A nindzsa, a panda és a rekorder

A tavalyi bostoni maratoni győztese, a japán Kavaucsi Juki második lett egy hazájában rendezett versenyen, amit ráadásul nindzsaruhában teljesített. De nem ez volt az első őrültsége.

A nindzsajelmezben futó Kavaucsi Juki a magyarul meglehetősen furcsán hangzó japán Kuki nevű városban rendezett maratonin a második helyen végzett, miután tavaly, 1987 óta első japánként megnyerte a bostoni maratonit 2.15.58-as idővel.

Ebből mindjárt két dolgot leszűrhetünk: egyrészt ő az egyik legszínesebb figura az ismert maratoni futók közül, másfelől az egyik legjobb a sportágban. Hogy mást ne mondjunk, tavaly a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, miután 78 maratonit futott le 2 óra húsz percen belül – azóta ez a szám 79-re nőtt, és a célja, hogy százig meg sem áll.

Mindezt úgy, bár több világversenyen (vb, Ázsiai játékok) is képviselte már Japánt, hivatalosan csak tavaly állt profinak, addig heti negyven óra adminisztrátori munka mellett futott évente akár tíznél is több maratonit, ami sok profinak is a becsületére válna. Mivel dolgozott, hivatalos szponzori szerződést sem köthetett, de mint korábban nyilatkozta, neki ebben az egészben nem a pénz a lényeg.

„Nem a pénzért futok, hanem saját magamért, nekem ez elsősorban a szabadságot jelenti. Ha ezzel akarnék pénzt keresni, azzal jelentősen korlátoznám a lehetőségeimet, hogy mikor és hol futhatok” – mondta a Runners Worldnek adott 2014-es interjúban. Ám tavaly azért elismerte, hogy neki is sokat segít a pénz céljai megvalósításában, ugyanis a Boston Marathon megnyeréséért kapott százötvenezer (42.5 millió forint) dollár nagyban hozzájárult ahhoz, hogy otthagyhassa a munkáját, és profinak állhasson.

Ennek ellenére az ő példája is bizonyítja, hogy átlagemberként, az irodában végzett robotmunka mellett is bárki elérhet kimagasló eredményeket. De vajon hogy edzett ő munka mellett?

„Elég nehéz összeegyeztetni a kettőt, nagy kihívást jelent. Viszont sok profival ellentétben megvan a kellő szabadságom, és nincs edzőm, aki a fejemhez vágná, hogy őrültség évi tíz maratonit futni. Naponta csak egyszer tudok edzeni, hétfőn és kedden általában csak kocogok, szerdán intervalledzéseket végzek vagy futok tízszer ezer métert tempósan, csütörtökön és pénteken pedig ismét kocogok. Ha vasárnap nincs verseny, akkor szombaton elég keményen és sokat futok, ha viszont versenyem van, akkor a szombat laza” – mondta korábban, igaz, mindezt még jóval azelőtt, hogy profinak állt volna.

Az őrültségét pedig mi sem példázza jobban, mint hogy a mostani nindzsajelmez előtt futott már öltönyben és nyakkendőben, valamit pandának öltözve is, de olyan is előfordult, hogy kopaszra borotválta a fejét, miután nem jutott ki a 2020-as olimpiára.

„Mindenkinek jelezni akartam, aki szurkolt nekem, hogy mennyire szégyellem magam” – hangzott a kissé szokatlan indoklás, de Kavaucsi esetében már tényleg nem lepődünk meg semmin. Mindenesetre kíváncsian várjuk, mivel lepi meg a rajongóit, ha valóban lefutotta a századik maratoniját is legalább 2 óra húsz perc alatt. Vagy ha esetleg kijut a 2020-as olimpiára, ami az első ötkarikás játékok lenne, amelyen részt vesz. Ezek után van, aki nem szurkol neki?

Egy videó a „nindzsafutásról”, amelyen 68 perc és 52 másodperc alatt teljesítette a félmaratonit, és csak az utolsó pillanatban győzték le.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.