Építsünk izomzatot a futáshoz

Azoknak, akik szeretnének hatékonyan futni, a futóedzések mellett legalább olyan fontos az is, hogy profi gyakorlatokkal megerősítsék izomzatukat – szakértőnk ebben segít.
A futás az egyik legősibb és bizonyos tekintetben a legegyszerűbb mozgásforma, de ha az ember elmélyül benne, rájön, hogy valójában azért elég összetett. A lehetőleg eredményes futásra való felkészülés nem csupán abból áll, hogy az ember megpróbál leküzdeni rövidebb-hosszabb távokat.
Egy biztos: ha az ember stabil, arányos és tudatosan felkészített izomzatú, nagyobb esélye van rá, hogy magához képest jól fusson. Ezért gyűjtöttem össze erősítő gyakorlatokat futók számára.

1. TRX pike

Minden TRX-es gyakorlat, bármely izomcsoportra is hat, igénybe veszi a törzset. A futásnál pedig éppen a törzs az, amely mindvégig dolgozik, vagyis a TRX az egyik legjobb barátja a futóknak. Azon belül is kiemelten jól jönnek a kifejezetten törzserősítő gyakorlatok, ilyen a TRX pike, amely valójában nem más, mint a kartámaszos plank csípőkitolással kiegészítve.
Végrehajtás: A kartámaszos plank úgy néz ki jelen esetben, hogy a karokat a talajon helyezzük el, a lábakat viszont a TRX-be akasztjuk, ami azt eredményezi, hogy instabil felületen támaszkodnak a lábak. A hát mindvégig egyenes, a fej nem lóg. Ebből a helyzetből toljuk ki a csípőnket, majd engedjük magunkat vissza lassan a planktartásba.

2. TRX crunch

Nagyon hasonlít a pike-hoz, azzal a különbséggel, hogy nem a csípőt toljuk ki, hanem a térdet húzzuk be a csípő alá. Ennél a gyakorlatnál is dolgozik az egész törzs, magyarán, aki ezt a gyakorlatot végzi, érezni fogja a hasát, a hátát, a derekát.
Végrehajtás: A kiinduló pozíció ugyanaz, mint a pike-nál, ügyeljünk arra, hogy a térdek behúzása után se lógjon a fejünk. A derék nem homorít, a hát mindvégig egyenes és stabil, a csípőt nem ejtjük be. Páros és váltott lábbal is végezhető.

3. TRX fekvőtámasz

Ez a gyakorlat haladóknak ajánlott, csak olyanok próbálkozzanak meg vele, akik tudnak szabályos fekvőtámaszt csinálni stabil felületen. A gyakorlat, mivel csak az egyik lábat akasztjuk be a TRX-be, kiemelten igénybe veszi a törzs izmait, dolgoznak a csípő és láb izmai is. A karról nem is beszélve, ami terepfutóknak kifejezetten előny.
Végrehajtás: Kartámaszos plankpozícióba helyezkedünk el, de csak az egyik lábat akasztjuk be a TRX hosszan leeresztett szárába, a másikat eltartjuk a fixen rögzített lábunktól. Szűk fekvőtámaszokat végzünk úgy, hogy figyelünk a törzsünk stabilitására, a hátunk végig egyenes, a csípő nem esik be és emelkedik ki mozgás közben.

4. Csipőemelés fitballon

Azért jó ez a gyakorlat, mert egyszerre dolgoztatja meg a hát alsó szakaszát, a farizmot, a combhajlító izmot és a vádlit, plusz még a has és a csípő izmai is besegítenek. Egy futó számára ideális gyakorlat.
Végrehajtás: Hanyatt fekszünk, mindkét lábszárunkat a fitballra helyezzük, lehetőleg minél messzebb a csípőnktől. A csípőnket emeljük meg, már ekkor érezhetjük, hogy a labda megtartása is jelentős erőfeszítést igényel a törzs izmaitól. Majd ebből a pozícióból emeljük még magasabbra a csípőnket (a derék ne legyen homorú), és húzzuk be a labdát a csípő irányába lassan, majd ugyanilyen lassan engedjük ki, figyeljünk arra, hogy ne lendületből dolgozzunk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.