

Visszatérés: csak semmi kapkodás

Fokozatosság. Ez az újdonsült édesanyák kulcsszava, akik szeretnének ismét edzésbe állni és visszanyerni korábbi formájukat – árulta el a Csupasportnak az UTE atlétikai szakosztályának edzője, Szabó István.

Július 12-án született meg a nyolcszoros magyar bajnok, olimpikon magasugró, Szabó Barbara kisfia, Bendegúz, aki azóta már rendszeres vendég a rekortán mellett, és persze lelkesen figyeli, hogyan készül édesanyja, na és persze a többi atléta. Bár a legtöbben nem világversenyekre készülnek a szülés után, hanem csak szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegtől és visszanyerni a korábbi alakjukat, bizonyára sok anyukát érdekel, mikor és hogyan érdemes újra elkezdeni az edzéseket.

„Két-három hónapot mindenképpen várni kell, addig legfeljebb sétálni szabad és babakocsit tologatni – válaszolta a Csupasportnak Barbi édesapja és edzője, Szabó István. – Utána sem érdemes egyből felüléseket, hasizomerősítő gyakorlatokat végezni vagy nagy súlyokkal edzeni. Legelőször a törzsizmokat kell megerősíteni, szülés után az a legfontosabb, utána el lehet kezdeni kis súlyokkal edzeni vagy futni. Szülésnél elgyengülnek, kinyúlnak az izmok, így semmit sem szabad elsietni; egyébként is kár rohanni, szépen, fokozatosan kell visszanyerni a régi formánkat, ez egyébként ideális esetben nagyjából fél év alatt sikerülhet. ”

Szabó István büszke nagypapaként és szigorú edzőként is figyelemmel kíséri lánya felkészülését.

Hozzátette, nem feltétlenül igaz az a gyakran hangoztatott nézet, miszerint a szoptatás ideje alatt egyáltalán nem ajánlott nagy súlyokkal edzeni, mert elapadhat a tej. Ez inkább edzettségi állapottól függ, így ezzel kapcsolatban érdemes konzultálni orvossal vagy szakedzővel.

Azt viszont talán még ennél is kevesebben tudják, hogy a szülés hosszú távon jó hatással van a sportteljesítményre és a terhelhetőségre.

„Régen az NDK-ban volt jellemző, hogy azért szültek a nők, hogy utána jobban teljesítsenek – mondta Szabó István. – Ilyenkor teljesen megváltozik a hormonháztartás, kevesebb lesz a női hormon, és jobban terhelhetőek a nők. De az ízületi problémákra is jó hatással van, Barbinál is teljesen megszűntek az ilyen jellegű gondok a szülés után. ”

Nem kell tehát attól tartani, hogy szülés után már sohasem lesz olyan az alakunk mint előtte, csupán némi türelemre és kitartásra van szükség, és még az sincs kizárva, hogy előbb-utóbb még fittebbek és edzettebbek lesznek, mint a baba megérkezése előtt.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.