Lefelé néző kutya? Jógázz féktelenül!

Azt sem tudod, mi fán terem a jóga? Mindössze annyit tudsz róla, hogy egészséges, és valami divatos mozgásforma? Nos, kezdők figyeljenek, íme a jóga alapjai, néhány hasznos tipp.

Mindössze annyi ragadt meg benne, hogy nyújtani kell, mintha kötelező lenne, és furán venni a levegőt?

Nos, a jóga ennél sokkal de sokkal összetettebb. Ha eldöntötted, hogy kipróbálod ezt az évszázadokra visszanyúló mozgásformát, nem árt tudni, mire ügyelj. Ha azt szeretnéd, hogy a jóga élmény legyen, a tested feszes, a lelked pedig egyensúlyba kerüljön, érdemes néhány alapszabályt figyelembe venni. A jóga nem csupán abból áll, hogy lemegyünk halpózba, fapózba vagy – a nem éppen hétköznapi elnevezésű – lefelé néző kutyapózba.

A jóga nem véletlenül divatos mozgásforma: feszes, tónusos testet varázsol, és kiegyensúlyozottá tesz. Ha kezdő vagy, a következő dogokra figyelj oda.

Jóga, de milyen?

Jógából sokféle létezik. Van, amelyiket egy egyszerű szobában, a friss levegőn is el lehet végezni, a másikhoz előre felfűtött szoba szükséges. Egyáltalán nem mindegy, melyiket választod. De merre indulj? Nos, a jelenlegi edzettségi szintednek és személyiségednek megfelelőt válaszd, mert ha túl magasra teszed a lécet, egy életre elmehet a kedved ettől a mozgásformából. Van olyan jógaóra, aminek a végén leginkább felmosórongynak érzed magad, ám olyan is van, amelyik kifejezetten felfrissít, nyugodttá tesz. A jóga alapvetően összefügg a spiritualitással, de ha az elsődleges cél a tested feszesebbé tétele, választhatsz edzőtermet is. Egyre azonban mindig ügyelj: tapasztalt, hozzáértő oktatót válassz, aki ha kell, segíteni tud a gyakorlatok helyes elvégzésében.

Mitől jó a jó?

Ha túl vagy a kezdeti lépéseken, és kiválasztottad a számodra megfelelő jógatípust, jöhet a következő lépcsőfok. Nem árt azonban tudni, életed első jógaórája járhat némi feszültséggel – főleg, ha férfiként mész le a terembe, hiszen zömében hölgyek hajlongnak majd előtted meglehetősen furcsa pózokban. Ha nem ismered a mozdulatokat, feszültté tehet, de a jógában alapvetés, hogy egy jó jógaórán senki sem ítélkezik.

Hálóing vagy tapadós naci?

Bár ehhez a mozgásformához nem sok minden kell, a megfelelő jógázáshoz a következők elengedhetetlenek: kényelmes, jól nyúló, de lehetőleg nem túl bő nadrág, egy szintén kényelmes, a bőrt lélegezni hagyó felső, egy jó minőségű törülköző, amely nem taszítja a vizet, sokkal inkább beszívja a nedvességet. Ha beleveted magad a jógába, meglátod, az óra alatt patakokban folyik majd rólad a verejték. Hogy ne a parkettát izzadd össze, az oktatók jógamatracot is kérnek, jobb esetben adnak. A könnyen nyúló nadrág azért fontos, hogy a gyakorlatok elvégzése közben ne azon kelljen aggódnod, mikor reped szét a fenekeden.

Hányszor? Sokszor!

Ahogy a többi sport elkezdésekor, itt is sok múlik az elhatározáson. A kezdeti lelkesedés rendkívül fontos, ha két hét után feladod a küzdelmet, nincs is miről beszélni… Sokat könnyítesz a helyzeteden, ha eleinte mindig ugyanabban az időpontban mész le mozogni. Ha a reggelek a megfelelőek, jógázz reggel, ha inkább munka után, estefelé, feszültséglevezetőnek használnád, végezd este a gyakorlatokat. A lényeg, hogy vigyél rendszert az életedbe, ami ugyan az elején macerás lehet, de hidd el, amint hozzászokott a szervezeted, már hiányozni fog. A cél pedig egyértelműen ez.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.