BLOGRA FUTOTTUNK Agypucolós futásaink

A futás mentális hatása legalább olyan fontos, mint az, hogy a rendszeres kocogás karbantartja a testet. Kollégánk blogszörfözése ezúttal a futás instrumentálisabb oldalára vezeti el az olvasókat.

Sokat írtam már a futásról, kivesézve, miért jó a szervezetünknek, mit ad nekünk, miként tudunk fejlődni, növelni az állóképességet, legutóbb pedig hogy miként hat az agyunkra. Az egyik legfontosabb részletet nem is említettem, mégpedig azt, hogy mentálisan is mennyit tud segíteni; hogy a futás segít átlendíteni az embert a nehezebb időszakokon, vagy ha öröm ér, akkor azért indulunk neki nyargalni, mert annyira csodás minden. A futós csoportokban mások is megosztják bánatukat, örömüket, vagy azt, hogy idegesek, ami, bizony, meg is látszik a futás minőségén, sebességén. Van, aki ilyenkor elképesztő tempót fut idegből, más pedig, ha bánatos, kifutja magából a negatív gondolatokat, vagy legalábbis kísérletet tesz rá. Azt kell mondjam, semmilyen más edzésmód nem alkalmas erre – legalábbis nálam. A fitneszedzéseken „zsizsegés” és csivitelés van, nem tud az ember önmagában lenni, bár kétségtelen, így nem is tud annyira a bajára gondolni, mert figyelni kell az edzőre, a többiekre. De… Ha gondom van, ez a nyüzsgés inkább idegesíteni szokott, mint kikapcsolni.

A futás segít megemészteni a dolgokat, segít türelemre inteni magam, rendbe tenni a fejemben a katyvaszt…

Ezt is a jótékony hatásai közé sorolhatjuk, hiszen nem a családot, a környezetünket készítjük ki teljesen – legfeljebb csak félig… –, mert futással levezetjük a negatív energiák jó részét. A családom is tudja, ha menni kell, hát menni kell. Nem tartanak vissza, hogy inkább maradjak, rossz idő van vagy sötét, hideg, kánikula – mindössze ennyi hangzik el: vigyázz magadra! És ilyenkor úgy koptatja az ember az aszfaltot, terepet, hogy észre sem veszi: nyolc-tíz kilométert lefutott. Viszont szépen kitisztul az agy, ezért is szoktam agypucolós futásnak nevezni ezeket a futásokat.

Csináld, ne állj meg, a futás segít abban, hogy talpra állj!

Javaslom mindenkinek, ne csak akkor menjen futni, ha normális vagy örömteli napja van, hanem akkor is, amikor bosszús vagy bánatos. Fel kell kapni a nyúlcipőt, mert jól jár vele a környezetünk és mi magunk is. Kész nyereség.

Ennyi bevezető után nézzük, milyen inspiráló cikkeket olvashatunk a héten.

FUTÁSRÓL NŐKNEK (Facebook) – A közösségi oldalon is jelen lévő népszerű honlap szerkesztőitől arról olvashatunk, milyen tanácsokat ad a nőgyógyász a babavárás időszaka alatti futásról. Akinek esetleg kétségei, kérdései vannak ezzel kapcsolatban, érdemes elolvasniuk az írást. A másik cikket pedig azoknak ajánlom, akik most, télen mennének futni, de félnek a meghűléstől – nekik szól a 3 aranyszabály, hogy ne fázzunk meg a téli futások alkalmával.

RUNNERS’S WORLD MAGYARORSZÁG (Facebook): – Mi, átlagos futók nem szoktunk nagyot álmodni, és ha valaki lefut egy félmaratonit, maratonit, elismerően gratulálunk neki, hiszen ezek már nagyobb teljesítménynek számítanak. Akik rendszeresen futnak, azoknak ezek a távok egy idő után teljesíthető kihívásokká válnak, aztán az ember mindig emeli a tétet, jönnek az egyre fajsúlyosabb versenyek. A futóközösségnek van egy rétege, amelyik nem elégszik meg ennyivel, s emberfeletti küzdelmeket folytat extrém körülmények között, hihetetlen távokat megtéve. A Runner’s World Magyarország összeszedte a világ tíz legkeményebb futóversenyét – lehet szemezgetni, ha valaki extrém futásra vágyik!

RUNFORMERS(Facebook): – A legutóbbi futócipő vásárlásakor szembesültem a pluszfűzőlyuk létezésével, észre sem vettem, hogy van ilyen. Viszont, mint kiderült, rendkívül hasznos. Mint ahogyan az is, hogy hogyan kötjük meg a cipőnket – ezzel kapcsolatos a Runformers cikke.

NIKIMOVES.BLOG.HU: – Niki teljesítette a Misina Trailt a Mecsekben, ennek beszámolója olvasható itt. Nem csak annak érdekes, aki ennek az „instantkihívásnak” a teljesítését tervezi:

Mindenkinek jó futást, akár agypucolós, akár örömfutás, a lényeg, hogy – fussatok!!!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.