Eljött az idő: tapad ránk a sár

Van, akit a hűvösebb, sőt egyre hidegebb idő eltántorít a szabadtéri futástól, de vannak, akik mostanság kapnak csak igazán kedvet ahhoz, hogy nekivágjanak az erdei ösvényeknek – őket nem zavarja az sem, ha a sárban kell lavírozgatni.

A Facebook emlékeztetett arra, pont két éve futottam a Balboa-kört – és ha belegondolok, hogy akkor milyen jó formában voltam… Be kell látni, az idő nem nekem dolgozik, viszont nagyon jókat futok most is. Ha fel kellene sorolnom, milyen előnyei vannak a hidegben futásnak, akkor az egyik biztosan az lenne, hogy alaposan kilépek a komfortzónámból, ugyanis nagyon fázós vagyok. Ennek ellenére nekiindulok rendszeresen, mert fontosnak tartom, hogy a zordabb időben is sportoljak szabad levegőn (zárt helyen most egyébként sem lehet, ugye).

A bemelegítéssel nem vesződöm, mert a lakásban nincs kedvem, a kertben pedig azonnal megfagynék, így hát elstartolok, és nyargalok az első hat-hétszáz méteren, mert addig nagyon fázom.

A vastag csősál felhúzva az arcomon, meleg sapka a fejemen, s mivel ilyenkor még kapkodom a levegőt, a csöndben ez zihálásnak hallatszik. Aztán megszűnik a fázós érzés, és átváltok kényelmes tempóra, ami épp akkor jólesik, sőt három kilométer környékén már izzadok rendesen, s a kesztyűt is leveszem. Vasárnap olyan ragyogóan sütött a nap, hogy erdőben is futottam, és valami megkerülhetetlen sártengerbe is belekeveredtem.

S ez nem amolyan pocsolyamaradék volt, hanem az az igazi, cuppanós sár, amit le sem lehet szedni a cipőről, s remek lábsúlyként funkcionál, míg le nem kopik.

No, de kit izgat az ilyesmi, hiszen fantasztikus volt az erdőben csapatni, mindössze három bringással találkoztam. Szóval a Balboa-kör jelenleg messze van tőlem, de attól még futok hegyen-völgyön, és imádom!

KEKKORFUTAS.COM
Szarvas Mátyás, ahogyan tervezte, véghez is vitte a Kékkör-futását, és a 39.napon visszaért a kiindulópontra, Szigligetre! Itt szűk körben megünnepelték a hatalmas teljesítményt, hiszen 2560 kilométert teljesített, negyvenezer méter szintkülönbséggel. Ráadásul minden nap volt még energiája, hogy beszámolót is írjon. Hihetetlen teljesítményt produkált, minden szempontból jár az elismerés, a nagy-nagy gratuláció!

BARATRUNNING.COM
Huszonöt kilométeres Gerence-kör beszámoló született, s az írás kapcsán új fogalmakat is megismerhettem, közte az RPE-vel, azaz az észlelt fáradtság szintjével – nos, akit érdekelnek a hasonló fogalmak és mutatók, szakmai tájékoztató anyagot is találnak a téma kapcsán.

HOSSZUTAVFUTONAPLOJA.BLOG.HU
Futás közben átélni azt a bizonyos flow-t – nos, ez megfizethetetlen! Ezt az érzést nem lehet kierőszakolni, megvenni, elvenni, ez irányíthatatlanul jön, vagy nem jön – erről szól ez a bejegyzés.

JANOSFUT.WORDPRESS.COM
Remek összefoglalót olvashatunk arról, mire van szükség, ha valaki a hideg, téli időszakban megy terepre futni. Sok hasznos tanács és termékajánló szerepel a bejegyzésben, én például a magnéziumos szőlőcukrot biztos beszerzem magamnak!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND

Vita egy (műanyag) pohár vízben

KREMLICZA LEVENTE

Nemrégiben több nagy versenyszervező döntött úgy, hogy száműzi a poharakat a versenyeiről a környezettudatosság jegyében. Ezt többnyire pozitívan fogadták, de mégis rengeteg negatív vélemény is érkezett, s általában az időveszteség vagy a kényelmetlenség miatt nem tetszett sokaknak a döntés. Többen nehezményezték, így vinni kell magukkal kulacsot, poharat, hosszabb időre meg kell állni.
Számomra teljesen érhetetlen, hogy ez valakinek gondot jelent. Tavaly a Korinthosz 80-at műanyag kulaccsal a kezemben futottam végig, mert otthon hagytam a saját soft kulacsom és a futómellényem. Miután a hosszabb távú versenyeken vannak frissítőpontok, egy-egy félmaratoni táv leküzdése talán senkinek sem jelent gondot a folyamatosan ürülő és ezért egyre könnyebb kulaccsal a kézben. A hosszabb frissítési idő sem lehet gond, hisz a kulacsot sokkal kevesebbszer kell megtölteni, mint ahányszor poharazva megállnánk, s ez összességében nem jelent pluszidőt. Tudom, mindenkinek fontos, hogy egyéni csúcsot fusson a versenyen, de a siker ára ne az legyen, hogy terheljük, szennyezzük a környezetünket.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.