A jegesmedveőrség vigyázott rá

A Budapest Sportiroda marketingvezetője, Tamás Krisztián lassan harminc éve fut, különleges versenyeken is részt vett már, és nem állnak tőle távol az ultratávok.

A Budapest Sportiroda munkatársainak túlnyomó része aktív mozgással tartja fitten magát, közülük is többen jelentős futómúlttal dicsekedhetnek. Mint Tamás Krisztián, a BSI marketingvezetője, aki 2006 óta dolgozik a cégnél. Az idén nekiveselkedett volna az Ultrabalaton 221 kilométeres távjának, ám a koronavírus-járvány és a rossz dereka közbeszólt, az őszi időpont meg értelemszerűen nem jó neki, ugyanis az áthelyezett UB után egy héttel, október 10–11-én a 35. Spar Budapest Maratont rendezik, amelynek a BSI a szervezője.

Tamás Krisztián extrém versenyeken is részt vesz – Fotó: BSI

„A jelenlegi állapot alapján úgy készülünk, ez az időpont marad, de addig bármi felülírhatja, például a járvány második hulláma – hangsúlyozta portálunknak Tamás Krisztián. – Augusztus tizenötödikéig minden szabadidős tömegrendezvény le van tiltva, remélhetőleg utána enyhülnek a korlátozások. Az irodánk most takaréklángon működik, az év első felének tizenegy versenyéből csupán kettőt tudtunk megtartani: a januári Zúzmara Félmaratont és a márciusi Balaton Szupermaratont, amelyet éppen a jelentős korlátozások bevezetése előtt rendeztünk meg.

Most főként a marketing- és kommunikációs részlegünk dolgozik, előkészítjük az őszi versenyeket, ébren tartjuk a felületeinket, és válaszolunk a futók kérdéseire.

Továbbá meghirdettük a Riska Virtuális Futóhétvégét, amelynek a félmaratoni lesz a leghosszabb távja. Az elhalasztott versenyeinket szeretnénk még az idén megtartani, de tény, hogy a saját őszünk is sűrű lesz, és mindenki más is telepakolta azt az időszakot. Igazi dömping várható, meg kell küzdeni minden egyes futóért.”

 

Felvetődik a kérdés, vajon a pandémia időszaka jót tesz-e a hobbifutásnak, vagy rányomja a bélyegét a mozgalomra. Tamás erről egyrészt úgy vélekedik, hogy amikor kimozdul otthonról, mindenütt futókat és biciklizőket lát, még azok is csinálnak valamit, akiknek eddig eszükbe sem jutott – ez a pozitív hozadék. Másrészt azoknak, akik felépített edzésterv alapján készültek egy-egy megméretésre, dugába dőltek az elképzeléseik, céljuk a szinten tartás lehet vagy esetleg a virtuális kihívások. Az extrém célokat illetően a határ a csillagos ég, ezt bizonyítják a „szent őrültek”, akik az erkélyen, a kertben futják le a maratoni távot, vagy éppen Hosszúhetényben száz kilométert tesznek meg a házuk körül…

Tamás Krisztián reménykedik, hogy a SPAR Maraton-t 2020-ban is megrendezhetik

Tamás Krisztián is elszánt ember, a futást kikapcsolódásnak és önmegvalósításnak tekinti, miközben kedvétől, idejétől, felkészültségétől függően néha versenyez. Ebbe beleférnek nagyon érdekes viadalok és különleges helyszínek is.

„A munkámnak köszönhetően 2011-ben eljutottam Tel-Avivba egy Nike által szponzorált éjszakai futásra, amelyen még logós jégkrémet is kaptunk a célban – idézi fel Tamás. – Néhány éve részt vettem a sanghaji maratonin, és tavaly futottam a világ legészakibb, még szárazföldön és nem jégtáblán rendezett maratoniján, a Spitsbergenen.

Talán a legnagyobb futóélményem volt: quados, fegyveres jegesmedveőrség vigyázott a futókra, ötven kilométer per órás szél, mínusz tíz fokos hőérzet. Mindez június elsején, egy nyári versenyen…

A kedvencem a januári burgenlandi teljesítménytúra a Fertő-tó körül, a leghosszabb, száztíz kilométeres távon hat-hétszáz ember indul, a szintidő harminc óra. Nincs eredménylista, eddig mindkét évben szerencsém volt az időjárással, nagyjából hatperces tempóval futottam le a távot. Inkább élvezetből futok, de kell a kicsi és a nagy szenvedés is.”

A sportiroda munkatársa tehát nem veti meg az ultratávokat, általában nem számolja a kilométereit, és nem tartja számon az általa futott időket, de a legjobb maratoni idejét megjegyezte. Fontos célja volt a három órán belüli maratoni, ami tavalyelőtt Berlinben sikerült, 2:58:28 óra alatt futott be.

„Hasonló idővel Budapesten a legjobb hatvan között lehetnék, Berlinben ezerötszázadik voltam úgy, hogy végig tömegben futottam, ennyire gyors a pálya – jegyezte meg Tamás Krisztián. – Sosem segített edző, a tapasztalataimra hagyatkoztam. Azért az alap-állóképességem megvolt a futáshoz, korábban hét éven át úsztam, majd rövid ideig triatlonoztam is. Nincs benne semmi ördöngösség, nem kell semmi csodára gondolni, elég volt a tudatos felkészülés. Bár nagyon szeretek hegyen futni, az egyéni rekordom megdöntése előtt fél évig egyszer sem mentem fel, nehogy megsérüljek – ugyanakkor a Margitszigeten sosem köröztem annyit, mint akkor.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.