Egy nap alatt hőssé válni

Pénteken kezdődik az egyik legnagyobb jelentőségű ultrafutóverseny, a görögországi Spartathlon, amely kapcsán 13+1 érdekességet gyűjtöttünk össze Lőrincz Olivér futóedzővel.

A Fuss Te is Akadémia vezetőjének tanítványai eddig 26 alkalommal teljesítették a Spartathlont, és ebből ötször győztek is a kultikus viadalon.

1. Az egyik legnehezebb a felkészítés, hiszen majd’ egy napot futnak a versenyzők, míg aki nem ér el annyira jó eredményt, az harminc óra felett ér célba. Ehhez pedig még gyerekcipőben jár edzéstudomány. A klasszikus, olimpiai versenyszámok két-három óra alatt lezajlanak, az Ironman, ami hosszabb, is „csak” 8-9 óra, 20 fölé nagyon kevesen mennek, ezért még mindig nagyon keveset tudunk erről a terhelésről, hogy megtaláljuk azt az edzésmetodikát, amely a genetika mellett szükséges ahhoz, hogy valaki le tudja futni ezt a távot.

2. Meleg van. Erre az évre körülbelül 25 fokot mondanak, ami kifejezetten hűvös az átlaghoz képest, viszont még mindig nagyon meleg, így jelentős a folyadékveszteség, komoly kihívást jelent energetikailag. Ott vannak a vízhólyagok, és kérdés, hogyan viseli a szervezet azt, ami a maratoni távon még nem jelentkezik. Itt mindenképpen kell enni, nem is keveset, 15-20 percenként, szóval végig kell enni, inni a versenyt, amihez nagyon jó gyomorral kell rendelkezni. Ezért nemcsak a lábainkat, hanem az emésztőrendszerünket is fel kell készíteni a versenyre.

3. A gyomor edzését illetően fontos, hogy minél jobban eltoljuk az energia pótlását abba az irányba, hogy ne a szénhidrátra támaszkodjon a szervezet, hanem inkább a test zsírraktáraiból fedezze az elvesztett energiát. Ehhez kényszeríteni kell a szervezetet, hogy ne legyen más lehetősége, amire úgy lehet készülni, hogy edzés előtt és edzés közben sem fogyasztunk szénhidrátot – hosszú futás esetén csak a táv második felében –, ezért a szervezet kénytelen zsírt égetni. Persze egy ilyen hosszú távon nem lehet csak a zsírégetésre hagyatkozni, valamennyi szénhidrátbevitelre is szükség van, és meg kell tanulnia a szerveznek menet közben emésztenie. Ezért a szénhidrát nélküli edzések mellett olyan tréningek is vannak, amelyek során 15-20 percenként enni kell.

Figyelni kell, hogy könnyen emészthető táplálékot fogyasszunk, minél kevésbé terheljük az emésztőrendszerünket, hiszen a futás miatt folyamatosan 10-15 centis rázkódásnak van kitéve a gyomrunk, ami akár hányáshoz is vezethet, és ha az emésztés akadozik, nem lesz energiája a futónak, s akkor a tempója is lassulni fog, sőt, ez feladáshoz is vezethet.

4. A frissítés másik izgalmas része, hogy bár alapvetően sportkajákat fogyasztanak, energiazselét, izotóniás italt, de a hétköznapi ételek is előkerülhetnek, például a főtt rizs vagy krumpli, szendvicsek, palacsinta. S mivel energiazselén nem is lehet 20-30 órát futni, meg egysíkú is, érdemes olyan ételt is tenni a repertoárba, amit nagyon szeret a futó, de egyben alkalmas is mint frissítő. Sőt, az is előfordul, hogy a frissítőállomásokon időnként megállnak 15-20 percet aludni a versenyzők, különben futás közben aludnának el. Persze az élmezőny nem alszik, de még ők sem futják végig a távot, előfordul, hogy bele-belegyalogolnak, egy-két percre megállnak a frissítőpontokon, és úgy haladnak tovább.

5. A pálya nem sík. Mivel aszfalton zajlik a Spartathlon, ezért sokan síkra asszociálnak, de ez az útvonal nem olyan, kifejezetten dombos, sőt hegy is van benne, amin felfelé csak gyalogolnak a versenyzők, erre is fel kell készülni.

6 – Nagy szerepük van a kísérőknek, akinek van lehetősége, annak ajánlom, hogy kísérővel teljesítse a távot. Menet közben hatalmas terhet vesz le a futóról, hiszen egy napon keresztül figyelni kell magadra, evés, ivás, zoknicsere, fáradtság, egy idő után már a nevedet sem tudod, és ilyenkor hatalmas segítség a kísérő. Hozzáteszem, a mezőnynek legalább a fele kísérő nélkül fut, de jó eredményt csak így lehet elérni, emocionálisan is rengeteg segít, ha van melletted valaki. És ezzel együtt a kísérőnek is készülnie kell, hiszen ahogy a futónak, neki is 20-30 órán keresztül ott kell lennie fejben és testben is.

7. Mivel történelmi eseményre épül a verseny, átélhetjük azt, amit a görög mitológiából megtanultunk. Megtapasztalhatjuk, min mentek keresztül az ókori görögök, milyen távot teljesített Pheidippidész, a futár. Csak míg az ókorban a bozótosban, felszereléssel együtt futottak, addig a 21. században high tech-felszerelésekkel és körülmények között lehet rajthoz állni, ennek ellenére csak a résztvevők 60-70 százaléka ér célba, ami jól mutatja, micsoda kihívást jelent a teljesítés.

8. A viadal speciális felszerelést igényel, főleg a futócipő szempontjából, sokszor olyan cipőben indulnak a versenyen, amivel még maratonin sem találkozunk. A résztvevők szerint a még puhább cipőket, amelyeket kifejezetten ilyen megméretésre gyártanak és azért vannak, hogy 20-25-30 órán keresztül tudjunk benne futni. A versenyzők visznek magukkal kis övtáskát, esetleg háti táskát, amiben a személyes dolgaik, néhány frissítő található, ez is fél-egy kiló, amit vinni kell magunkkal, főleg, ha kísérő nélkül megyünk. Igaz, ez még mindig kevesebb, mint az UltraTrail-futásra vitt 5-6 kiló.

9. Ami a ruházatot illeti, a zoknit sem kötelező cserélni, van, aki ugyanabban a szettben érkezik célba, mint amelyben elindult, de ha valaki hajlamos az izzadásra, annak érdemes erre odafigyelnie, hiszen a vízhólyag nedves, meleg közegben alakulhat ki a legkönnyebben, ezért érdemes a zoknit szárazon tartani és cserélni, vagy akár cipőt is váltani. Mivel éjszaka is futnak a versenyzők, és pont akkor mennek fel a hegyre, ahol hideg tud lenni, ezért hosszú ujjú pólót, széldzsekit szoktak ilyenkor cserélni. A kidörzsölődés ellen nagyon zsíros krémeket lehet használni, illetve fehér vagy világos ruhát kell viselni, no meg sapkát, hogy ezzel is visszaverjük a napsugarakat és elkerüljük a napszúrást. Nagyon fontos a jegelés, egy versenyző akár 60 kiló jeget is elhasználhat. Sapka alá, kézbe, lányoknak a melltartó alá, a hűtés is nagyon fontos a versenyen.

10. Vízhólyag. Szinte elkerülhetetlen, hogy a talpunkon vízhólyagok keletkezzenek, ezért a célba érkezőket egyből elkísérik az egészségügyi sátorba, ahol az orvosok és a nővérek mindenkit kezelésbe vesznek. Leveszik a cipőt, megmossák a lábat, fertőtlenítenek, s ha szükség van rá, lefektetik a versenyzőket, majd a szállodákban is használt papucsot kapnak a résztvevők, s abban slattyognak ki a sátorból.

11. Rengeteg országból, szinte minden kontinensről érkeznek résztvevők, és sokan közülük rendszeresen visszatérnek. Aki egyszer részt vett a Spartathlonon, hajlamos elkapni ezt a „betegséget”. Az egyik legnagyobb „beteg” a német Karl Hubert, aki már hússzor teljesítette a távot, akárcsak Lőw András. S miközben többen harmadszor, negyedszer, ötödször vágnak neki a távnak, sokan próbálnak bekerülni a résztvevők közé.

12. A Spartathlonon nem indulhat bárki, nem lehet a semmiből rajthoz állni, komoly kritériumoknak kell megfelelni, amiből látszódik, hogy a jelentkezőnek van köze az ultrafutáshoz.

13. Vannak edzők, köztük én is, akik specializálódnak az ultrafutók felkészítésére. Már nemcsak a sprintereket, a rövid- vagy éppen a hosszútávfutókat edző szakemberek vannak, hanem ultrafutókra szakosodott trénerek is. Ők már maratoni futókkal sem foglalkoznak, annyira más módszerekre van szükség, annyira más folyamatok zajlanak egy ultrafutó szervezetében.

+1 Az első órák után kevés az élmény, nem láthatunk euforikus mosolygást. Ahogy fáradnak a futók, egyre több lesz a morcos tekintet, a nyomottság, amikor viszont közeledik a cél, megérkeznek Spártába, ahol az egész város várja őket, látják Leonidász szobrát, és már érzik, hogy sikerül teljesíteni a versenyt, akkor jön a katartikus élmény.

Rengeteg munka van abban, hogy az ember felérjen ide, az ultrafutás egyik csúcsára, ahová nagyon kevesen, és elmondhassa magáról, hogy spártai hős lesz.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.