Az óra, amely alvás közben is dolgozik

Állandó szerzőnk, Nedjalkov Bea a napokban a Plandurance mátraházai terepfutótáborában kipróbálta új, Garmint Fenix 6S zafírüveges óráját, s most megosztja velünk tapasztalatait.

A múlt hétvégén részt vettem a Plandurance-edzőtáborban Mátraházán, ahol a hosszú terepfutások során tökéletes lehetőség nyílt tesztelni a legújabb órámat, a Garmint Fenix 6S zafírüveges verzióját.

Amikor elkezdtem futni, nemhogy órám vagy mobiltelefonos applikációm, de még igazi futócipőm sem volt. A szomszédos egyetemi atlétikai pályán kezdődött ugyanis a kapcsolatom a futással, s a salakborítás miatt úgy gondoltam, tökéletesen megfelel nekem a teniszcipőm is. Számoltam a köröket, nagyjából tudtam, mikor indultam el otthonról, s azt is tudtam, hogy tíz percre van a pálya, így hozzávetőlegesen megbecsültem a futással töltött időt. Az első tíz kilométeremre aztán megleptem magam egy igazi futócipővel, de futóórám továbbra sem volt.

Úgy futottam félmaratonit és Ultrabalatont váltóban, hogy semmi sem mérte a kezemen az eltöltött időt, a megtett távot vagy az átlagtempót. Amikor valaki megkérdezte, miért nem használok órát, mindig azt mondtam, kezdő futó vagyok, és semmi szükségem sincs egy komoly szerkezetre.

Majd egyszer csak kaptam a férjemtől születésnapomra egy igazi futóórát, a Garmin Forerunner 35 típusút. Ebben futottam az első maratonimat, imádtam, csuklón mérte a pulzusomat, láttam a tempót, a távot, az eltelt időt. Aztán elkezdtem terepen futni, és úgy éreztem, ez a kedves kis óra már nem tudja kiszolgálni az elvárásaimat, mert nagyon vágytam, hogy lássam a navigációt is. Így érkeztem el a Fenix termékcsaládhoz, amelyből már a negyedik darabot használom.

 

Szóval, a leglényegesebb tanulság, hogy kezdő futóknak igenis szükségük van többfunkciós órára, mert megmagyarázhatatlanul sokat hozzátesz, hogy magabiztos futóvá válhassanak. Pláne terepen. Nézzük, mit is tud valójában ez az óra!

Színes térképes navigáció irányjelzésekkel, a következő elágazási pont mutatásával. Pályán tartás jelzése, letérésre való figyelmeztetés, azt is láthatjuk, hogy eltévedés esetén hány méterre vagyunk az eredetileg tervezett útvonaltól. Úgynevezett climb pro funkció, vagyis a megtett és a még előttünk álló szintadatok grafikus jelzése.

A különböző képernyők váltogatása közben természetesen a pulzust, az aktuális tempót, az átlagsebességet, az eltelt időt, beprogramozott edzés esetén az edzésből hátralévő időt, beállított pálya esetén pedig az útvonalból már megtett és a még előttünk álló távolságot is láthatjuk.

 

 

Olyan praktikus figyelmeztetéseket is beállíthatunk, mint a frissítési riasztás óránként, amikor az óra kiírja, és hangjelzéssel felkelti a figyelmünket, hogy enni vagy inni kell, mert az előző frissítés óta eltelt már 45-60 perc.

Kezdő felhasználóknak a fent leírt funkciók ijesztően hangozhatnak, kis gyakorlással azonban könnyedén hozzászokhatunk az órához, amelyet ha valaki megszeret, garantálhatóan nemcsak az edzéseken, hanem az átlagos hétköznapokban is használ.

Az óra egyébként alvás közben is dolgozik, figyel minket, számítógépes vagy mobiltelefonos alkalmazásával összekötve elemezhetjük az alvási szokásainkat is. Többek között a mély alvásban töltött időt és a teljes alvási mennyiséget, valamint az ébredési pulzust és a napi átlagpulzust is.

 

 

Ennek a típusnak egyetlen hátránya a viszonylag rövidebb akkumulátor-üzemidő. Az aktivitásomhoz mérten az eddigi tapasztalatok szerint átlagosan három naponta tölteni kell, ami az előző, 5X órámhoz képest szokatlan – azt elegendő volt egy héten egyszer feltölteni. Cserébe viszont sokkal kecsesebb, könnyebb és elegánsabb óra van a kezemen.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.