Csere Gáspár rövidebb távokra váltott

Elhúzódó vírusos betegsége miatt felborult az olimpikon maratonista tavaszi edzésterve, ezért inkább a neki szokatlan öt vagy tíz kilométeres távokon lendülne ismét formába.

„Végre egy külföldi verseny” – kezdte posztját Csere Gáspár olimpikon maratonista, aki a megszokottnál jóval rövidebb távon, 10 kilométeren indult a németországi Chemnitzben rendezett meghívásos versenyen. A nyolcadik helyet jelentő 30:43-as időeredmény egy perccel elmaradt a tervezettől, ám betegségből visszatérve nem lehet teljesen elégedetlen.

A februári beszélgetés idején még nagyon jól haladt a felkészülésem, vártam a tavaszi szezont – kezdte a BEAC 29 éves atlétája. – Korábban már többször is beszéltem róla, hogy kicsi az esélyem az olimpiai szereplés kivívására, tehát tudtam, arra kell koncentrálnom, hogy kihozzam magamból a legjobbat, és élt bennem a halvány remény, hogy a kvóta közelébe kerülhetek. A kislányom, Kamilla születése után sikerült összehangolni a feladatokat, még az edzéspenzumon is emeltünk, szóval minden jól haladt, ám február végén vírusos betegség kapott el.”

Eleinte azt hitte, kisebb torokfájással és megfázással van dolga, ezért néhány nappal később edzeni kezdett, ám visszabetegedett, és a folyamat több mint egy hónapig húzódott – a koronavírustesztjei negatív eredményt hoztak.

 

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

 

A debreceni maratoni országos bajnokságon nagy egyéni csúcsot, 2:13-2:14-es időt szeretett volna futni (a rekordja 2:16:03 még 2017-ből), végül indulni sem tudott, mint ahogyan a drezdai és egy olaszországi félmaratoni versenyt is le kellett mondania. Április 10. körül kezdhetett ismét a megszokott keretek között edzeni.

„Idegesítő helyzet volt, mivel nem küzdöttem látványos tünetekkel, lázas sem lettem, ám a pulzusom is mutatta, nem lehet edzeni. Ráadásul az a baj az ilyen vírusokkal, hogy nem tudod ott folytatni a munkát, ahol abbahagytad. Ha nem is kellett elölről kezdeni, de megkopott a versenyforma, nem lehetett volna felkészülni a múlt hétvégi milánói maratonira. Ezért aztán eldőlt, a tavasszal már nem is futom ezt a távot.”

Inkább rövidebb távokon igyekszik formába lendülni, a múlt szombati chemnitzi 10 kilométer másnapján ötezer métert vállalt az országos csapatbajnokság elődöntőjében, és az ősszel egy maratonit is futna.

Ebből a szempontból a hétvégi két verseny jó volt visszarázódásnak – külföldön például egy év után indult –, ráadásul egyfajta motivációt jelent, hogy gyorsítson öt kilométeren.

„Taktikát váltunk. Korábban inkább kevés versenyen indultam, és sokat edzettem, de a versenyzés is eszköz, a kemény verseny a legjobb edzés, így igyekszem minél több viadalon rajthoz állni. A folyamat elején járok, nem tudom megmondani, hogy milyen időt futhatok a hétvégi félmaratonin Ausztriában.”

Rengeteg félmaratoni és maratoni eseményt töröltek vagy helyeztek át az őszre, a kevés „zárt kapusra” pedig bejutni sem egyszerű, hiszen sokan futnának.

„Az olimpiai kvalifikáció kapcsán is felvetődött bennem az esélyegyenlőség kérdése, hiszen azok tudnak indulni, akik eleve közel álltak hozzá…”

Mivel már nem fut maratonit a tavasszal, gyakorlatilag le is tehet az olimpiáról.

„Nyugodt vagyok, mert a családos lét és az apaság mérföldkő. A németországi verseny után például kaptam otthonról a feleségemtől egy felvételt, amelyen Kamilla csillogó szemmel nézte a közvetítést, szóval a sok öröm kompenzálja a sportbeli kisebb hiányokat. És persze folytatni akarom a futást.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.