Aki százévesen is rendszeresen sétál

Az 1948-es londoni olimpián szereplő Marko Racic nemrég lett százéves, és csak a koronavírus-járvány akadályozza meg abban, hogy naponta majd’ egy órát sétáljon.

Ahhoz képest, hogy sokaknak fiatalon is győzködni kell magukat ha mozgásról van szó, van, aki 100 évesen is rendszeresen rója a kilométereket.

A legidősebb szlovén olimpikon, Marko Racic múlt szombaton ünnepelte a századik születésnapját, és a különleges alkalom csak a koronavírus-járvány miatt érte viszonylag tétlenül. A szlovén férfi nem csupán idős korában élt aktív életet: 1948-ban 400 méteres síkfutásban vett részt a londoni olimpián, hazája váltójának tagjaként a 4×400 méteres versenyben is rajthoz állt.

Az ünnepség szűk, családi körben zajlott Bela Krajina régióban található otthonában, de Racic fittségről mindent elmond, hogy minél több köszöntőjének akart válaszolni. „Az unokám, Marusa segített válaszolni a telefonokra, amely szó szerint felforrósodik, ha sokat telefonálok” – idézi a worldathletics.org a szlovén újságíróknak mesélt történeteit, akik meglátogatták és lefotóztak őt a különleges születésnap előtt.

„A korom ellenére igen aktív életet élek – folytatta a férfi. – Általában naponta fél–háromnegyed órát sétálok, ám a mostani helyzet miatt nem mehetek ki, hogy elhozzam az ebédemet, mindenki azt mondta, itthon kell maradnom.

Ezenkívül a közeli ismerősökhöz sem látogathatok el egy kávéra. Furcsa idők. Ugyanakkor tévézem, keresztrejtvényt fejtek és Sudokut játszom, illetve olvasok, szóval egyáltalán nem unatkozom. Még mindig magamnak készítem a reggelit, de meg kell dicsérnem a lányomat, hiszen állandóan figyel rám.”

A századik születésnap apropóján élsportolói pályafutásán is nosztalgiázhatott. A ma Szlovéniában élő férfi a történelem kusza viszonyai miatt akkor Jugoszlávia zászlaja alatt versenyzett a londoni játékokon, és jutott elődöntőbe 400 méteren. Az akkori világot hűen tükrözi, hogy edzőt nem vihetett magával, ellenben politikai ügynök kísérte, nehogy eltávolodjon kommunista hazájától… Két Európa-bajnokságon is szerepelt, az 1946-os oslói és az 1950-es brüsszeli kontinensviadalra jutott el. Karrierjét 100 méteren kezdte, 200-on is futott, a különböző sprinttávokon húsznál több országos csúcsot állított fel.

Pályafutása befejezése után edző lett, 1960 és 1968 között a jugoszláv női válogatott kiválasztója volt, dolgozott a 800 méteresen világcsúcstartó Vera Nikoliccsal is. Versenyzőként, edzőként, technikai vezetőként, versenybíróként és szervezőként is sokat lett hazája atlétikájáért, sőt részt vett az 1984-es szarajevói téli olimpia szervezésében is. Később sokat tett az atlétikai adatbázis létrehozásáért és teljessé tételéért is.

Munkássága elismeréseként 1997-be megkapta az európai szövetség Golden Pin-díját, hazája szervezetének tagja lett (2003), majd 2007-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismerte munkásságát.

Forrásaként Peter Kastelic (AZS) a worldathletics.org honlapon található cikkét használtuk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.