Feledtetni a betegséget

Bár sokan bezárkóznak, ha súlyos, gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak náluk, Deborah James másképp gondolja. A béldaganatban szenvedő harminchét éves brit hölgy rendszeresen fut, és csatlakozott a Tri January kampányhoz is.

Hogy mi az a Tri January? Vagy a divatos internetes hashteget és szlenget használva a #TriJanuary? Egy brit kihívás, amelynek lényege, hogy több ezer embert bátorítsanak a mozgásra, és arra, hogy egy hónapon keresztül fussanak, ússzanak és kerékpározzanak valamennyit, és végül teljesítsék az általuk választott távot.

Nem is rossz ötlet, még ha nem is klasszikus triatlonról van szó. Mindenesetre remek elképzelés azok számára, akik egyelőre csak ismerkedni szeretnének a sportággal, vagy netán más okból nem akarnak nekivágni egy rendes versenynek.

A kampányhoz csatlakozott a negyedik stádiumú béldaganattal küzdő harminchét éves Deborah James (képünkön balra) is, aki bár eddig is rendszeresen futott, a kerékpározás és úszás komoly kihívást jelent számára. Ennek ellenére természetesen lelkesen vágott neki a Tri Januarynak, azt pedig nem győzi hangsúlyozni, a betegsége ellenére mennyit javít az életminőségén a rendszeres sportolás.

„Az egészséges életmód és a futás segített, hogy gyorsabban felépüljek a műtétek után, emellett enyhítette az operációkkal járó fáradtságot és feszültséget. Azért kezdtem futni, hogy növeljem a tüdőkapacitásomat. Bár gyakran pocsékul érzem magam, és nehezen veszem rá magam, hogy elinduljak, de utána sokkal jobban érzem magam. Ha valaki rákos lesz, utána nagyon kevés olyan helyzet marad, amelyben teljesen felszabadultnak és szabadnak érezheti magát. Nekem csak a futás adja meg ezt az élményt. Ilyenkor kitisztul az elmém, végig csak a mozgásra figyelek, és arra, hogy ha lassan is, de teljesítsem az adott távot. Tévedés, hogy ha súlyos beteg vagy, be kell gubóznod. Én a mozgást támogatom. Bár nincs rá bizonyíték, hogy meghosszabbítja az életet, de az életminőségre biztosan jó hatással van.

Persze nem egyszerű, a tüdőm és a bélrendszerem egy részét is eltávolították, a műtétek során sok ideget és izmot átvágtak, egy ideje zsibbad a lábam, ha futok, és ez valószínűleg már örökre így marad. De mentálisan rengeteget segít.”

Deborah egyénként egy tizenegy és egy kilencéves gyermek édesanyja, és komoly motivációt jelent számára, hogy a gyermekei is rendszeresen vele együtt futnak. De vajon hogy áll a Tri January kampányhoz, amelynek ő az egyik „arca”?

„A legnagyobb félelmem az úszással kapcsolatban volt, főleg, hogy karácsony után nem voltam túl jó formában – mondta. – Ám így, hogy egy hónap alatt kell teljesíteni a kihívást, valamivel könnyebb. Ez az egész arról szól, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő szintet, apró lépésenként haladjon előre, feszegesse a határait, és kilépjen a komfortzónájából. ”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.