Durranjon a vádli!

Szeretnél villantani a strandon, s izmos, formás lábra vágysz, de egyelőre lecsúszik a legszűkebb térdzokni is? Íme négy tipp, amelyek betartásával biztosan jelentős fejlődést érsz el.

A vádli kényes téma az edzőteremben.

A témában a testépítők jellemzően két csoportra oszlanak: az egyik genetikailag, mindenféle edzés nélkül hatalmas vádlival rendelkezik, míg a másiknak a tagjai hiába végeznek hihetetlen mennyiségű kemény edzést, tyúkvékonyságú lábuk vagy vádlijuk marad.

KIVÉGZÉS: Sajnos, nem sajnos, a vádli tipikusan az a makacs izomcsoport, amely fittyet hány a kitartó kínzásnak. A makacs vádli fejlesztésére gyakran használnak „sokkolásos” módszereket – ezek alapvetően a vádli alkalomszerűen történő könyörtelen „megbüntetését” jelentik. Ha ez sem működik, akad egy még inkább indirekt, vádlit „összezavaró” módszer. Bevált taktika ugyanis, ha nem külön vádliedzést végzel, hanem más izomcsoportok megmozgatása közben szánsz időt a lábadra.

UNALOM KIZÁRVA: Az unalom nemcsak a párkapcsolatok veszélyforrása, az edzőteremben sem árt odafigyelni. Olykor még azok is kerülnek holtpontra, akik végre megtalálták a számukra optimális módszert. Éppen ezért érdemes 4–8 hetente váltogatni a gyakorlatokat – az más kérdés, hogy ez érvényes minden izomcsoportra. De a vádlik jellemzően a többi izomnál is jobban reagálnak az említett váltogatásokra.

CIPŐ? LE VELE!: Ha a vádlidat nyúzod éppen, a lehető legnagyobb intenzitásra és mozgástartományra kell törekedned. Sok esetben azonban éppen a cipő akadályozhat meg ebben. Másrészt egy szokatlan, de roppant jól érezhető intenzitással „szembesül” a vádlid, mivel a cipő tartása nélkül máshogyan kapja a terhelést. Emlékszel Arnold Schwarzenegger lábára? Na ugye! A testépítő is rendszeresen váltogatta a cipőben végzett,illetve a mezítlábas edzéseket.

NYÚJTÁS: A nyújtás jelentőségéről sokan hajlamosak megfeledkezni. Nos, írjuk le még egyszer: a rendszeresen nyújtott izom sokkal terhelhetőbb és nagyobb erőt is képes leadni. Ez nagyrészt azért van, mert nagyon fontos a teljes mozgástartományban végzett erőkifejtés. Egy megfelelően nyújtott izommal, a mozgástartomány elejétől a végéig teljes terheléssel végezheted a gyakorlatot. Szóval ha vádliról van szó, akkor is tessék nyújtani a tréning végén!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.