A brit Forrest Gump templomokban és sátorban aludt, így szelte át Amerikát

Az 1977-es születésű korábbi állatorvos, Robert Pope volt az első, aki a valóságban teljesítette a Forrest Gump által a legendás filmben megtett távot – 2016-ban útnak indulva 600 maratoninak megfelelő 15 700 mérföldet futott, 422 nap alatt négyszer szelte át lábon az Egyesült Államokat.

Mivel a Forrest Gump korszakos film, szinte mindenkinek megvan a címadó alak, aki sok egyéb lenyűgöző tette mellett három év, két hónap, 14 nap és 16 óra alatt átfutja Amerikát, majd a végén hatalmas szakállal áll az úton, és visszanéz a követőire. „Eléggé fáradt vagyok. Azt hiszem, most hazamegyek.”

Nos, ha nem is ilyen filmszerűen történt, egy brit férfi, Robert Pope „forrestgumpozott”, és átfutotta Amerikát – a 2016-ban induló történetnek nemrég a neves Athletics Weekly szentelt cikket.

Rob Pope házigazdája a Red Bull Hogyan legyél emberfeletti című podcast show-jának (szerepelt benne Kilian Jornet is), és ha valaki, ő aztán tudja, mit is jelent emberfeletti tettet végrehajtani. 2016-ban indulva 18 hónap alatt többször is átszelte a két lábán az Egyesült Államokat, 422 nap alatt 15 700 mérföldet tett meg, ami több mint 25 ezer km, nagyjából 600 maratoninak felel meg.

Az 1977-ben született Pope-ot édesanyja hat hónapos korától egyedül nevelte, nagy szeretetben, sok erőt adva neki. Amikor egy rádióműsorban szerepelt vele, és arról beszéltek, hogy az egyszülős családok felelősek Nagy-Britannia legtöbb betegségéért, az anyuka lemosta a műsorvezetőt a színről. Azt mondta, a fia állatorvos lesz, és az egyedülálló szülők gyermekei bármire képesek.

Nos, Rob Pope állatorvos lett, ám édesanyja csak a diplomaosztót érte meg. Szájrákkal küzdött, és bár úgy tűnt, fájdalmas kezelésekkel kordában tartható a betegség (eltávolították az alsó állkapcsát, a lábból vett csonttal és a gyomorból vett izommal próbálták újraépíteni), 2002 szeptemberében elhunyt.

Pope sürgősségi állatorvos lett, aztán 2013-ban Ausztráliába ment dolgozni. Már korábban is futott, így Melbourne-ben a Western Athletics Club tagja lett. A 2015-os sydney-i maratonon a 10. helyen végzett, és az ausztrál atlétikai szövetség meg is kereste, hogy váltson állampolgárságot, mert esetleg képviselheti Ausztráliát a riói olimpián. Végül hárman vagy négyen beelőzték.

„Azért gondolkodom, hogy csináltatok egy tetkót, amelyen kettő vagy három szerepel az öt olimpiai karikából.”

Később visszaköltözött Nagy-Britanniába, és állatorvosként dolgozott tovább. Sorsfordító volt azonban, amikor elolvasta Nick Baldock könyvét (Running Across America, Futás Amerikán keresztül). „Forrest Gump 2” címmel emailt küldött az írónak, és elhatározta, hogy a kaliforniai Long Beachből próbál eljutni New Yorkig. A tervet Long Run Home-nak nevezte el.

Gondolkodott rajta, hogy melyik lehetett Forrest Gump útja, és a több kínálkozó lehetőség közül arra jutott, hogy 15 248 mérföldet akar megtenni. Barátnője, mostani felesége, Nadine végig támogatta, azt sem bánta, hogy az 50 ezer fontos költségvetésből 35 ezret a megtakarításukból fedeztek. Bár próbáltak szponzort találni, kevés sikerrel jártak, száz levélből háromra válaszoltak – Pope szerint talán csak egy olvasta el valóban, mit írtak.

A férfi szerint több gondot okozott összeszedni a pénzt, mint amennyi fizikai és lelki megpróbáltatással járt a futás. „Egyszerűbb lett volna, ha kicsit több pénz van.”

Mindenesetre 2016-ban elkezdett futni, s akárcsak a filmben a főszereplő, ő is úgy érezte, mindenért fut: a nők jogaiért, a hajléktalanokért, a környezetvédelemért és a világbékéért. Az első szakasz végül az alabamai Mobile-tól tartott Santa Monicáig, a nagyjából 2000 mérföld alatt csak U2-t hallgatott. „Akárcsak Forrest, Santa Monicában én is azt éreztem, hogy ha már ennyit megtettem, futhatnék tovább.”

A második etapon a Bostoni maratont is teljesítette. Aztán vízumproblémák miatt haza kellett utaznia, ráadásul közben párja várandós lett. A leendő apukát ez annyira feldobta, hogy elhatározta, Bostontól San Franciscóig fut.

A futás során Amerika történelmét is látta megtestesülni. Portland például óriási hatást tett rá: egy gazdag várost várt, ehelyett a kerékpárútról inkább tűnt hajléktalanok világának. „Azt gondoltam, ha itt ennyire nincstelenek lehetnek az emberek, akkor ez bárhol előfordulhat – ez egész más megvilágításba helyezett mindent.”

Eugene-ban (Oregon) futhatott néhány kört a neves Hayward Field-pályán, sőt részt vett a legendás Steve Prefontaine emlékére életre hívott versenyen is. Ráadásul találkozott a Nike marketingigazgatójával, John Truaxszal. A férfi nem értette, hogy nem hallott még Pope-ról, akinek innentől legalább a cipőkre és egyéb kiegészítőkre nem kellett költenie.

Ez nagyon jól jött, mert anyagilag egyáltalán nem állt jól. Párja, Nadine visszatért Nagy-Britanniába, és bár barátja, Olivia segítette, Nevadában balesetet szenvedett. Így Pope egyedül folytatta az utat, templomokban és a sátrában aludt, Wyomingban a hideg, a mínusz 18 fok is próbára tette. A sós sivatagi részen nagyjából 70 mérföldön keresztül víz és minden nélkül futott, ám nem érezte a veszélyt.

Monument Valley (Utah) környékén azonban már annyira elcsigázott volt, hogy csaknem feladta a futást; fájt Nadine hiánya, és hogy a lánya semmit sem lát majd a teljesítményéből. Azonban egy utolsó erőbedobással 2018. május 11-én, 422 nap után a Navajo rezervátumban célba ért – mintha Forrestet láttuk volna, őt is negyven ember követte.

A lehető legjobb időzítéssel, 15 700 mérföld után éppen a lánya születésére hazaért. Ráadásul az első ember lett, aki teljesítette a Forrest Gump-futást.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.