Illik tudni – konditermi alapvetések

Évek óta edzőterembe jársz, vagy most szeptemberben kezded a tréningeket? Akármennyire jártas vagy is a konditermek világában, nézd át az edzőtermek illemszabályait!
Hamarosan vége a nyárnak, az iskolapadok megtelnek diákokkal, a konditermek pedig ellustult emberekkel. Ennek kapcsán nem árt feleleveníteni néhány illemszabályt, hiszen az edzőtermekben hemzsegnek az olyanok, akik még köszönni sem tudnak, nemhogy maguk után letörölni az edzőgépeket. Íme néhány alapszabály azoknak, akik szeptembertől újra belevetik magukat az edzőtermek világába.

Első szabály: Illik köszönni!

Biztosak vagyunk benne, mindenkinek megtanította az anyukája, hogy ha belépünk valahova, akkor köszönni kell. Ez a konditeremben sincs másképpen! Márpedig nem egyszer előfordul, hogy valaki csak úgy belép az öltözőbe, tudomást sem vesz az ott tartózkodó többiekről, pedig egyfajta közösséget alkotnak. Szóval Hölgyeim és Uraim, igenis illik köszönni. Méghozzá hangosan. Nem úgy, hogy azt a sarokban lévő hangya se hallja meg.

Második szabály: Rend a lelke mindennek!

Nincs otthon gyerek? Nem tudod, milyen az, amikor mások után kell elpakolnod a szétszórt tárgyakat? Nos, a konditeremben ne legyünk lusták, tegyük helyre a súlyzókat, pakoljuk le a gépeket és a fekve nyomó padokat – ez a jó konditermi etikett alapja!

Harmadik szabály: Tisztíts, ha izzadsz!

Az izzadás normális. Nincs ebben semmi szégyellnivaló. Pláne, ha keményen tréningezel. Abban már sokkal inkább van, ha nedvesen hagyod magad után az edzőgépet, és másnak is a te izzadságodba kell belefeküdnie. Használtál egy gépet? Patakokban folyik rólad a víz? Remek, ezek szerint keményen edzettél, de kérlek, töröld le magad után a gépet! Erre a célra a legtöbb edzőteremben külön fertőtlenítő szprét és papírtörlőt helyeznek ki, de az az ideális, ha mindenki külön törülközőt visz magával.

Negyedik szabály: Cipőre fel!

A papucsnak a strandon a helye, a cipőnek pedig az edzőteremben. Néhol nem engedik be azokat, akik cipő helyett papucsban akarnak edzeni, mert amellett, hogy balesetveszélyes, higiéniai szempontból sem éppen ideális. Szóval, a megfelelő edzőtermi higiénia és biztonság fenntartása érdekében – vegyünk fel cipőt!

A konditeremben cipőt illik használni

Ötödik szabály: Kérdezzünk, mielőtt használjuk!

Alapvető, mégsem mindenkinek természetes. Ha kinézünk egy gépet, rudat, keretet, kézi súlyzót, bármit, amit használni szeretnénk, nézzünk körül, s ha látunk valakit a közelében, ne legyünk szégyellősek: menjünk oda, kérdezzük meg, használja-e az adott gépet, és ha igen, hány sorozat van még hátra neki. Meglátod, sok ellenséget megspórolsz magadnak.

Hatodik szabály: Mossuk ki a ruhánkat!

Edzés közben beleszippantanál egyet a jó kis konditermi levegőbe, de félsz tőle, hogy a melletted tréningező ruhájának szagától elhányod magad? Nos, a jelenség nem egyedülálló, sokan bizony olyan igénytelenek, hogy ugyanabban a ruhában, edzőpólóban járnak le akár egy hétig is tornázni. Néhány helyen az ilyen emberekre rászólnak (egyébként a főnök dolga), máshol azonban eltűrik a szagosabb egyéneket. Pedig kínos pillanatokat tudnak okozni. Legyen tehát mindig tiszta az edzőcuccunk, és cseréljük, mossuk rendszeresen.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.