BLOGRA FUTOTTUNK Fuss, de nézik az arcodat!

Futóblogszemle-sorozatunk immár ötödik fejezetében a sokak számára hablatyolásnak tűnő futókifejezésekről, a kompressziós zoknik, szárak hasznáról, valamint a maratoni versenyekről és a csalások megelőzéséről írunk.

Futásról nőknek:

Beszéljünk futóul!

Az e heti szemlézést egy nagyon jó írással kezdeném, számomra is nagyon fontos információkat tartalmaz. A címe: Tanuld meg a futónyelvet. Nekem mint amatőr futónak nem ritkán kell értő – vagy egyetértő – arcot vágnom olyankor (és ez nem kis erőfeszítésembe telik), amikor egy profi próbál tanácsot adni, futó szaknyelvet használ, nekem pedig lövésem sincs, hogy az illető miről beszél. Próbálom a kulcsszavakat megjegyezni, hogy aztán rákeressek a „guglin”. Szóval nagyon megörültem ennek a kis szótárnak, el is mentem magamnak a linket, ha bármikor megszorulok, megnézhessem, mi mit jelent. Szó esik aerob, anaerob edzésről, futószlengről, ébredési pulzusról, fartlekről, kik a futónagykövetek, iramfutók, mi az intervalledzés, a PB, a pulzuszóna… Ugyanebben a csoportban találtam a regenerációval kapcsolatban is hasznos cikket! Sokan vannak úgy egy jó kis verseny, kihívás teljesítése után, hogy nem tudnak leállni, időt adva a szervezetnek, hogy utolérje magát. Pedig hosszú távon az nem kifizetődő, ha nem teszünk meg mindent, hogy regeneráljuk magunkat. Itt kapunk pár ötletet, ami felpörgeti ezt a folyamatot! Ebben a csoportban például az étkezés minőségének fontosságáról esik szó, a regeneráció 4:1 arányáról, és azokról az ételekről, amelyek nagyban hozzájárulnak a szervezet visszatöltéséhez.

Ezzel a témával foglalkozik a Runner’s World Magyarország oldala is: ebben az írásban kitérnek a mentális regenerációra, a hidratációra, vitaminok pótlására! Budapest maratonisainak ezek most nagyon hasznos olvasmányok! Ebben a csoportban találtam még egy érdekes cikket: a hangcsoui nemzetközi maratoni versenyen Kínában új, arcfelismerő rendszert vezetnek be a csalók kiszűrésére. Erre azért van szükség, mert sok futó azzal trükközik, hogy gyorsabb sporttárssal cserél rajtszámot a jobb eredmény érdekében. Azt egyébként sohasem értettem, miért csinálja bárki is… Magam is tanúja voltam egyszer egy versenyen, hogy pár leányzó le akarta vágni a távot, de észrevették őket, egy biciklis felügyelő fújta a sípot, beérte őket, és azonnal le kellett vonulniuk a pályáról… Nagyon kellemetlen volt. Nem is értem, kiket akartak becsapni a hamis teljesítményükkel?! A hangcsoui maratonit egyébként a világ legszebb tíz maratonija közé is beválasztották. Ha lenne itt magyar induló, írja meg nekünk, milyen volt a verseny!

Hazai és külföldi futóversenyek:

New York–Tokió – beszáguldva

Ezt a nyilvános csoportot nemrég találtam a Facebookon, ahogy a neve is mutatja, segít új kihívásokat találni, sok belföldi versenyt tesznek fel, és külföldi kihívásokat is találhatunk. Van itt Halloween-futás, jótékonysági versenyek, trailek, úgyhogy mindenki megtalálhatja a magának való kihívást, rendezvényt.

Amire rengeteg hobbifutó vágyik: maratoni New Yorkban Fotó: AFP

Ehhez hasonló a futazas.hu honlap. Ezt az oldalt feltétlenül nézzétek meg, ha szeretnétek külföldön futni, mert nagyon jó lehetőségeket ismertet, s szuper ötletekkel szolgál. Például itt van a New York-i maratoni, amely mindig novemberben kerül megrendezésre. Ide utazik majd idén a futazas.hu egyik bloggere is, szerintem ha valakinek ilyen tervei vannak, kövesse a felkészülést és az előkészületeket! Ide már a nevezés sem egyszerű, jól jönnek mások tapasztalatai, tanácsai.

A másik izgalmas verseny: Tokióban jövő februárban lesz maratoni futóverseny. Szeptemberben értesítették a 330 ezer (!) jelentkezőből azt a szerencsés 37 500-at, aki részt vehet rajta. Remélem, lesz magyar induló, és beszámolót is olvashatunk majd erről a versenyről. Lesz még maratoni futás Velencében, Athénban, Valenciában, Pisában, Barcelonában, félmaratoni a Garda-tónál, és még rengeteg csodás helyen, érdemes böngészni a versenylistát. Aki pedig indul külföldi versenyeken, küldje el tapasztalatait, örömmel olvasnánk, s osztanánk meg az olvasóinkkal is!

Sportorvos.hu:

zokni lábon, karon…

Ezen az oldalon rengeteg témával kapcsolatban találunk cikkeket. Ami számomra érdekes volt, amit a kompressziós zoknikkal/sportszárakkal kapcsolatban írnak. Én is gondoltam, hogy veszek ilyet, mert látom, hogy mostanság ez nagyon menő, a csajoknak nagyon jól áll, főleg, ha valamilyen vagány színben viselik. Az élettani hatásai eddig nem igazán érdekeltek, azt pedig tudtam, hogy amit pár ezer forintért meg lehet vásárolni, azok igazából nem is kompressziós szárak – viszont jól néznek ki :-)) –, az igaziak az erre szakosodott boltokból szerezhetők be 8–14 ezer forint közötti összegért.

Az egyik legklasszabb kiegészítő a futáshoz a kompressziós szár

Ez a cikk viszont rávilágít arra, hogy kinek javasolt a viselése, és rájöttem, hogy nekem is kellene. Az írás végén azt a konzekvenciát szűri le az író, hogy a direkt teljesítmény fokozásában a kompressziós száraknak nincs akkora szerepük, mint a regeneráció gyorsításában és az egészségmegőrzésben, ami viszont indirekt módon segíti a teljesítményfokozást. Tehát nemcsak menő, de hasznos is!

Futólépés blog:

próbacipők igazolványért

A blog vezetője, Őry István egy izgalmas eseményre invitálja a Facebook-oldalon a futókat: a Playmax futóklubbal lehet edzeni, és Asics cipőket tesztelni október 15-én a Margitszigeten. Az ingyenes esemény 17 órakor kezdődik, a közös edzés pedig 18-tól 20 óráig tart – fényképes igazolvány szükségeltetik a cipők átvételéhez!

Élvezzétek ki a csodás őszi időt – és fussatok, fussatok!!!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.