Amit a futóedző nyújt: előnyök, hátrányok

Hogy az élsportolók edzővel készülnek, az természetes, manapság viszont a hobbisportolók is egyre többen kérnek szakmai segítséget. Szerzőnk aktív futó, saját tapasztalataiból merítve írt edző és tanítványa viszonyáról.

A hobbisportolók körében egyre inkább elterjed, hogy edzőt fogadnak. Egy teljesen kezdő futónál segíthet a fokozatos terhelés növelésében, a kiégett, céltalanná vált futók esetében pedig megújulásképp inspirálóan tud hatni. Edzőt fogadni felelősségteljes döntés, és következményekkel, lemondásokkal jár. Attól kezdve komolyan fog venni valaki, és az egyéni célok valahol közös célok lesznek.

Miért jó az edző? Leginkább azért, mert megvéd önmagunktól, a túledzettségtől de a túlkíméléstől is. Aki, amolyan külső szemként – nyilván nem minden esetben fizikailag –, jelen van a napjainkban. A személyes célok meghatározására figyelemmel keretet ad az érdemi edzésmunkának. Gyakorlatilag minimalizálja és maximalizálja a sportolásra fordítható időt, mindezt természetesen az egyéni igényekhez, időbeosztáshoz és élethelyzethez igazítva.

Milyen egy jó edző? Az edző kvázi egy alkalmazott, de egyben főnök is. A futó mondja meg, hogy mit szeretne, de az edző fogja megmondani, hogy mindezt hogyan szeresse. Az igazán alapos, személyre szabott edzésterv nem sablonos, hanem pontos teljesítménydiagnosztikai állapotfelmérésen alapszik. Hétről hétre követi a futó fejlődését, állapotát, és rugalmasan alakítható váratlan élethelyzetekhez. A jó edző pedig az egészséges határok kereteinek betartása mellett megértő, de egyben következetes. Az igazán jó edző komolyan veszi a tanítványait, alapos munkát végez, és őszinte. Az őszinteség pedig sokszor fáj, mint az igazság. De nagyon fontos, hogy az őszinteség és a bizalom kölcsönös legyen.

Az ideális edző-tanítvány kapcsolat egy különleges alá-fölé rendeltségi viszony, amelyben úgy egyenrangúak a felek, hogy a tanítvány mégis felnéz az edzőjére.

Túl kevés lett, nem baj? Egy edző mellett nem lesz lustálkodás, hiszen a mindent tudó okos világban az okosóra nagyon hamar továbbítja az okostelefonra az elvégzett munkát, amit az edző azonnal szemrevételezhet. Nem fogja meghatni, ha nem volt kedved megcsinálni az előírt edzést, mert fújt a szél vagy esett az eső. A túledzésnek is kisebb az esélye, mert azért sem fog megdicsérni, ha egy 60 perces futásból 95 perc, a heti 3 edzésből pedig 5 lesz.

Mi az edző hátránya? Az edzőnek mindig igaza van: akkor is, ha nincs. Ezt el kell fogadni. Ő a szakember, és van, amit jobban tud. Van, amit sokkal jobban tud. Szóval bizalomjáték. Az edzésterv pedig kötöttséggel jár. Valahol elveszik a futásból a szabadság, attól kezdve, hogy heti rendszerességgel érkezik az edzésterv. A futások hossza, intenzitása, adott esetben a helyszíne is meghatározásra kerül. Nemcsak akkor lehet futni, amikor éppen kedv és idő van rá – akkor kell futni, amikor edzésnap van. Fix programmá válik, a naptárban emiatt külön színt és vastag betűt kaphat a „hétvégi hosszú terep” vagy a „szerda reggeli résztáv”. A közösségi futások száma lecsökkenhet, és a csapatos futó magányos futóvá válhat. Hiszen nem elvárható öt-tíz csapattárstól, hogy egy adott edzéstervet kövessen.

Bár a legtöbb közösségi futásnak éppen az volna a lényege, hogy alkalmazkodva egymás tempójához és a többség erőnlétére tekintettel futnak együtt, igény szerint szüneteket beiktatva.

Miért nem szabad türelmetlenkedni? Az edzői munkának díja van, ami a családi kasszában havi pluszkiadásként jelentkezik. Edzőtől és edzéstervtől függően egy kisebb autó teli tankjától egy pár jobb minőségű futócipőig is terjedhet. Cserekereskedelem, ami nem lesz azonnal kézzelfogható. Hosszú távú befektetés inkább, amolyan lakáskassza, ahol a test az otthon. Az álmok megvalósulásig vezető út hosszú. Edzővel készülni fokozott önfegyelmet igényel, korlátokat állít fel, és kötöttséggel jár. Azonban egy edző segíthet, hogy a saját korlátaink ledőljenek, a célhoz vezető út pedig egyenesebb legyen. A jó edzőt nem csak az általa edzett tanítványok eredményei minősítik. Mint ahogy a futásban elért eredmények sem csak számokban mérhetők, hiszen az egyéni sikerélmény és elégedettség sokszor nem időben vagy kilométerben meghatározható tényező…

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.