Fitneszkategóriák? Segítünk eligazodni!

A már-már irreálisan barna szín „alatt” csodálatosan kimunkált izmok és test – ahogyan jön a tavasz, kezdődik a fitneszszezon is, mi pedig igyekeztünk útmutatót adni a különböző kategóriákhoz.

A fitneszben élőkön kívül ember legyen a talpán, aki képes pontosan számon tartani, milyen kategóriák léteznek a sportágban. Sok esetben ahány verseny vagy szövetség, annyi szabály és előírás, szóval könnyű eltévedni az útvesztőben – ám néhány alapvetést azért nagy biztonsággal megfogalmazhatunk.

Először is, fontos megkülönböztetni a fitneszt és a testépítést, a kettő közötti differencia szemmel látható. A fitneszben a szép, arányos test a fontos, amelynek a nőknél ugyancsak szép arccal és ápolt megjelenéssel kell párosulnia. A férfiaknál is hasonló a követelmény, igaz, náluk nincsen fitneszmodell kategória, hanem „athletic”-nek hívják ezt a válfajt. A testépítésben a nőknél és a férfiaknál egyaránt a minél nagyobb izomzat kifejlesztése és bemutatása a cél, vagyis itt már elveszhet a nőiesség.

A peakshop.hu összeállítása alapján végigvettük, milyen kategóriákat ismerünk a fitneszversenyeken, ugyanakkor ne lepődjünk meg, ha eltérő elnevezést találunk, mert az egyes szövetségeken belül is vannak különbségek.

Fitneszmodell
Ebben a kategóriában a feszes és formás izomzat a cél, nem szabad túlságosan szálkásnak lenni; fontos a nőies kisugárzás, a szépség, a pontozáskor pedig a színpadi mozgást is figyelembe veszik. Nagy hibának számít a nagy mennyiségű zsírszövet, de az izmosság és a túlzott „definiáltság” is. Ezek a versenyek egy fordulóból állnak, az indulók négy alapállást mutatnak be.

Bodyfitnesz/fitnesz forma kategória
Ugyancsak egyfordulós verseny, amelyben az indulók a négy alapállást zárt tartásban mutatják be, de van, amikor még egy fordulót rendeznek, szabadon választott gyakorlattal. A kategória szereplői már zsírtalanabb, szálkásabb alkatúak, mint a modell kategória versenyzői, jóval több rajtuk az izom. Azért az értékelésben számít a nőies megjelenés, de fontosabb szempont az izom érettsége, kidolgozottsága, „lepucoltsága”.

Női testépítés
Egyértelműen ebben a kategóriában szerepelnek azok, akiknek a legnagyobb az izomtömegük – övék a legszárazabb, legzsírtalanabb testösszetétel. A verseny három fordulóból áll, a kötelező pózokon kívül szabadon választott gyakorlat is szerepel. Az értékeléskor a legfontosabb szempont az izom kidolgozottsága és a zsírtalanság. Sokan túl férfiasnak tartják ezt a kategóriát, a nőiesség itt már háttérbe szorul.

Fitnesz
A kétfordulós versenyben előbb a bikinis felvonulás következik, majd a zenére előadott szabadon választott gyakorlat, amely nehezebb, és akár show-elemekkel is fűszerezett.

Általánosságban elmondható, hogy a női és férfikategóriákban is elsőként a genetikai adottságokat veszik figyelembe, ezen belül is a csontozati adottságokat. A versenyeken természetesen mindenki mindig csokibarna – ez azért fontos, mert a barna szín jobban kiemeli a kidolgozott izmokat.

Fitneszversenyek az idén
A Magyar Testépítő és Fitness Szövetség versenynaptára szerint az idény áprilisban kezdődik, ekkor Magyar Kupát és MEFOB-ot is rendeznek Budapesten. Április végén rendezik a fitmodell Európa-bajnokságot Rigában, míg rá néhány nappal, májusban már a testépítő és a fitnesz Eb következik Santa Susannában. A testépítő-világbajnokságnak novemberben az Arab Emírségek ad otthon, míg idehaza ugyanebben a hónapban junior testépítő- és fitnesz-vb-t rendeznek. Novemberről decemberre fordulva fitnesz-vb-vel zárul az év (Szlovákia).

Már 16 éve fut nagy sikerrel a Fitparádé, ám egyelőre nem tudni, az idén mikor rendezik meg.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.