BLOGRA FUTOTTUNK

BLOGRA FUTOTTUNK Csak a vizslát kell követni!

Lassan-lassan eljön az az időszak, amikor érdemes felidézni az év legklasszabb futóélményeit: blogszemlénk újabb fejezetében kutyáról, erdőről, esőről, utazásról és mosolyokról lesz szó.

FUTOLEPES.COM:

AZ ERDŐ FELFEDEZÉSE

Sokszor érintjük a terepfutást, és ez nem véletlen – úgy gondolom, hogy a terepezés a futásnak egy sokkal izgalmasabb, tartalmasabb és erőteljesebb válfaja. Én, aki a monoton, egysíkú tevékenységet egyszerűen képtelen vagyok elviselni, a futás egyhangúságától néha – hogy stílusos legyek – ki tudnék futni a világból.

Komolyra fordítva a szót: sok trükköt kell bevetnem, hogy a lakhelyemen végzett edzések örömöt szerezzenek. Ezért is iktattam be a közeli hegy rendszeres „megfutását”, mert ez mindig új kihívás, és ha ezt a feladatot megcsinálom, akkor extra elégedett tudok lenni magammal. Ma már nem is értem, hogy amikor kezdő futó voltam, miként tudtam az atlétikai pályán körözni és sok kilométert ott lefutni. Néhány éve az aszfaltkoptatás mellett folyamatosan keresem a lehetőségeket, hogy újabb terepre menjek futni, mert ezek a kalandok mindig hatalmas élményt jelentenek.

Elképzelhető, hogy néhány sziklás, köves emelkedő, ágasbogas rész közben elkanyarintok egy-két nem éppen nőies mondatot, de ha felérek, akkor az érzés, a flow nem fogható semmihez.

Futólépés blogjában Őry István a terepfutással kapcsolatban osztja meg velünk, milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a fajta futásnak. Hogyan is kell nekikezdeni, miként mozgatja meg az izmainkat, milyen technikákat kell alkalmazni. Ami nagyszerű ötlet, hogy a turistautak jelzéseit is megismerhetjük. Furának tűnhet, hogy ez is fontos, de amikor ott állsz egy erdei kereszteződésben, s rajtad kívül sehol senki, akkor bizony nem baj, ha tudod, melyik jelzés mit jelent, és merre kell tovább futni.

 

FUTÁSRÓL NŐKNEK:

NINCS HISZTIZÉS!

Futás hat lábonkorábbi blogszemlénkben már kitértünk arra, milyen nagyszerű dolog kutyával futni, és milyen remek versenyeket szerveznek manapság, ahol a hűséges társakkal együtt is lehet indulni.

Nagy Sára blogja számomra azért volt érdekes, mert testközelből mutatja be, milyenek a hétköznapok egy „futós” kutyával (jelen esetben vizslával), és milyen csodálatos vele futni. Fantasztikus az az összhang, ami kettejük között kialakult az évek során.

S hogy Sára mit tanult meg a vizslájától?

„Hogy nincs hiszti, nem várjuk a tökéletes futóidőt, megyünk, futunk. Mert futni mindig jó.”

A kutyust (és így a gazdáját) nem érdekli, ha meleg van, ha röpködnek a mínuszok, ha esik, ő imádja, bármikor is mennek. És milyen igaza van!

A másik cikk, amit felfedeztem, Vágó Boglárka ultrafutó összeállítása arról, mik az előnyei és hátrányai az esőben futásnak. Bogi nagyon vagány csaj, ezt mutatja az is, amikor egy huszonnégy órás, esős versenyen kényszermegoldásként egy kukazsákot lyukasztott ki, s ezt használta esőkabát gyanánt! Ugye-ugye, hogy jók a menő, drága, márkás cuccok, de ha úgy alakul, egy formás kukazsák is megteszi a magáét 🙂

 

FUTAZAS.HU:

VERSENYEK A VILÁGBAN

Idén még két fantasztikus helyszínen lesz külföldön maratoni, az egyik a Valencia Marathon december 2-án, illetve a Pisa City Marathon, amelyre december 16-án kerül sor. A valenciai már telített, ide már nem tudtok jelentkezni, viszont a pisaira még igen, nézzétek meg, hátha kedvet kaptok hozzá! Itt találtok az utazással, szállással kapcsolatban tippeket, segítséget.

Jövőre pedig az első két verseny februárban lesz, Barcelonában és Nápolyban is félmaratonit lehet futni. Részletek a honlapon!

 

SPORTORVOS.HU:

MIÉRT MOSOLYOGSZ?

Miért vagy boldog a futástól? Az endorfin és a futás örömteli kapcsolata. Itt a tudományos magyarázata annak, hogy a kemény fizikai igénybevétel után miért is vagyunk elégedettek és boldogok. Minden futás után, akár a „végremárdejóhogymegyekfutni” fajtától a „mikorleszmárvége?!” típusú futásig egy a lényeg: utána boldogság van.

Nos, akit érdekel, miért is van mindez, olvassa el ezt a cikket!

És a lényeg továbbra is az, hogy – fussatok, fussatok!!!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.