A lány, aki újra megtanult élni

A valódi példaképek köztünk élnek, ahogy kiderül cikkünkből is. Réka kezdő futó, aki ott akar lenni 2020-ban Tokióban. Fontos, hogy él, és követendő, ahogy él.

Téged ki inspirál?

Engem többek között Réka, egy 25 éves egyetemista Budapesten. Követem a blogját, csodálattal tekintek a kitartására, lelkesedésére, életszeretetére. Lenyűgöz a gondolkodás, a világnézet, amelyet képvisel. Tehetséges amatőr futó, aki elhatározta, hogy Magyarországot fogja képviselni 2020-ban Tokióban, a 100 méteres síkfutás döntőjében. Amilyen céltudatos, ez sikerül is neki!

Nagyon vártam, hogy személyesen is megismerhessem. A Suhanj Fitneszben beszéltük meg a találkozót, ahol már a bejáratot átlépve különleges érzés fogott el. Megérintett a terem szellemisége. Küldetésük, hogy „Erőt adunk!”, nekem egyből átjött. Réka pontosan érkezik. Mosolygós, kedves, életvidám. Már a kisugárzása is igazán inspiráló, aztán amint belekezd a mondanivalójába, még jobban magával ragad a személyisége. Nincs számára elérhetetlen: most Tokióig tekint. De már azon túl is ott lebegnek a célok – a triatlon, az Ironman.

Az egyik futóedzése előtt beszélgetünk.

Számunkra, aktív futók számára teljesen felfoghatatlan és elképzelhetetlen, hogy milyen érzés lehet futni tanulni. Abból erőt meríteni, hogy októberben már csaknem 3 kilométert sikerült egyhuzamban megtenni.

El is szégyellem titkon magam, amikor eszembe jut, néhány napja azon problémáztam, hogy csak három órát futhattam, pedig ötöt akartam. Mi is az én gondom az övéhez képest – mondom halkan magamban, közben pedig folyamatosan tanulok tőle, ahogy leírja az álmait, és ahogy mesél az útról, amelyen halad. Ez az az út, amely már az atlaszában rég meg lett rajzolva. Az út, amely Tokióig repíti, és amely elkanyarodik a triatlon világába, ahol az Ironman kapuját „szakítja át”. Ahogy ő hisz benne, és ahogy hisz önmagában, ez meg is valósul.

Következetesség, önfegyelem, kitartás, szorgalom. Ez a recept mind a sporthoz, mind úgy általában az élethez, ami mindenkinek erőt ad egy nehéz nap reggelén. Réka szerint nincsenek problémák, csak megoldások. S nagyon évezi ezt az utat, amelyen járhat. Szereti a résztávos edzéseket is, mert imádja azt az érzést, hogy képes rá. Képes arra, hogy sprinteljen egyet. Vagy arra, hogy körbefussa az atlétikai pályát egymás után háromszor. És nem felejti el soha, hogy minden egyes megtett lépés közelebb viszi őt az álmaihoz, a céljaihoz.

Az utóbbi időben már rendszeresen heti három alkalommal vesz részt futóedzéseken. Mellette pedig becsületesen elvégzi a konditermi erősítő edzéseket TRX, fitball és súlyzók segítségével. Valamint minden reggel specifikus nyújtógyakorlatokkal kezdi a napot, amivel bemelegíti és felkészíti a testét az aznapi terhelésre. Tisztában van vele, hogy vigyáznia kell magára, és ismeri a határait. Megtanult tudatosan élni. Ezáltal minden napot száz százalékig megél. És minden napból kihozza a neki legjobbat. Legyen az egy intenzív edzés, egy tartalmas előadás vagy a finom forró csoki egy jó barátnővel.

Réka életéről több dimenzióban is kijelenthető, hogy több lábon áll – van külön járólába és futólába. A speciális futómű egy német cég gyártmánya, melynek ő a tesztelője és a modellje egyaránt.

A sporthoz és az élethez való hozzáállás pedig meghozza a gyümölcsét is, hiszen egyre több szponzorációs célú felkérést kap. A robotláb gyártója mellett már egy nemzetközi, navigációs termékekkel és sportórákkal foglalkozó cég magyar forgalmazója is látott fantáziát benne, hogy támogassák, így az edzéseit egy igazán csajos kivitelű, profi pulzusmérős okos órával tudja rögzíteni. A modellmunkák mellett rendszeresen kap felkéréseket különböző vállalati rendezvényekre, hívják motivációs előadások megtartására. Az átlagos hétköznapokon pedig az ELTE hallgatójaként éli az egyetemisták életét.

Megígértem Rékának, nem úgy kezdem majd a cikket, hogy bemutassam Robotgirlt, aki 2014 nyarán autóbalesetben elveszítette a bal lábát.

A lelke akkor újjászületett. Ő azóta Réka. Egyetemista. Motivációs író, előadó. Futó, sportoló.

De a legfontosabb, hogy él. Ahogy él! Valódi példakép.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.