Street workout: a nyári meleg sem akadály

A jó időjárás kifejezetten kedvez a street workout kedvelőinek, de néhány dologra érdemes odafigyelnünk, ha a nagy melegben a kondiparkot választjuk. Szarka Ákos tanácsai.

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy a téli street workout közben mire érdemes odafigyelni. A nyár eljövetelével egyre többen lepik el a kondiparkokat, ezért a nagy melegre és annak következményeire érdemes odafigyelni. Ahhoz, hogy a street workout a forróságban is hatékony maradjon, érdemes néhány tanácsot megfogadni.

Szarka Ákos világbajnoki bronzérmes és világkupa-győztes street workout-versenyző szerint nyáron az izzadtság akár balesetveszélyt is jelenthet, amit jobb megelőzni.

„A nagy melegben jobban izzad a tenyér, ezért a csúszás megakadályozására érdemes magnéziumport vagy folyékony magnéziumot használni. Utóbbi azért praktikusabb megoldás, mert elég egyszer bekenni vele a rudat, amely így hosszan tartó tapadást biztosít. Ezzel szemben a magnéziumport többször is a tenyerünkre kell kennünk, megszakítva egy-egy gyakorlatot” – magyarázta a versenyző.

Moszkvába vezet az út

Szarka Ákos a hétvégén nem űzi, hanem nézi kedvenc sportágát, ő is tagja lesz a budapesti street workout világbajnoki selejtező zsűrijének. Június 15-én, szombaton 10 órától az V. kerületi Városháza parkban eldől, ki képviselheti a magyar színeket a moszkvai döntőben.

A meleg miatt a téli 30-35 perccel ellentétben nyáron elég 20-25 percet bemelegítéssel tölteni, a rövidebb etap azonban nem mehet a minőség kárára. A legfőbb elemeket, a mérsékelt nyújtást, a fokozott keringésfokozást, a fokozott nyújtóblokkot, a könnyebb erősítő blokkot és a sportágspecifikus blokkot ugyanúgy el kell végeznünk.

Szarka Ákos szerint táplálékbevitel tekintetében nincs túl nagy különbség a téli és a nyári street workout között, a kőbe vésett szabályok, miszerint sportolás előtt másfél órával már nem érdemes sok ételt fogyasztani, illetve hogy a sporttevékenység befejezése után egy órán belül együnk, ugyanúgy érvényesek nyáron, mint télen. A folyadékbevitelre azonban jobban kell figyelnünk.

„Kondiparkozás közben érdemes izotóniás italokat, aminosav-készítményeket és természetesen vizet fogyasztani, ha kell, akár több alkalommal is. Természetesen a fehérjebevitel sem maradhat el, a sportolást követően folyadék formájában lehet magunkhoz venni” – magyarázta a sportoló.

A nagyobb nyári melegben érdemes a gyakorlatok közötti pihenőidőt egy kicsit megnyújtani, ha kell, iktassunk be akár háromperces szüneteket is. A kondiparkozás teljes hossza azonban szerencsésebb, ha nyáron egy kicsit lerövidül, és a másfél órát nem lépi túl.

A versenyző szerint habár „normális esetben” a délután 1 és az este 7 óra közti időszak a legjobb az erőfejlesztésre, amennyiben lehetséges, a nyári melegben kerüljük ezt az idősávot.

„Ilyenkor sokan inkább délelőtt edzenek, mert még nem olyan nagy a meleg, de este hét után is nekiállhatunk edzeni. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ne kezdjük el túl későn a kondiparkozást, és ha lehet, este kilenc óráig fejezzük be, hogy ne menjen az alvás minőségének rovására”– figyelmeztetett Szarka.

Végezetül érdemes törülközőt és kényelmes ruházatot vinni magunkkal, a cipőt viszont le is lehet venni, bár ezzel vigyázni kell, hiszen egy köztéri parkban mezítláb könnyen megsérülhetünk.

Szarka Ákos szerint az sem ördögtől való ötlet, ha nyáron is kesztyűt húzunk.

„Megfontolandó a kesztyű. Bár hamar beleizzad az ember keze, sokat segíthet abban, hogy megvédjen a forró rúdtól és a csúszástól, ebből fakadóan pedig a kellemetlen balesetektől is” – fejezte be Szarka.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.