Fitnesz

Szenvedésre felkészülni!

Szereted a szenvedést? Szívesen alávetnéd magad néhány „kínzóeszköznek”? Nos, akkor a Crossfit-edzést neked találták ki! Ezúttal ezt a különleges mozgásformát mutatjuk be – kezdők ne figyeljenek…

Ha kipróbálod a Crossfit-edzést, olykor katonának érezheted magad. Kúszás, mászás, traktorgumi-emelés, akadálypályákon való szlalomozás, farönk dobálgatása, egylábas guggolás, hogy a sort ne is folytassuk tovább. A sorkatonai kiképzés ehhez képest kutyafüle!

Mi is az a Crossfit?
Amerikából származó edzésrendszer, amelyet tizennyolc esztendővel ezelőtt, az ezredfordulón találtak ki. Filozófia és versenysport egyben, amely főként olimpiai súlyemelésből, erőemelő- és gimnasztikai gyakorlatokból áll, így a legkomplexebb és legmegterhelőbb mozgásformák egyike. Jó hír, hogy ehhez a sporthoz alapvetően nem szükséges sok felszerelés, sőt a kreatívabbak bármiféle kellék nélkül is végigcsinálhatnak egy Crossfit-edzést. Úgyhogy irány valamelyik regisztrált magyarországi edzőterem, de a bátrabbak a szabad ég alatt is nekiállhatnak ennek a típusú mozgásnak.

Mely izmokat mozgatja meg?
Tessék?! Mely izmokat? Egyszerűbb úgy kérdezni: mit nem mozgat meg? Talán a jobb fülcimpa alsó szövettartományát nem. Minden mást igen. A Crossfit olyan edzésforma, amely az egész testet átmozgatja, a lábujjtól kezdve a fejtetőig. Különös hangsúlyt fektet a lábakra és a hátra, hisz ezek a test legerősebb pontjai, amelyeknél igazán lehetséges a terhelést maximalizálni. Annyiban tér el a testépítéstől, hogy itt az egyes testrészek nem külön napokon, hanem közvetlenül egymás után kapják a terhelést.

Milyen eszközök kellhetnek hozzá?
Ha úgy tartja kedvünk, semmi. Csak a saját testsúlyunk. Egyébként sokan használják a következő eszközöket: kettlebell, medicinlabda, olimpiai rúd, tárcsák, tornászgyűrű, szán, kerékpár, traktorgumi, doboz, kötél, evezőpad.

Hogy zajlik a Crossfit-edzés?
Az alapkoncepció: három nap edzés, egy nap pihenő… Az egyik jól bevált edzésminta, hogy bemelegítés után egy súlyzós alapgyakorlatból 3-5 x 3-5 ismétlést végzünk közepes pihenőkkel, majd egy tízperces gimnasztikai (saját testtel végzett) gyakorlatsort gyors tempóban, végül 2-10 perc magas intenzitású metabolikus (anyagcsere) kondicionálás zárja az edzést. Egy másik technika, hogy keverjük a súlyemelés és a gimnasztikai elemeit, hogy drámai hatást érjünk el. Egy példa erre, amikor közepesen nehéz 5 ismétléses guggolást maximális ismétlésszámú húzódzkodás követ azonnal. Ebből a párból 3-5 kört végzünk. Egyébként pedig a gyakorlatok végtelen számú kombinációban variálhatók. Önmagukban, párban, három, négy, öt vagy több egymás után. Néhány percen vagy akár egy órán keresztül is. Mehet ismétlésszámra, adott idő alatt a legtöbbet csinálni, legtöbb súlyt megmozgatni. Szóval fiúk, lányok – edzésre fel!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.