Időeltolódás és repülésiszony sem akadály

Nyircsák József testépítő világszínvonalú produkciót mutatott be a világbajnokságon, pedig a riválisok mellett az időeltolódással és a repüléstől való félelemmel is meg kellett küzdenie.

Show- és látványelemekben gazdag megnyitóünnepséggel kezdődött november 7-én, csütörtökön a felnőtt férfi testépítő- és fitnesz-világbajnokság, amely részvételi rekordot döntött.

Magyarországot két testépítő- és fitneszversenyző, Szabó Roland (fitnesz, Men’s Physique) és Nyircsák József (testépítés, Games Classic Bodybuilding) képviselte az egyesült arab emírségbeli Fudzsairában megrendezett eseményen.

Mint korábban megírtuk, a vb előtt a hazai szövetség úgy döntött, ezúttal két juniorkorút nevez a világeseményre. Ennek köszönhetően Szabó és Nyircsák is először szerepelhetett felnőtt-vb-n, méghozzá nem is akárhogyan!

Nyircsák József a szerfelett erős, 18 főt felvonultató Games Classic Bodybuilding kategóriában a tizedik lett, ami – többek között – azért nagy szó, mert ő volt a kategória legfiatalabb indulója (a jordán Abdelaziz Alaskar – Nyircsák Józsefhez hasonlóan – szintén 1999-ben született). A magyar testépítő helyezése azonban más szempontból is értékes.

„Nyircsák Józsefnek ez volt az első felnőtt-világbajnoksága és egyben repülőútja, ráadásul még nem járt Európán kívül. Ha a háromórás időeltolódást is figyelembe vesszük, ami szintén nehezítette a dolgát, azt kell mondanunk, nagyon szépen helytállt. Az idegen helyszín és környezet, valamint a rengeteg induló fokozta benne a stresszt” – mesélte Vargha Viola, a hazai szövetség főtitkára.

Szabó Roland ugyan nem jutott be a legjobb tíz közé, így is remek eredményt ért el első felnőtt-világbajnokságán a rendkívül erős, 28, főként afrikai, közel- és távol-keleti résztvevőt felvonultató mezőnyben.

„Ezen a világbajnokságon Ázsia és Európa csapott össze egymással, sok-sok rutinos versenyző részvételével. Tudtuk előre, hogy a vébé esélyesei a közel- és távol-keleti országok sportolói, ami be is igazolódott. Szándékosan neveztünk juniorkorú versenyzőket, hogy tapasztalatot szerezzenek és testközelből lássák a világelit képviselőit – értékelt Huber István, a hazai szövetség elnöke.

„Egyik magyar szereplése sem okozott csalódást, sőt Nyircsák József eredményére kifejezetten büszkék lehetünk, Szabó Rolandnak pedig rendkívül erős mezőnyben kellett helytállnia – mindketten felülmúlták a várakozásaimat.”

Vargha Viola azt is hangsúlyozta, felnőtt-világbajnokságon még sohasem volt ilyen népes mezőny: csaknem 100 ország 600 sportolója látogatott el Fudzsairába. A kivételesen nagy létszám ugyan nem hozta zavarba a rendezőket, ám minden apró részletre ügyelniük kellett, hogy az esemény zökkenőmentes legyen.

„A legnépesebb kategóriában harmincnyolcan indultak el, ezért pörgetni kellett az eseményeket. Így is előfordult, hogy reggel kilenctől este fél tizenkettőig folyamatosan zajlottak a versenyek. Hogy a közönség jobban lássa az eseményeket, a szervezők hatalmas LED-falra vetítették ki a színpadon zajló történéseket” – mesélte a főtitkár.

Az indulók óriási létszáma miatt történhetett meg, hogy a döntőbe jutott versenyzőknek egy nap alatt három alkalommal is színpadra kellett állniuk.

„Próbáljon meg valaki háromszor tíz percen, azaz fél órán keresztül megfeszített izmokkal, barnítókrémmel a testén színpadon állni úgy, hogy nem ájul el” – mutatott rá a sportág nehézségeire Huber István.

A teljes eredménylistát IDE KATTINTVA lehet megtekinteni.

Képek forrása: IFBB Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Jöhetnek az igazi futóversenyek!
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Amikor a futóknak alaposan befűtenek
Ferenczi István 126 kilométer előtt áll
Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.