Futás mellett jógával az olimpiai kvótáért

Az áprilisi félmaratoni után újabb budapesti futóversenyen győzött az olimpikon Virág-Erdélyi Zsófia, aki ezúttal a Nemzeti Futóversenyen, tíz kilométeren végzett az élen.

„Szeretek itthon, hazai pályán és ismerős terepen futni, Budapesten pedig főleg, és ha még győzni is tudok, akkor az külön boldogság – kezdte Virág-Erdélyi Zsófia az újabb hazai sikert követően. – Mivel maratoni futó vagyok, nagy különbség nincs a profi versenyek és azok között, amelyeken az amatőrök is indulnak, ráadásul mindkettőben az első zónában futhatunk, így a tömeggel sincs gond, főleg ha mindig elöl vagyok.”

„Nagyon jól éreztem magam a Nemzeti Futóversenyen, tetszett a pálya, a kétkörös lebonyolítás miatt gyakran láttam az apukámat és a nővéremet szurkolni, igaz, az utolsó két kilométerre utolértük a mezőny végét, ott egy kicsit kerülgetni kellett a többieket.”

A sportoló a 36:10 perces idővel is elégedett volt, ugyan nem ez az egyéni csúcsa, de szerinte a mostani helyzetben jónak mondható. Ezzel arra akart utalni, hogy 2017-ben megszületett a második gyermeke, s amíg az első után gyorsan ment a visszatérés (a szülés után egy évvel már a riói olimpián szerepelt), addig most döcögősebb az út.

Hiszen két gyermek mellett nehezebb belesűríteni mindent a napba, jobb lenne például naponta kettőt edzeni, vagy még több időt szánni a nyújtásra, de ez nem mindig kivitelezhető a prioritást élvező anyai teendők ellátása mellett.

„Mivel mostanában kevés a sikerélményem, azért is indultam a Nemzeti Futóversenyen, hogy önbizalmat szerezzek, bár amikor megláttam, hogy az egy hónappal ezelőtti csapatbajnokságon 5000 méteren győző Bicsák Flóra is rajthoz áll, kicsit megijedtem, végül azonban sikerült nyernem” – jegyezte meg Virág-Erdélyi Zsófia, aki a futás és a két gyermek mellett jógaoktatói tanfolyamra jár.

„Bevallom, eleinte nem szerettem, mert a futás mellett olyan volt egy-egy jógaóra, mintha semmit sem csinálnék. Aztán alaposabban utánaolvastam, és mivel nekem nehézségeim vannak önbizalom terén, amiben pedig a jóga sokat tud segíteni, erősíthetem az elmémet, fejleszthetem magam.”

Virág-Erdélyi Zsófia szerint ez elengedhetetlen a futáshoz, lehet bármennyire is erős a test, a futónak fejben is rendben kell lennie. Ráadásul ő nem annyira szorgalmas, ha nyújtani kell, így a sérülések megelőzése szempontjából is hasznos a jóga, amivel úgy volt, ha már elkezdte, akkor ne csak órára járjon, hanem végezze el az oktatói tanfolyamot is.

Ami a későbbiekben is hasznos lehet, egyelőre azonban a futókarrier áll a középpontban, hiszen Virág-Erdélyi Zsófia célja, hogy London és Rio után harmadszor is olimpiai kvótát szerezzen, amihez a ranglistapontokat kell szorgalmasan gyűjtenie az előttünk álló időszakban.

„A budapest Wizzair félmaratonin és a Spar Maratonon is szeretnék jó eredményt elérni, félmaratonin szeretném megdönteni a 74 perces egyéni csúcsomat, szerintem 73:30-ra képes vagyok, s bár rég nem futottam jó félmaratonit, úgy érzem, képes lehetek rá” – folytatta Virág-Erdélyi, aki a különböző futóhelyszínekről is beszélt.

„Budapesten a rakpart a legszebb, főleg, ha lenne idő közben nézelődni, viszont egyben a legnehezebb is, mert a hosszú egyenes mindig nehezíti a futást. Ami az edzéseket illeti, mivel az UTE versenyzője vagyok, így ott készülök, és Gödöllőn, ahol élek. A hosszabb futások esetén pedig a Vác és Dunakeszi közötti bicikliúton szoktam futni.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.