Bánhidi Bencének sosem kell tárcsa

Általában a saját testsúlyos gyakorlatokat részesíti előnyben Bánhidi Bence, a Pick Szeged beállósa, mivel a 23 esztendős, hatalmas termetű kézilabdás igyekszik kímélni az ízületeit.

Az ellenfél védőinek alaposan meggyűlik a bajuk a Pick Szeged és a magyar válogatott beállósával, a 204 centiméter magas Bánhidi Bencével, mivel a 23 esztendős kézilabdázó tömegnek és izomtömegnek sincs híján. Aki azonban úgy véli, a konditeremben egyik tárcsát pakolja a másikra, téved, mivel ő inkább a saját testsúllyal végzett gyakorlatokat részesíti előnyben. A fekvenyomópad helyett inkább a zsámolyokat választja.

„Az ízületeknek is kímélőbb a saját testsúlyos gyakorlat, és a szervezet is gyorsabban regenerálódik – mondta a csupasport.hu-nak Bánhidi Bence. – Azzal a tömeggel dolgozol, amit a pályán is cipelned kell, a súlyzós edzések ráadásul az izomzatot is jobban megkötik. A nehezebb tárcsákhoz egyébként is tömegnövelés céljából nyúlunk, nekem viszont erre nincs szükségem, mert így is elég nagyra nőttem. A különböző fehérjekészítmények sem tartoznak a kedvenceim közé, csak vitaminokat szedek.”

Az alapozás alatt heti három napot töltött konditeremben, a programot pedig a csapatnál dolgozó erőnléti edző állította össze, személyre szabottan. A beállósnak például elsősorban a törzsét, valamint a lábait kellett erősítenie.

„Ha egy meccsen a játékos sokat volt pályán, előfordul, hogy másnap csak nyújtás szerepel a programjában, míg ha valaki keveset játszott, erősebb konditermi gyakorlatok várnak rá. Szerencsére ezen a téren is egyre profibb keretek között dolgozhatunk, minden sportolónak segítség, ha nem magának kell összeállítania a gyakorlatsort, hanem képzett szakember felügyeli az erősítést.”

 

Bánhidi Bence csak a legritkább esetben használ súlyzókat.

 

A beállós programjában a TRX vagy a kettlebell elnevezésű vasgolyó jóval nagyobb szerepet kap, mint a klasszikus súlyzós gyakorlatok, kérésünkre pedig izomcsoportonként is végigmentünk a programon.

Mellizom: „Nem szoktam fekvenyomni, inkább az úgynevezett hárompontos fekvőtámaszra szavazok. A klasszikus fekvőtámasz helyzetben két zsámolyra teszem a kezem, a lábam pedig egy fitball-labdán van, hogy a törzsem is erősödjön. Ebben a pozícióban hajlítom be, és nyújtom ki a karom, hasból és törzsből is tartanom kell magam, így alaposan megizzadok a végére.”

Bicepsz: „Nagyon ritkán végzek ilyen gyakorlatokat, mert a kézilabdások erre az izomcsoportra ritkán edzenek. Mivel nem bicepszből lövünk, a súlyzózás csak bekötné az izmot, ha valamiért mégis erősítenem kell, akkor két kézi súlyzót használok.”

Vállizom: „Többnyire TRX-gyakorlatokkal dolgozom ennél a résznél, esetleg gumiszalaggal. Korábban akadtak problémáim a vállammal, úgyhogy amennyire tudom, kímélem.”

 

A vállizom megerősítéséhez megteszi a gumiszalag is

 

Hátizom: „Itt is a TRX-re szavazok, ha pedig kondigépen erősítek, a nyak mögé történő lehúzás a legjobb megoldás. Le kell ülni a géphez, megmarkolni a fejünk fölött lévő kart és a tarkónk mögé húzni.”

Lábizom: „Általában guggolok, kitöréseket végzek, de az egylábas felállás is hatékony. Többnyire saját testsúllyal dolgozom, és csak a guggolásnál használok súlyokat.”

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.