Tippek otthoni edzéshez

A nagy hidegben egyre kevesebben mozdulnak ki otthonról, sokan ellustulnak. Van megoldás, otthon is lehet edzeni. Ezúttal azt néztük meg, kinek ajánlott az otthoni tréning, mi kell hozzá, és hogyan érdemes csinálni.

Kinek ajánlott az otthoni edzés?
Lényegében mindenkinek. Léteznek kezdő és haladó otthoni edzéstervek, férfi vagy női otthoni edzéstervek. De vannak otthoni tervek az egész családnak, gyerekeknek, időseknek, sőt sportolóknak is. Válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet, és már neki is vághatunk.

Mit lehet otthon edzeni?
Miután komoly gépek aligha vannak otthonunkban, így apróbb súlyok, esetleg futópad lehet a segítségünkre. A statisztikák azt mutatják, hogy a leggyakrabban végzett aktivitások az otthoni testépítés, az otthoni zsírégetés és az otthoni jógázás. Kondizást kedvelőknek ott van az izomfejlesztő testépítés edzés, szálkásítás vagy tömegnövelő edzésterv. Kardioedzést kedvelőknek és fogyni vágyóknak szól a zsírégető-fogyasztó edzésterv, aerobedzés, kardioedzés, stepedzés vagy állóképesség-edzésterv.

Ennek ellenére kevesen edzenek otthon – de miért?
A rendszeres testmozgás végzésére hajlamos emberek 90 százaléka képtelen otthon edzeni. Évente többször hozzákezdenek, ám aztán mindig abbahagyják valami miatt. A sikeres otthoni edzésnek komoly feltételei vannak. Ha egy vagy több feltételnek nem felel meg az ember, nem lesz sikeres az edzés, legyen az akár otthoni testépítés vagy zsírégetés. Pedig a rendszeres otthoni testmozgás ugyanolyan zsírégető és izomnövelő lehet, mint a konditermi edzés.

Mire figyeljünk?
A hatékonysághoz minden nap ugyanakkor kell edzeni! A versenysportolók is így edzenek. Otthon nagyon könnyű elhalasztani egy edzést – így pedig kárba vész az egész… Jegyezzük meg: a konditerembe járást az emberek beépítik a napi rutinjukba, általában ugyanabban az időpontban mennek edzeni. Ugyanezt az elvet kell tartani az otthoni edzésnél is.

Hogyan válasszunk eszközt?
Amikor fitneszeszközt választunk, ne a reklám alapján ítéljünk, mert a reklám az érzelmekre hat, egy irreálisan szép és gyors eredmény elérését tűzi ki eléd. Elhamarkodott vásárlás helyett inkább gondoljuk végig, hogy be tudjuk-e építeni az életünkbe az új fitneszeszköz használatát és fogjuk-e rendszeresen használni. Az egyik legnagyobb hibát követjük el, ha kicsi a lakás vagy a szoba, s nem számolunk az új gép használatához, tárolásához, mozgatásához szükséges hellyel.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.