Tragédia a bécsi maratonin

Haláleset vetett árnyékot a Vienna City Marathonra, mert egy 60 év körüli induló összeesett, s bár a helyszínen a mentők sikeresen stabilizálták az állapotát, később a kórházban elhunyt.

Töretlen népszerűségnek örvend a Vienna City Marathon, amelyet csaknem egy hete, április 7-én már 36. alkalommal rendeztek meg. Az osztrák közszolgálati csatorna, az ORF élőben közvetítette a sok-sok ezer sportolni vágyót megmozgató eseményt, lapok százai számoltak be a nem mindennapi erőpróba hátteréről és végeredményéről.

Az idei volt sorozatban a hetedik rendezvény, s amelyre 40 590-en neveztek be a különböző távokra és versenyekre. A maratoni, 42.195 kilométeres erőpróbát 5693-an, a félmaratoni távot 11 964-en, a váltót pedig 13 168-an teljesítették. A maratonit a férfiaknál a kenyai Vincent Kipchumba (2:06:56), a nőknél a szintén kenyai Nancy Kiprop (2:22:12) nyerte meg.

 

Ismét több mint negyvenezren futottak a bécsi maratonin (Fotó: AFP)

 

A kiváló rendezvényt azonban beárnyékolta egy tragédia.

Még a verseny napján, késő délután terjedni kezdett a tragikus hír, hogy egy versenyző elhunyt. A szervezők később közleményben megerősítették, egy 60 év körüli versenyző futás közben összeesett. A gyors és szakszerű orvosi ellátást követően mentővel kórházba szállították, ahol azonban később életét vesztette.

A hírtől megrendült versenyszervező, Wolfgang Konrad együttérzését fejezte ki a családnak, ugyanakkor aláhúzta, a rendezvény orvosi stábja gyorsan és szakszerűen cselekedett, de a mihamarabbi kórházba szállítás sem segíthetett a vélhetően bécsi származású elhunytnak.

Sajnos nem mindenki jut el a célig (Fotó: AFP)

Wolfgang Konrad aláhúzta, a jelentős igénybevétel miatt évről évre fejlesztik az orvosi felügyeletet.

„Létrehoztunk egy ügyeleti központot, amely ellátja azokat, akiknek egészségügyi panaszaik vannak. Többet sajnos nem tehetünk. Noha kiváló rendezvényen vagyunk túl, az egyik szemünk sír, mert elveszítettünk egy sportbarátot.”

A maratoni verseny történetében ez volt a második haláleset, 1994-ben a vorarlbergi származású, 25 éves Karl Nussbaumer a célba érés után összeesett. Négy orvos küzdött az életéért, ám a kórházba szállítás után két órával szívelégtelenségben elhunyt.

A szervezők mindenkit arra kérnek, csak alapos felkészülés után álljon rajthoz.

A 37. Vienna City Marathont jövőre április 19-én rendezik meg, és már most több mint ötszázan adták le jelentkezésüket.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.