Kis súlyzó vs. nagy súlyzó

A konditeremben örök téma: melyik a jobb, ha kis súlyokkal edzünk vagy nagy súlyokkal erőlködünk. Nos, ahány ház, annyi szokás, mindenesetre megpróbáltuk összeszedni a két módszer különbségeit.

Akadnak, akik a nagy súlyzókra esküsznek, mások a sima rudakat emelgetik megállás nélkül. Nehéz igazságot tenni, egy biztos, mind a két módszernek vannak előnyei és hátrányai. A hölgyeknél különösen érzékeny téma ez, hiszen aki nagyobb súlyokat emelget, könnyebben megsérülhet, megerőltetheti magát.

Tisztázzuk hát a kérdést: kis súlyzó vagy nagy súlyzó?

KIS SÚLYOK

Döntsük el, mi a cél! Ha most kezdesz el edzeni vagy a fogyás a cél, kis súlyt kell választanod. Hölgyeknél ez legfeljebb két-három kilogrammos kézi súlyt jelent. Az sem hátrány, ha kis súllyal megtanulunk szépen végrehajtani gyakorlatokat, és szép fokozatosan elkezdjük növelni a terhelést, ezzel fejlesztve az erő-állóképességet. Ez pedig ugyebár növeli a zsírégetés hatékonyságát is. A kis súly mindenkinek mást jelent, ill. minden izomcsoportnak mást jelent. Míg, tegyük fel, oldalemelésből csak két kilóval tudsz 12–15-öt csinálni, addig bicepszből megy 3 kilóval a 15–20. Ennél az edzéstípusnál fontos, hogy legalább tizenötöt meg tudj csinálni, minimum négyszer.

A kis súly mindenkinek mást jelent

NAGY SÚLYOK

Nagy izmokat akarsz? Sokak szerint ahhoz nagy súlyok kellenek. Kétségtelen tény, a nagy súllyal kevesebb ismétlés vezet a nagyobb izomzat eléréséhez, 8-10 ismétlésnél kevesebbet szoktak csinálni – bizonyos esetekben ez akár egyszer-egyszer is lehet –, ám a hölgyeknél ez meglehetősen ritka. A kis ismétlésszám azoknak a hölgyeknek ajánlatos, akik nagyon vékonyak, és tömeget akarnak növelni – az más kérdés, hogy ilyen nő nem sok van… Fontos az is, hogy nagy súlyokkal senki se kezdjen edzeni, itt is fő a fokozatosság. Ha most, szeptemberben kezdted a tréningeket, eszedbe ne jusson a nagyobb súlyokhoz nyúlni! Minimum négy–hat hétnek el kell telnie, mire lehet emelni a súlyokon. Az étrendnek is kiemelt jelentősége van itt, hiszen az izomnöveléshez, izomépítéshez rengeteg fehérje kell.

ÖSSZEFOGLALVA:
Kis súlyt és nagy ismétlésszámot
akkor használunk, ha a cél az alapozás vagy a fogyás.

Nagy súllyal, kis ismétlésszámmal izomtömeg-növelés érhető el.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.