Edzés a szabadban, hidegben is

Reggelente már érezni a mínuszokat. Ilyenkor mindig felvetődik a kérdés, hol és hogyan oldjuk meg szabadtéri edzéseinket. Felesleges aggódnunk a hideg miatt, létezik megoldás.

 

Sokan utálják az edzőtermeket. A hideg is kirázza őket a hangulatától, a nyögdécselő erőemelőktől, a popsijukat billegető lányoktól. Egyre népszerűbb hazánkban is a szabadtéri edzés, az úgynevezett street workout. Egész évben – az időjárással dacolva – kint edzhetünk a szabadban, természetesen mínuszokban is. Mert ebben az időszakban is szükségünk van a testmozgásra, ezért télen sem szabad abbahagynunk. Fontos a rendszeresség és a kitartás, hogy a korábban elvégzett munka ne menjen kárba.

Hagyjuk el a komfortzónánkat!

Nyáron, tavasszal sokkal komfortosabb az edzés. Ilyenkor, télen hajlamosak vagyunk ellustulni, behúzódni a lakásba, házba. De ne hagyjuk, hogy rányomja mindennapjainkra a szürkeség és a kevés napsütés. Igenis van megoldás.

Hogy mi?

Az alkalmazkodás.
Ilyenkor a szabadtéri edzés sokkalta hatékonyabb, mint az edzőtermi. Ráadásul sokkal hatékonyabbá, ellenállóbbá teszi szervezetünket. De ne higgyük, hogy könnyű feladat kimenni és odatenni magunkat. Sokaknak alábbhagy a kedvük, és felhagynak az aktív sportolással. A street workout azonban egész évben a szabadban történik! A megszokottnál több motivációra, akaraterőre, elszántságra lesz szükség, de kár energiát, időt vesztegetnünk azokra, akiknek az időjárás kifogás.

 

Az eső és a szél sem lehet kifogás a szabadtéri sportolásra

 

Mire figyeljünk?

 

  1. Bemelegítés

Ne sajnáljuk az időt a bemelegítésre. A hidegben merevebbek vagyunk, ezért nem szabad terhelni a testünket. A bemelegítést ténylegesen az edzés előtt végezzük, ne otthon, mert mire kiérünk a szabadba, ismételten kihűlhetnek az izmaink. Edzés közben fordítsunk figyelmet az egyenletes légzésre. A mély és lassabb légzést lehetőleg az orrunkon keresztül végezzük, hogy ne terheljük a légcsövünket és a tüdőnket a hideg levegővel.

 

  1. Öltözködés

Öltözzünk rétegesen, megfelelő kiegészítőkkel! Sapka, sál, kesztyű, símaszk, aláöltözet – ne szégyelljünk alaposan felöltözni. Lényeg, hogy ne fázzunk, tartsuk magunkat melegen. Ha van lehetőséged válassz minőségi lábbelit, illetve öltözéket. Szükséges egy professzionális aláöltözet, amelyek nem olcsók, de ha sokat sportolunk, esetleg versenyszerűen edzünk, akkor nem hiányozhat a ruhatárunkból. A középső réteg feladata a hőszigetelés és a hideg elleni védelem. Legyen egy jó alsód és felsőd. Hogy milyen vastag legyen, függ a kint hőmérséklettől és a mozgás intenzitásától is. A legfelső réteg attól függ, esik-e az eső, fúj-e a szél. Ennek függvényében válasszunk dzsekit.

 

  1. Csak ésszel

Ne hajtsuk szét magunkat, az extra hideg egyébként is ksúlyos terhet ró ránk. Fogjunk vissza az edzéseink intenzitásából 30–40%-al! Ne hordjunk túl szoros lábbelit, bakancsot. Rosszabb lesz a lábunk vérellátottsága, s gyorsabban hűlünk ki. A hideg, száraz időben gyorsabban veszítünk folyadékot, mint gondolnánk. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, még ha nehezünkre is esik. Ugyanolyan dehidratáltak lehetünk mint nyáron, csak a nagy hidegben kevésbé észleljük magunkon…

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en
Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.