Felfedezett magyar tehetség fitneszben

Ilosvay Viktória tízéves kora óta fitneszezik, de csak húszévesen érte el első jelentős sikerét. Az utolsó utáni pillanatban határozta el, hogy elindul a világbajnokságon, de nem bánta meg.

A tavalyi spanyolországi felnőtt testépítő- és fitnesz-világbajnokságon robbant be a köztudatba a 21 esztendős Ilosvay Viktória, aki a +163 centiméteres fitneszkategóriában nagy meglepetésre úgy nyert ezüstérmet, hogy ebben az osztályban ez volt élete első jelentős nemzetközi megméretése a felnőttek között. Közvetlenül a világbajnokság után Huber István, a Magyar Testépítő- és Fitneszszövetség elnöke így nyilatkozott szerkesztőségünknek:

„Ami érmeseinket illeti, a mindössze húszéves Ilosvay Viktória tökéletes gyakorlatát nemrég vettem észre. Olyan szép, hogy csodájára jár a világ. Egy kisebb versenyen fedeztem fel, és már akkor úgy éreztem, ezzel a gyakorlattal jóformán mindenkit legyőzhet. Érdemeit növeli, hogy rendkívül szoros küzdelemben lett ezüstérmes.”

A novemberi világesemény előtt kevesen gondolták, hogy a fiatal hölgy éremmel tér haza a felnőtt-világbajnokságról, versenytársaival ellentétben mindössze két hónapja volt a felkészülésre.

Névjegy: Ilosvay Viktória

Született: 2000. január 30., Budapest
Állampolgárság: magyar
Magassága/testsúlya:
163.5 cm/55.5 kg
Kiemelkedő eredményei: világbajnoki 2. hely (+163 centiméteres fitneszkategória), világbajnoki 5. hely (artistic fitness), junior-világbajnoki 5. hely (+163 centiméteres fitneszkategória), gyermek-világbajnoki 5. hely

„Az október negyedikén, Budapesten rendezett Just Clear-kupán indultam egyéniben, ott figyelt fel rám Huber István, a szövetség elnöke – eleveníti fel a történteket. – Felajánlotta, hogy segít a világbajnoki kvalifikációban, mert úgy vélte, akár a top hatba kerülésre is esélyes vagyok. Én persze másképpen gondoltam az egészet, ugyanis diétázásban két-három hónapos lemaradásom volt a többiekhez képest, és az erősítést is csak az utolsó hónapokban kezdtem el. Végül beadtam a derekam, és nem bántam meg. Az októberi juniorvébén ötödik lettem – ezzel számoltam –, a felnőttvébén azonban ezüstérmet nyertem. Bár a gyakorlatomat felértékelte a zsűri, a testemmel és izmaimmal nem volt elégedett, ami érthető is, hiszen túl későn kezdtem el a felkészülést, és nem maradt elég időm az erősítésre. Talán ezért is lehetett, hogy a testfordulónál, amikor az izmaimat kellett megmutatnom, kissé kényelmetlenül éreztem magam.”

 

Ilosvay Viktória tízéves kora óta űzi a sportot, először 15 évesen vett részt nemzetközi gyermekversenyen: világbajnokságon kilencedik, a kontinensbajnokságon ötödik helyezés volt a legjobb eredménye.

„Nekem a fitnesz szerelem volt első látásra – emlékezik vissza a kezdetekre. – Mindig is imádtam akrobatikázni és erőelemeket gyakorolni, mert kissé adrenalinfüggő vagyok. A csavart szaltók adtak adrenalinlöketet, s bár most a felnőttek közt nem csinálhatom őket, mert a kemény talaj nagyot üt, minden edzésen gyakorlom a szaltózást.”

A fiatal tehetség nagy kedvvel próbálta ki az artistic kategóriát is, amely abban különbözik a fitnesz kategóriától, hogy táncra és erőelemekre, azaz a művészi elemekre fektet nagyobb súlyt, de „akrobatikázni” nem lehet. A tavaly novemberi felnőtt-vb-n ötödik lett.

Viktória húga, Beatrix a junior-világbajnokságon második, a felnőtt-világbajnokságon ötödik lett. Persze, egy darabig biztosan nem lesznek egymás vetélytársai, mivel Bea a 163 centiméter alatti, Viktória pedig a 163 centiméter feletti hölgyek között versenyez.

Visszatérve a nővérre: a fitnesz mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki és informatikai kar mérnökinformatikus szakára jár, s már a hatodik félévét tapossa. Sokszor nagyon nehéz összeegyeztetnie a sportot az egyetemmel, de nem szeretné abbahagyni a fitneszt, mert néha jó kicsit elengedni a tanulást, s ez igaz fordítva is: a fitnesz kedvéért sohasem hagyná ott az egyetemet.

 

 

„Azért szeretem mindkettőt, mert a fitnesz és a mérnökinformatika is kreativitást igényel. Amikor programozom, ki kell találnom és össze kell építenem egy játékot, és ez a helyzet a fitnesszel is. Mindig szükség van az új gyakorlatokra és elemekre. Mindezen túl a fitnesz remek módja, hogy kikapcsolódjak és megnyugodjak, főként akkor, amikor az egyetemi feladatok óriási teherként nehezednek rám. Kiváltképp igaz ez most, amikor a járvány miatt távoktatás van, és egész nap otthon kell lennem. Három testvérem van, így nem könnyű a helyzet, de szerencsére van saját szobám, ahová elvonulhatok.”

Az idén szeretne indulni a Magyar Kupán, az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is. Szerény természetére vall, hogy elsődleges célja a top hatba kerülés, annak ellenére, hogy világversenyen már megtapasztalta, milyen is felállni a dobogó második fokára.

„Sohasem tűzök ki magam elé elérhetetlen célokat, sokkal jobban szeretek az esélytelenek nyugalmával indulni a versenyeken, s ebből fakadóan – sokakkal ellentétben – élvezni is tudom őket.”

Fotók és címlapfotó: Morvai Tamás Róbert (Gymnastic Moments)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.