Megfagyni a hidegben? Jaj, de jó!

Üldögéltél már mínusz száztíz fokban egy szál fürdőruhában? Ma már sokan ezt teszik! A krioszaunában néhány percnyi fagyoskodás jótékony hatással lehet szervezetünkre. Bemutatjuk a jégkamrát.

Aki didergett már farkasordító hidegben, tudja, olyan érzés, mintha minden porcikáját teledöfködték volna tűkkel. Pokoli érzés!

A fagyott test egy idő után elviselhetetlenül égető forróságként azonosítja, az egyszeri élmény bőven elég ahhoz, hogy az ember kétszer is meggondolja, mikor jegelteti magát legközelebb. Pedig a test extrém hűtése megoldást jelenthet sok gondunkra, bajunkra, a hidegterápiának ugyanis pont a didergés a lényege. Sokan esküsznek rá, a szokatlan gyógymód újjávarázsolta őket.

Hogyan működik?

A terápia során a szervezetet mínusz 100-110 Celsius-fokos hideggel sokkolják, ami nem kellemes érzés ugyan, de akik próbálták, esküsznek a hatására, még ha nem is életük legkellemesebb élményeként emlegetik a hűtőkamrában eltöltött perceket. A hidegterápia korántsem új keletű találmány, kezdetleges változata már az 1800-as évek elején is megjelent, azonban a mostani módszer már csak nagyon távoli rokona a korábbi terápiának, amelyet először 30 évvel ezelőtt Japánban alkalmaztak. A páciensek a kezelés során csak fürdőruhát viselhetnek, de a fagyásra érzékenyebb testrészeiket befedhetik, így kesztyű, maszk és sapka használata megengedett, olykor kötelező.

Mennyi ideig tart?

A kezelés időtartama 1-3 perc, attól függően, milyen mértékben szokott hozzá a szervezet az extrém hideghez. A mínusz 110 fokban való fagyoskodást egy félperces „bemelegítő” didergés előz meg, mínusz 60 fokos kamrában. Az első alkalommal már az első fél perchez is nagy lelkierőre lesz szükség, ugyanis a hirtelen hideg hatására a test felszínének hőmérséklete 5 Celsius-fokra süllyed. Ennek következményeként beindulnak a szervezet öngyógyító és gyulladáscsökkentő folyamatai. A hidegkamrában eltöltött időt fokozatosan kell növelni, a szervezet tűréshatára maximálisan 3 perc. Ennél többet kibírni mind pszichésen, mind fizikailag szinte lehetetlen.

Három percnél többet kibírni mind pszichésen, mind fizikailag szinte lehetetlen

Mi a lényege?

A módszer egyik lényege a kapuelméleten alapszik, ami annyit jelent, hogy a hideg- és a fájdalominger ugyanazokon a rostokon jut be a gerincvelői idegközpontba, ám mivel a hidegérzet gyorsabban jelentkezik, mint a fájdalom, így az előbb jut el a célhoz, ahol elfoglal minden helyet, így nem „fér be a kapun” még a fájdalomérzet sem. Amolyan Dávid és Góliát harc ez, amelyben a fürgébb hidegérzet legyőzi a lomhább fájdalomérzetet.

Mit érhetünk el vele?

A legtöbben reumás panaszaikat kezeltetik íly módon, de számtalan más területen is alkalmazható a terápia. Jó pikkelysömör, túlsúly, alvászavar, depresszió, asztma esetén, valamint ízületi betegségekre is.

Mikor ne használjuk?

Vannak, akiknek egyáltalán nem ajánlják a krioszaunát, mondván, a pozitív eredmény helyett alighanem csak ártanak maguknak. A magas vérnyomás, a közelmúltbeli szívroham, a hidegallergia, a klausztrofóbia mind kizáró ok, a daganatos betegek mind kerüljék el a jégkamrát, na és természetesen azok is, akiknek súlyos szívritmuszavaruk van.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.