Céges futás: kell egy csapat!

Egészségmegőrző hatása mellett a céges futás legnagyobb értéke, hogy erősíti az összetartozás érzését, és bővíti a társadalmi kapcsolatrendszert. A kezdeményezés már nemcsak a multik, hanem a kis cégek körében is trendi.

Évente 800-900 cég vesz részt a Budapesti Sportiroda által szervezett Fut a cég elnevezésű eseménysorozatban, amelynek célja, hogy versenyzési lehetőséget kínáljon a sportolni vágyó munkahelyi közösségeknek. Lakatos István, a BSI társadalmi kapcsolatokért felelős munkatársa szerint többről van szó, mint versenyzésről – a legfőbb cél a közösségteremtés és az együvé tartozás érzésének erősítése.

„A cégek hamar felismerték, hogy azok a dolgozók, akik rendszeresen sportolnak, egészségesebbek, ritkábban betegednek meg, hatékonyabban és jobb hangulatban is dolgoznak. Ha a munkavállalók együtt sportolnak, jobban megismerik egymást, ami erősíti a munkahelyen belüli összetartás érzését. Ezen kívül a versenyek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy megtanuljanak közös célokért küzdeni.”

A cégen belüli közös sportolás legfontosabb előnyei:

közösségépítő ereje van

növeli az összetartozás érzését

megtanít közös célokért küzdeni

erősíti a céges identitást

fenntartja a sportmotivációt

Mivel a multinacionális cégek anyavállalatainak kultúrájában kitüntetett hely jut a közös sportolásnak, a Budapesti Sportiroda hamar felismerte, a sportolni vágyó cégek alkalmazottainak megméretési lehetőséget kell biztosítani. A legkevésbé sem meglepő, hogy a versenysorozat 2006-os indulásakor a szervezők elsősorban a nagyobb vállalatokat célozták meg.

„A multik azok, amelyek évről évre a legaktívabban vesznek részt a versenysorozatban, de egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a kisebb létszámú, hazai bázisú cégeket is bevonjuk az eseménybe. Méretüktől függően több kategóriában is hirdetünk győzteseket, így nemcsak a nagy, hanem a kis cégek is sikerélménnyel gazdagodnak. A versenyben résztvevő cégeken keresztül könnyebb megszólítani azokat is, amelyek még nem kapcsolódtak be a sorozatba.”

Kiss András, a Mindset sportpszichológia rovatának újságírója szerint a közös sportolásnak több pozitív hatása is van. Egyrészt futás közben is emberek között lehetünk, másrészt jobban ösztökél a mozgásra.

A közös sportolás jobban ösztökél (Fotók: AFP)

Ha éppen nincs kedvünk egyedül futni, sokkal szívesebben tesszük azt mások társaságában.

Alapvető szükségletünk, hogy élményeinket és tapasztalatainkat megosszuk egymással, erre kiváló alkalom, amikor munkatársainkkal, céges társainkkal futunk együtt.

„Vitán felüli, hogy a közös futás nagy mértékben hozzájárul a csapategység erősítéséhez, elősegíti a vállalaton belüli egyensúly és összhang kialakulását, növelve ezzel az alkalmazottak munkateljesítményét.”

Dr. Pap Viktória, a Richter Gedeon Nyrt. futócsapatának koordinátora 2014 óta szervezi a Fut a Richter mozgalmat. Maga sem hitte volna, hogy már az első közös futás alkalmával rengeteg dolgozó húz futócipőt – kezdők, középhaladók és haladók egyaránt. Három év múlva a vezetőség tagjai is csatlakoztak a vállalaton belüli futómozgalomhoz, azóta a dolgozókkal együtt indulnak a Fut a cég versenysorozaton.

„A közös futás és sportolás leginkább azért vonzó, mert lehetőséget teremt arra, hogy a különböző részlegeken és osztályokon dolgozó kollégák megismerjék egymást, közelebb kerüljenek egymáshoz. És persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nagy versenyeken mindenki egy közös célért, a győzelemért küzd.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.