Manuel Neuer: vezessük le a feszültséget!

Sokan a világ legjobb kapusának tartják. Manuel Neuer nemcsak a németek világbajnok kapusa, annál sokkal több... Példás családapa, sztárallűröket mellőző sportoló, aki az utóbbi időben sérülései ellenére is végig fitten tartotta magát. De hogyan?

Van, aki elátkozza, mások aranyba foglalnák a kezét. Manuel Neuer világbajnok német kapus az elmúlt esztendőkben számtalan bravúrt mutatott be a Bayern München és a német válogatott kapujában, ám van, ami néhány szurkoló számára még ennél is fontosabb – végig „ember” tudott maradni. Akkor sem szállt el magától, amikor kis túlzással a fél világ őt tartotta a bolygó legjobb kapusának, és akkor sem pózolt félmeztelenül párja oldalán, amikor aligha volt nála fittebb kapus a Bundesligában. Kérdés, hogyan tartotta magát Manuer Neuer a nehéz időszakban is tökéletesen formában?

„Sokan azt hiszik, tökéletes gyermekkorom volt, ám ez közel sem igaz. Az első labdámat kétévesen kaptam meg, sokáig csatárként próbálkoztam. Édesanyám a széltől is féltett, előfordult, hogy míg a többiek sötétedés után is rúgták a labdát, nekem öt órakor otthon kellett lennem. Persze ezzel nem voltam egyedül, az egy évvel fiatalabb öcsémnek, Marcelre ugyanez vonatkozott. Ne szépítsük, kicsit elkényeztettek bennünket. Nekem ezért időre volt szükségem, míg megtanultam küzdeni. Sokszor sírva fakadtam, amikor gólt kaptam.”

A kapus sokáig teniszezett is, tizennégy éves volt, mire sikerült eldöntenie, hogy a labdarúgás mellett marad, és az ütőjét elajándékozta. Felsőteste sokáig olyan volt, mint egy tinédzseré, ezért edzői idővel az átlagosnál többet küldték edzőterembe, mondván, nem ártana némi izmot pakolnia magára. Manuel Neuer félt, hogy ez esetleg a gyorsaság, a reflexek rovására mehet, de egyetlen gyakorlat sem volt, amit elbliccelt volna.

„Ilyen voltam, és a mai napig ilyen vagyok. Képtelen vagyok bármit félvállról venni, ha azt mondják nekem, hogy nyomjak fekve száz kilóval másfél órán át, biztos, hogy nem jövök ki előbb a konditeremből. Az lehet, hogy nem tudom megcsinálni, de hogy próbálkozom, és nem adom fel, az biztos. Mindig is tudatosan készültem az edzésekre, úgy ettem, ittam, hogy a lehető legjobb állapotban mehessek ki a pályára. Tudom, fiatalon sokan eljártak éjszakázni, legurítottak néhány korsó sört, én nem ilyen voltam. Persze ma már megengedek magamnak egy-két korsó jó német sört, de azt is inkább csak az Oktoberfest idején.”

De mi a helyzet odahaza? Párja főz rá, mindig friss salátával és natúr csirkével várja odahaza? Manuer Neuer elmondása szerint nagy szerencséje van Ninával, hiszen ő is sportoló, a lovassportban ér el sikereket. A Bayern München klasszisa egy Madame Tussaud viaszfigura-kiállításon ismerte meg a berlini Ninát, aki jogot és közgazdaságtant tanult.

„Ninának fogalma sem volt arról, hogy labdarúgó vagyok” – árulta el utóbb Manuel Neuer. Az ismeretségből házasság lett, 2017-ben mondták ki a boldogító igent Dél-Olaszországban. Jelenleg a Münchentől délre egyórányi autóútra lévő Tegernsee-ben élnek.

„Miután Nina is sportol, így tőle sem áll messze a tudatosság. Sok mindent tanultam tőle, például azt, hogy a feszültséget olykor jobb levezetni. Amikor tavaly az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon csúnyán leszerepeltünk, nem tagadom, lelkibeteg lettem. Nina azt javasolta, menjünk Ibizára felejteni. Igaza volt! A labdára ránézni sem tudtam, de a mozgás hiányzott. Ninával végül bringára pattantunk, és hatvanhárom kilométeres körutat tettünk a szigeten. Megtanultam, tényleg le kell vezetni a feszültséget.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.