Roger Federer robbanékonyságának titka

Az egyik legsikeresebb teniszező 37 évesen is csúcsformában játszik, mert az edzéseken ötvözi a különböző edzésformákat. Medicinlabda, trambulin, ugrókötél – nélkülözhetetlen kellékek.

Roger Federer

Fogalom a teniszben, fogalom a profi sportban. Eredményei alapján a tenisztörténelem legsikeresebb versenyzőjének tartják, a legtöbb szakértő pedig minden idők legjobb teniszezőjének. A tehetség és az elhivatottság mellett azonban elengedhetetlen az ilyen szintű eredményekhez a tudatosság.

 

Saját bevallása szerint a teniszező mindenre tudatosan készül, ahogy azt is megtervezi, mit eszik másnap reggelire, úgy az edzését és a konditeremben rá váró gyakorlatokat is papírra veti. Véleménye szerint egy teniszező sikere attól függ, miként ötvözi a különböző mozgásformákat, ezért azt javasolja, aki igazán fitt szeretne lenni, ötvözze az edzéseket is.

Ugrókötél a hotelszobában

„Sokan úgy vélik, a kislányok sportja, ám aki jól használja, pontosan tudja, mennyire kimerítő. A legegyszerűbb módja a szív- és érrendszeri mutatók növelésének, arról nem is beszélve, hogy bárhol előkaphatjuk és magunkkal vihetjük. Életem során rengeteget vagyok, voltam úton, akár egy szállodai szobában is használhatjuk. Fontos a fokozatosság, kezdjünk kímélő módban, majd egyre gyorsítsuk a tempót. A végére akár meg is duplázhatjuk a sebességet.”

Labdával a trambulinon

„Nagyon sokat segít a felkészülésben, a koncentrációt is erősíti, ám legfőbb előnye, hogy az egyensúlyérzékünk rengeteget fejlődik. Egy lábbal beállok az ugrálóasztal közepére, és addig állok így, amíg nem bírom tovább, amíg el nem dőlök valamelyik irányba. Unalmasabb napokon labdát is viszek magammal, és magamnak ütögetem fel, mint valami röplabdás. Remek módja ez az egyensúlyérzékünk fejlesztésének.”

Mindörökké medicinlabda

„Sokan utálják a medicinlabdát, mondván, ősi edzéseszköz, de én használom, az ölembe kapok egyet, és úgy végzem a felüléseket. Mostanra persze teljesen más a konditermi munkám, mint amilyen évekkel ezelőtt volt. Egy tizennyolc éves sportolónak más programra, más gyakorlatokra van szüksége, mint egy harmincöt év felettinek. Ha fiatal vagy, az a fontos, hogy minél erősebb legyél, rutinosabban viszont arra kell figyelni, hogy az adott versenynapra minél jobb állapotba hozd magad.”

 

 

Rugalmasság – de hogyan?

„Imádom, ha érzem a teniszpályán, hogy szinte vonaltól vonalig suhanok. Ezt az érzést úgy érem el, ha hét közben, a felkészülés alatt súlyokkal terhelem magam. Futásnál a derekamra kötött kötéllel húznak vissza, de nem ritka, hogy dinamikus sprinteknél kisebb súlyokat teszek a bokámhoz. Ezek nagyon fontosak, hogy a versenyeken időben a hálóhoz érjek, vagy a lehető legrövidebb idő alatt irányt változtassak.”

Roger Federer utolsó tippje: ha valaki a lehető legtöbbet szeretné kihozni magából, ne engedjen a napi tíz óra tiszta alvásidőből. Állítja, a pihent izmok csodákra képesek.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.