A Spartathlon atyja: nem kém, csak atléta

A görög mitológia része, mégis egy ausztrál származású angol repülőtiszt találta ki, aki a kecskecsapásokat követve ért elsőként célba, alig kicsúszva a saját maga által meghatározott szintidőből.

A Spartathlon a világ egyik legismertebb hosszútávú futóversenye, s talán (okkal) mindenki a görög mitológiához köti, az alábbi idézet mégis egy ausztrál származású angol repülőtiszttől, bizonyos John Fodentől származik: „A főutcán egyszerre nagy tömeg lett, én meg csak ennyit tudtam mondani: »Bizonyítottuk, hogy ez a régi história igaz, és hogy Hérodotosz hiteles történész volt. Ezt meg kell tudnia mindenkinek, ezért csináljatok egy versenyt az általam lefutott távból.«”

Valahogy így kezdődött a Spartathlon újkori históriája az 1980-as évek elején – az ókori pedig több mint kétezer évvel korábban íródott. Hérodotosz elbeszélése alapján időszámításunk előtt 490-ben, a marathóni csata előtt Athénból segítséget kérni Spártába küldtek Leonidász királyhoz egy futárt, aki a távot futva tette meg.

„Az egyetemen tanultunk Hérodotoszról, és ekkor olvastam Pheidippidész futásáról is – mesélt megdöbbentő részletességgel Foden még a 2016-ban bekövetkezett halála előtt az Ultra című film rendezőjének, Simonyi Balázsnak. – Ránéztem a térképre, és azt gondoltam, ez lehet vagy százhatvan mérföld, még sosem futottam ennyit, kíváncsi vagyok, vajon menne-e… Az egész egy próbának indult, nem tudtam, hogy képes vagyok-e megcsinálni.”

A katonatisztből lett futó nem sokat tévedett, nagyjából 153 mérföld, vagyis 246 kilométer a távolság Athén és Spárta között. Ennek a távnak vágott neki Foden négy barátjával, a cél az volt, hogy harminchat óra alatt érjenek Spártába.

„Negyvenkilenc éves voltam, ejtőernyősként szolgáltam, de mellette tagja voltam egy futóklubnak – na, ott mindenki őrültségnek tartotta a tervemet. Emlékszem, a brit nagykövetség szólt a görögöknek, hogy ez a tiszt nem kém, csak atléta… Szereztem egy légi navigációs térképet, de az túl kicsi méretarányú volt, ráadásul akkor még nem voltak utak, leginkább a kecskecsapásokat követtem. Ahhoz, hogy tudjam, merre menjek, a Sarkcsillagot kellett figyelnem, tudtam, ha mögöttem van, akkor nyugatnak, vagyis Spárta felé tartok.”

Az öt futó közül ketten feladták, egyikük valahol rövidített, egy másik többet futott harminckilenc óránál, míg Foden célba ért 37 óra és 37 perc elteltével.

John Foden (középen) és társai a „hőskorban” – forrás: British Spartathlon Team

„A táv felénél majdnem kidőltem, nagyon rosszul voltam. Alig láttam valakit út közben, mert akkor még nem volt olyan, mint most, hogy az emberek nézik. Akkor senki sem tudott róla egészen addig, amíg el nem értem Spártába. Boldog vagyok, hogy verseny lett belőle, mert így, ha majd meghalok, lesz valami, amit hátrahagyok ennek a világnak, valami, ami alapján az emberek emlékeznek rám.”

Foden 2016 októberében hunyt el, vagyis 2018 szeptemberének utolsó péntekjén, 28-án másodszor startol el nélküle a Spartathlon, amelyet 1983-ban rendeztek meg először, mára pedig a világ egyik legismertebb s talán legnagyobb presztízsű versenye lett. Sokat elmond róla, hogy a díjazás mindenkinek, aki szintidőn (harminchat órán) belül célba ér, ugyanaz: egy babérkoszorú.

Ahogy 1983-ban, amikor tizenhatan álltak rajthoz, úgy 2018-ban is, amikor mintegy négyszázan próbálnak majd meg a 36. Spartathlonon Athéntól Spártáig futni, a várólistákon pedig további hatszázan várják, hátha visszalép valaki.

Tavaly a 369 indulóból 265-en értek célba, pedig szigorú feltételekhez kötik a nevezést: kizárólag akkreditált versenyeken elért eredménnyel lehet jelentkezni.

A népszerűség töretlen, a presztízs pedig egyre csak nő.

„Talán önzőség egy kicsit, de én két dolgot szerettem volna elérni: hogy lefussam a távot, és hogy úgy ismerjenek, mint aki hitelesítette az ókori történelem egy részletét – mondta még Foden. – Az utódoknak pedig azt tanácsolom, hogy senki se induljon neki a Spartathlonnak, ha nem biztos benne, hogy mire célba ér, elégedett és örömteli lesz.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta komoly versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.