2032-ben jön a két órán belüli maratoni?

Még száz másodperc választja el a maratonistákat attól, hogy a kétórás álomhatáron belülre kerüljenek. Egy kutatás szerint a férfiak képesek lesznek a bravúrra, ugyanakkor a nők nem.

A két órán belüli maratoni régóta izgatja a futótársadalmat; 2017-ben három sztárfutó össze is dobta a tudását, hogy legalább együtt legyőzzék a mérföldkőnek számító időt, de nem jött össze az akció, 25 másodperccel kívül rekedtek a 2 órás álomhatáron. Na de akkor mikorra várható a nagy fordulópont?

Eliud Kipchoge 2:01:39-es maratoni világcsúcsa, amelyet még tavaly ősszel futott, újra arra sarkallta a tudósokat, hogy a 2 órán belüli maratoni rekord esélyeivel foglalkozzanak. Dr. Simon Angus, az ausztrál Monash Egyetem professzora arra a megállapításra jutott, hogy nem lehetetlen a két órán belüli idő. Legalábbis a férfiak számára.

A szakember az 1950 óta futott rekordokat vette alapul a vizsgálat során, de a fejlődésbe belekalkulálta nem csak az edzésmódszerek, hanem a felszerelések és a körülmények változásait is. Ezeket figyelembe véve arra a megállapításra jutott, hogy 2032-ben futható meg a rekord.

Arra, hogy a bravúrra 2024-ig sor kerüljön, csupán öt százalék az esély. A jelenlegi rekordernek pedig mindössze két százalék esélyt adott, ami nyilván az életkorával függ össze, hiszen Kipchoge elmúlt 34 éves.

Dr. Angus arra is kitért, hogy a férfiak valaha futható legjobb ideje 1:58:05 lesz, míg a nők a 2 órás határon kívül maradnak, számukra 2:07:33-nál megáll az óra. Utóbbit arra alapozza, hogy Paula Radcliffe nagyon régen, 2003-ban futotta (vegyes mezőnyben) az abszolút női rekordot jelentő 2:15:25-ös időt.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.