Az ötéves Korinthosz160 legjobb sztorijai

Útfoglaló birkanyáj, horgászó gátőr, cicapólós filmrendező, elkeveredett dugóka – ezek is hozzátartoztak az elmúlt években a népszerű Korinthosz160 versenyhez.

A Korinthosz160 ötéves múltra tekint vissza, először 2014-ben rendezték meg, 47 sportoló ért célba. Idén augusztusban már 250 embert várnak az ultratávokra. Gyorsan népszerűvé vált, pedig a pálya ingerszegény és nehéz.

Az időpont és a távválasztás nem véletlen, hiszen hat héttel a Spartathlon előtt a terhelés hossza és a klimatikus viszonyok segítenek a felkészülésben a görög versenyre.

A 80 kilométer tapasztalt ultrásoknak is megfelelő kihívás, a kezdőknek pedig a dupla maratoni táv már újabb mérföldkő lehet az ultrafutó fejlődésükben.

Az elmúlt öt évben sok emlékezetes esemény történt, ezekből szemezgettünk.

  • Az első versenyen már elindult a mezőny, amikor a töltés egyik szakaszán még zárva volt a kapu. Nagy sokára felvette a gátőr a telefonját, és hatalmas lelki nyugalommal közölte, hogy éppen egy csónakban horgászik.
  • Egy másik évben váratlan meglepetés érte a mezőnyt: szembejött egy több száz birkából álló nyáj.
  • Lőw András az első Korinthoszon 40 kilométernél lefeküdt, aztán, ahogy ezt tőle megszoktuk, összekapta magát, és a féltávnak megfelelő szintidő lejárta előtt néhány perccel felkelt, elindult, majd célba ért. Arra a kérdésre, miként lesz ebből hat hét múlva Spartathlon, azt válaszolta, hogy ő most a görög verseny utolsó 81 kilométerére készült.
  • Abszolút női győztes lett Lubics Szilvi 2015-ben, nem kis előnnyel utasította maga mögé az első célba érő férfi versenyzőt.
  • A pályacsúcsot jelentő 6 óra 5 percet Rudolf Tamás futotta 81 kilométeren. A tempó az augusztusi forróságban tiszteletet parancsoló, bár a Szekszárd–Baja útvonal lehetővé tette, hogy a verseny szintjeit még pihenten fussa meg.
  • Minden évben Pataki Attila vezeti fel a versenyzőket kerékpáron, ám 2018-ban a 160 kilométeren végig egyedül vezető és kíséret nélkül futó olasz Enrico Maggiola olyan tempót diktált, hogy Attilának nem volt ideje pihenni. Utóbb hangot adott annak, hogy nem vette elég komolyan a felkészülést a kerékpáros felvezetésre, ezért némileg a komfortzónáján kívül esett, hogy a futó előtt biciklizzen.
  • Simonyi Balázs ultrafutó, filmrendező az első 160 kilométeres verseny, az ötödik éve megrendezett Korinthosz160 reklámarca. A szervezők megosztó videókkal próbálták humorosan népszerűsíteni a rendezvényt. A mottók: Futrinka utca, cicás póló. Így Simonyi Balázs, aki eddig az Ultra című film révén tett szert hírnévre, ezúttal a Korinthosz160-at beharangozó videók során viselt macskás pólójával és ahhoz illő jellegzetes frizurájával örökre és visszavonhatatlanul a futók retinájába égette magát.
  • A 80 és a 160 kilométer, mint A-ból B-be induló verseny, nem kevés rögtönzést igényel a szervezők részéről, de a táv hossza legalább időt és teret enged arra, hogy kompenzálják hiányosságaikat. Csika már a Pandúr szigeten rótta az utolsó kilométereit 2016-ban, amikor Öcsi még Szekszárdról indult, mivel a mezőny hátuljának frissítéséről is gondoskodott, csakhogy a cél dugóka leolvasója nála volt az autóban. Időben megérkezett.

A Korinthosz sokat köszönhet a szponzoroknak, akik felfigyeltek a verseny népszerűségére. A Mogyi már az első évtől támogatja a versenyt. 2018 óta a másik kiemelt szponzor a Garmin Hungary, amely nemcsak támogat, hanem a saját fórumán keresztül is megmozgatja a futókat, egyéniben és csapatokban indulókat szervez. A 160 kilométeres egyéni győztesek és a 81 kilométeres abszolút győztes egy Garmin Fenix sportórát kaptak.

(promóció)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.