Sokat edzek, de miért nem fejlődöm?!

Nincs annál lehangolóbb, amikor úgy érzed, kőkeményen tréningezel, a testeddel mégsem történik semmi. Íme a leggyakoribb hibák, amelyeket edzés közben elkövetünk.

Ha nem fejlődik az izom, néhány hét alatt sokan feladják a mozgást, a diétát, és még jobban belesüppednek a semmittevésbe. Pedig lehet, hogy csupán néhány egyszerűen kiküszöbölhető hibát követtél el, amelyek megakadályozzák a sikert. Ezekre nem árt nagyon odafigyelni, hiszen amellett, hogy sérülést okozhatnak, tényleg megakadályozzák az izmaidat a fejlődésben.

Mindent egyből akarunk: Amikor valaki edzeni kezd, az rendre valamilyen elégedetlenség következménye. Elégedetlenek vagyunk a kinézetünkkel, a társas életünkkel, az erőnlétünkkel, az egészségi állapotunkkal. Nem az edzésért edzünk, hanem a várt eredményért.

Ezért sokan rögtön a legnehezebb edzésprogramokkal kezdik, és szakadatlanul csinálják, amíg meg nem szakadnak. Könnyen megsérülhetnek az ízületek, izomhúzódás, szalagszakadás lehet a következmény.

Éppen ezért fő a fokozatosság! Szinte minden internetes fitneszoldalon találni kezdőknek szóló edzésterveket, vagy ha másként nem megy, fogadj edzőt.

Figyeljünk a túledzettségre: Ez az állapot annyira általános, hogy nevet is adtak neki: túledzettség-szindróma. Nem túl szép magyar szó, de létezik. Akkor lép föl, amikor túl sokat, erőnkön felül edzünk, és az újabb és újabb megterhelések között nem hagyunk időt testünknek a regenerációra. Márpedig a pihenés legalább olyan fontos, mint az edzés. Ha azt érezzük, hogy fájnak az izmaink, ha a teljesítményünk drasztikusan visszaesik, esetleg álmatlanok vagy túl fáradékonyak vagyunk, az egyértelműen a túledzettségre utal. Minden ember más, van, aki ötven kilót emelget egy karral, másnak az öt is túl sok. A hosszú távú eredmények szempontjából az intenzív edzésnapok közötti regenerációs periódusnak fontos szerepe van.

Baráttal, vagy anélkül? Sokan utálnak egyedül edzeni. Csakhogy a „társas„ tréningek túl sok beszélgetésbe torkollhatnak, úgyhogy ezt sem árt átgondolni. Ha valóban fejlődési céllal látogatjuk a konditermet, jobb elkülöníteni a valóban kemény, fókuszált testmozgással töltött órákat és a szórakozásra szánt időt.

Táplálkozás? Minőségre fel! Sokan hajlamosak abba a hibába esni, hogy edzés közben azt számolgatják, vajon hány kalóriát égetnek el. Már bocsánat, de baromság!

Nem lebecsülendő a testmozgás jelentősége a szervezet zsírraktárainak csökkentésében, a fő szerepet mégis a táplálkozás játssza.

Ezért súlyos hiba, hogy a rendszeresen mozgó emberek hajlamosak magukkal engedékenyebbnek lenni a diéta terén. Ha arról van szó, hogy megehetnek-e még egy szelet tortát, vagy sem, gyakran azzal az indokkal döntenek a nassolás mellett, hogy majd lemozgom. Az alapvetés egyszerű: sokkal többet lehet azokkal a kalóriákkal fogyni, amelyeket nem viszünk be, mint amelyeket le kell adnunk mozgással.

A részletek is fontosak: A magazinok tele vannak olyan programokkal, melyekkel kifejezetten egy-egy izomcsoportot mozgathatunk át. Azaz csakis a bicepszre, a tricepszre, a mellkasra, a vádlira vagy bármi másra koncentrálnak. Csakhogy… Ha nem testépítőversenyek megnyerésével akarjuk megkeresni a napi betevőnket, e mozgásformákkal nem kell törődnünk. Legtöbbünk célja ugyanis az általános erőnlét fejlesztése, az alakformálás és a testsúlyvesztés, viszont ilyenkor kifejezetten káros lehet, ha aránytalanul nagy hangsúlyt fektetünk egy-egy területre. Sokkal hasznosabbak lehetnek azok a mozgásformák, amelyek hasonlítanak a mindennapokban is előforduló, a teljes szervezet valamennyi izmát igénybe vevő tevékenységekhez.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.